Just nu säljer vi Covid-19 Antigen självtest i 5-pack som kan användas på både barn och vuxna. Du tar testet genom ett svabbprov i näsan och får svar inom 15-20 minuter. Testet är CE-märkt och avsett för användning av privatpersoner.

 

Tänk på att testet inte ersätter vårdens tester, har du minsta symtom ska du stanna hemma och kom ihåg att alltid följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Frågor & svar

1.    Varför säljer Lidl Sverige självtester?


Vi ser dessa självtester som ett komplement till sjukvårdens testningsverksamhet och en viktig service till våra kunder.


2.    Vilken typ av test säljer ni?


Det är ett självtest i form av ett antigentest som visar om det finns proteindelar av SARS CoV-2 i personens näsa.


3.    Hur mycket kostar testerna?


Testerna säljs i fem-pack och kostar 299 kr. Kunder får köpa max tre förpackningar per person.

 

4.    Vad ger testet för information?


Självtesterna som Lidl erbjuder till försäljning är ett antigentest som visar om det finns proteindelar av SARS CoV-2 i personens näsa.

 

5.    Hur genomförs testet?

 

För information om hur testet ska användas hänvisar vi till bruksanvisningen som medföljer testerna.


6.    Är testerna tillförlitliga?


Självtestet i form av antigentest som Lidl erbjuder till försäljning är CE-märkt. Men precis som vid andra självtester, till exempel graviditet, så bör man förstås ta kontakt med sin vårdcentral eller 1177 och be att få göra ett ytterligare test om det visar sig vara positivt. Det är man också skyldig till enligt Smittskyddslagen. Samma sak om testet är negativt men du har symptom.  

 

7.    Läkemedelsverket har varnat för att självtester är opålitliga. Man kan ha en pågående virusinfektion, även om testet ger ett resultat som visar motsatsen. Hur ser Lidl på det?


Självtesterna i form av antigentest som vi erbjuder till försäljning ska inte användas som enda källa för att utesluta eller diagnostisera SARS CoV-2 infektion. Får man ett positivt svar så bör man genast kontakta sin vårdcentral eller 1177.  Får man ett negativt svar trots att man känner sig dålig, bör man också kontakta sjukvården.

 
8.    Analyseras resultatet av något laboratorium?


Nej, du tar testet själv och får svar inom 15–20 min. Två röda streck tyder på att testet är positivt. Ett rött streck betyder negativt.


9.    Vad händer om någon får ett negativt testresultat och sedan visar det sig att de är positiva. Vilket ansvar har då Lidl?


Självtesterna i form av antigentest som vi erbjuder till försäljning ska inte användas som enda källa för att utesluta eller diagnostisera SARS CoV-2 infektion. Får man ett positivt svar så bör man genast kontakta sin vårdcentral eller 1177. Det är man också skyldig till enligt Smittskyddslagen. Får man ett negativt svar trots att man känner symptom, bör man också kontakta sjukvården.  


10.    Om jag får ett positivt utslag på testen, vad ska jag göra då?


Du bör genast kontakta 1177 eller din vårdcentral. Inte bara för din egen hälsas skull, du är dessutom skyldig att göra det enligt Smittskyddslagen.


11.    Vad innebär ett negativt testsvar?


Att testet inte kunnat visa att du har proteindelar av SARS CoV-2 i näsan.


12.    När tycker ni att man ska använda dessa tester?


Testet som är godkänt för privatpersoner av ett oberoende företag är framtaget för att snabbt kunna upptäcka om en person har SARS CoV-2 under de första sju dagarna av symptom eller vid misstanke om sjukdom. Enligt FHM så kan antigentester fungera som ett komplement till övriga skyddsåtgärder vid stor smittspridning i samhället, till exempel på arbetsplatser och skolor där det inte är möjligt att distansarbeta.


13.    Ersätter dessa tester sjukvårdens tester?


Nej, dessa tester ersätter inte sjukvårdens tester. Vi ser de självtester vi nu säljer som ett komplement till sjukvårdens testningsverksamhet och tror att många av våra kunder uppskattar möjligheten att enkelt kunna utföra ett självtest hemma.


14.    Varför säljer ni inte dessa tester online? Måste jag besöka butiken för att köpa tester?


Lidl har ingen e-handel, så välkommen till någon av våra drygt 200 butiker runt om i Sverige.


15.    Är det inte att uppmana kunder med symptom att komma till era butiker?


Man ska alltid följa FHM:s rekommendationer och stanna hemma om man har symptom. Har man inte ett test hemma, så får man be en närstående eller vän att handla ett 5-pack tester.


16.    Får man ett intyg efter att man gjort självtestet?


Nej, man får inget intyg.