Upptäck Sveriges smultronställen i sommar med Destination Lidl!

Sommaren blev kanske inte riktigt som man tänkte sig i början på året men det innebär inte att den behöver bli sämre. Tvärtom! Här på Lidl vill vi underlätta det för dig att återupptäcka och njuta av olika smaker av typisk svensk mat från vårt avlånga land, klassiker som nyheter! Allt för att din hemester ska bli så härlig och framförallt så god som möjligt.
 

Med ett utökat sortiment av varor från svenska leverantörer blir ett besök hos oss inte bara en liten semesterresa genom Sverige utan även ett sätt att stödja svensk matproduktion i tuffa tider. Efter att ett stort antal lokala matproducenter gick ut med en vädjan om stöd från livsmedelskedjorna agerade Lidl direkt och uppmanade svenska bönder och producenter att kontakta oss. De gjorde de också vilket betyder att vi har fått välkomna ännu fler svenska matvaror i våra butiker! Vad sägs om kyckling från Bjärefågel, smarriga delikatesser från Malmö Chokladfabrik, eller varför inte svalka dig i sommar med en Tonic från Hammars bryggeri?

 

Här hittar du information om utvalda produkter från olika orter i Sverige. Allt från frukt och grönt till mejeriprodukter, bröd, kyckling och kött. Spana även in våra smarriga recept som passar perfekt till den svenska sommaren. Häng med på en härlig hemester med oss i din närmsta Lidl-butik!

Malmö

Destination: Malmö

Välkommen att upptäcka Malmö, Sveriges tredje största stad, tillsammans med Lidl. I sommar hittar du flera produkter hos oss från de skånska slätterna. Vad sägs om kyckling från Bjärefågel för att laga svensk husmanskost eller ekologisk choklad från Malmö Chokladfabrik till efterrätt?


 – Det här är otroligt välkommet för hela kollektivet av små producenter. Våra kunder finns framförallt inom besöksnäringen – hotell, caféer, konditorier och bagerier, som på grund av pandemin har tappat massor av kunder. Genom den här möjligheten kan vi nu sälja choklad som vi annars inte skulle ha fått såld. Det innebär också att fler upptäcker våra produkter, säger Jens Fylkner, VD och delägare på Malmö Chokladfabrik.

Emåmejeriet

Destination: Hultsfred

Upptäck Småland och härliga Hultsfred med Destination Lidl! Småländska favoriter hittar du hos oss hela sommaren. Vad sägs om att prova goda mejeriprodukter från det lokala Emåmejeriet? I butik hittar du bland annat deras ljuvliga stekost.


- Samarbetet med Lidl ökar våra chanser att överleva det här och det är en enormt stor glädje att få ut våra produkter över hela landet mitt i en nationell kris. Vi tror och hoppas att det här kommer bli bra för båda parter. Hela processen har gått oerhört fort - all heder åt Lidl, säger Christian Willamsson, säljchef på Emåmejeriet.

Emåmejeriet
Göteborg

Destination: Göteborg

Upplev västkusten och goa, glada storstaden Göteborg tillsammans med Lidl. Hitta flera spännande och smarriga produkter från lokala företag på västkusten hos oss i sommar såsom bageriet Green Bakery eller mörkt bryggkaffe från Rutasoka Coffee. För vad kompletterar en riktigt härlig och god klassisk svensk maträtt om inte färskt bröd och eller en rykande kopp kaffe?

Efter att ett stort antal lokala matproducenter gick ut med en vädjan om stöd från livsmedelskedjorna agerade Lidl direkt och uppmanade, genom en debattartikel i en kvällstidning, svenska bönder och producenter att kontakta dem.

–  Uppropet i Expressen resulterade i att två av våra populäraste bröd från och med v. 22 finns i alla Lidls 195 butiker! Efter att den 18 mars permitterat personalen och gått ned till 16 timmars arbetsvecka, kunde vi från och med den 14 maj köra på för fullt och till och med nyanställa, säger Thomas Farnefalk, Senior Advisor vid Green Bakery i Angered.


Reby Burubwa är VD för Rutasoka Coffees, ett företag som ger tillbaka till Kongo, där kaffebönorna kommer ifrån.


–  Eftersom Rutasoka har cirkulär ekonomi som affärsmodell kommer Lidl bidra med att 140 mammor i Kongo kan föda i en trygg och hygienisk miljö, bara genom sin första order, säger han.

Recept på goda klassiska svenska maträtter inför din smakresa genom Sverige

Titta igenom dessa smarriga recept för lite inspiration innan ditt nästa besök hos oss så att du vet vad du ska packa med dig hem i din Lidl-kasse!

Rscued äppelmust äpple ingefära

Destination: Helsingborg

Utforska Helsingborg - staden vid havet med underbara stränder och vacker natur. Här håller även Rscued till när de tillverkar bland annat juice och must av räddad frukt. Njut av en uppfriskande juice med apelsin och morot eller en härlig must med äpple och ingefära! Rscued kämpar för en hälsosam och hållbar värld genom att ta hand om de råvaror som fortfarande har mycket att ge.


– 30 procent av all frukt och grönt som odlas slängs. Det är helt sjukt - och därför skapade vi Rscued. Bara förra året räddade vi 325 ton. När pandemin kom fick vi stora problem då många av våra återförsäljare är restauranger och hotell. Att Lidl öppnade upp för mindre leverantörer så snabbt har varit fantastiskt, berättar Truls Christenson, medgrundare till Rscued.

Rscued äppelmust äpple ingefära
Destination Hofors

Destination: Hofors

Njut av Hofors – en pärla bland blånande berg, fiskesjöar och stora skogar. Hofors hittar du i Gästrikland, nära gränsen till Dalarna.


Precis utanför Hofors, närmare bestämt hos Fjällbergets bageri & delikatesser, bakas surdeg som sedan blir till knäckebröd. Vad sägs om glutenfritt knäckebröd med smak av rosmarin? Vilmas Knäckebröd grundades 2001 av två bagare i Stockholm. Sedan 2010 bakas det vid Fjällberget utanför Hofors, med egen surdeg och ekologiska korn från lokala gårdar. Du hittar nu Vilmas Knäckebröd i våra butiker runt om i landet.

Är du redo för nästa stopp?

Vår smakresa genom Sverige fortsätter med stopp i Bergslagen, Linköping och Halmstad! Besök din närmsta Lidl-butik för att även hitta varor från dessa orter.