Lär dig spela padel: tips för att komma igång
Padel passar alla nivåer och åldrar och är den perfekta introduktionssporten. Med lite bollkänsla är det lätt att lära sig och passar även nybörjare som vill utveckla en känsla för hur man hanterar racketen. Snabba rallyn och lagspel gör den här mixen av tennis och squash väldigt rolig. Lana, professionell padelspelare och medlem i det tyska landslaget, berättar vad som gör padel så speciellt och varför du definitivt ska ge denna sport ett försök.

Vad är egentligen padel?
Padel, även känt som padeltennis, är ett setback-spel som spelas i dubbel. Det liknar tennis, men spelas på en mindre bana med väggar. Det speciella med det: Väggarna kan inkluderas i spelet och kan därför användas antingen för att spela tillbaka eller för ett smart försvar. Padel handlar därför inte bara om skicklighet och teknik, utan också om taktik. Allt detta gör spelet dynamiskt, spännande och nybörjarvänligt. Perfekt om du vill utvecklas snabbt.
Vad är det som gör padel så populärt?
"För mig är motion en av nycklarna till ett hälsosamt och tillfredsställande liv", säger Lana. "Det för oss in i stunden, frigör lyckohormoner - och låter oss känna oss själva igen. Den egna kroppen, den egna energin och samhörigheten med andra." Det är precis vad hon finner i padelsporten. Padel är lekfullt, dynamiskt och socialt - en kombination av teknik, uthållighet, koordination, laganda och kommunikation. För Lana betyder padel framför allt en sak: livsglädje. En annan pluspunkt: padel är bra för själen. "Sporten ger mig mental styrka. Den hjälper mig att rensa huvudet, minska stressen och vara helt i nuet", säger Lana. Så det är inte konstigt att padel blir alltmer populärt i Tyskland - för både nybörjare och erfarna idrottare.
Padel vs tennis: det här är skillnaderna
De flesta vet hur tennis fungerar: det finns en bana som avgränsas av linjer och ett nät som bollen spelas över. Den grundläggande strukturen och tekniken för att spela padel är liknande. Den största skillnaden är den mindre planstorleken och de väggar som kan integreras. Dessutom är bollen något långsammare i padel och padelracketen är mindre. Dessutom, medan serven i tennis måste spelas över huvudet, spelas den i padel från höfterna. Detta gör det mycket lättare för nybörjare, så att rally kan uppnås efter en kort tid, även utan erfarenhet.
Vad du behöver för att spela padel
Du behöver inte dyr utrustning för att börja spela padel. Denna utrustning räcker för att du ska komma igång:

- Padelracket: En padelracket är kompakt, lätt och har hål till skillnad från en tennisracket, som är strängad. Den är oftast tillverkad av kolfiber eller plast. Konstruktionen gör också att den är lättare att kontrollera än ett tennisracket.
- Padelbollar: Bollarna för att spela padel liknar tennisbollar, men är något mjukare och har mindre tryck, vilket saktar ner spelet och gör det mer kontrollerbart.
- Sportkläder: Rätt sportkläder för padel ska vara bekväma och andas. Du rör dig och kommer säkert att arbeta upp svett. Det är därför tillrådligt att välja rätt kläder.
- Padelskor: Naturligtvis behöver du inte extra padelskor. Bra träningsskor är helt tillräckliga. Du bör se till att de har bra dämpning och en halksäker sula för att ge dig ett bra grepp på konstgräset med sand.
Reglerna för att spela padel
Padelreglerna är lätta att förstå. Ändå bör du känna till dem före din första match. Här är en översikt över de viktigaste padelreglerna:

Dubbel: Padel spelas vanligtvis som dubbel, dvs. 2 mot 2.
Poängräkning: Poäng räknas på samma sätt som i tennis: 15, 30, 40 och matchvinst. Vanligtvis spelas 6 matcher. Vinnaren måste ha en ledning på 2 game.
Serve: Bollen servas nedanför höfterna och diagonalt in i motståndarens serveområde. Bollen måste studsa en gång efter serven innan den träffar muren eller går out of bounds.
Med väggen: Väggarna kan vara med i spelet - men måste inte vara det. Bollen kan antingen spelas direkt över golvet eller över väggen till motståndaren. Bakväggarna kan också användas.
7 tips som hjälper dig att komma igång med att spela padel
För att hjälpa dig att utvecklas snabbt när du lär dig att spela padel, här är de bästa tipsen för nybörjare:


- Börja med en nybörjarkurs: Många padelklubbar erbjuder prova-på-sessioner eller nybörjarkurser - där du kan lära dig grunderna direkt från erfarna tränare.
- Var uppmärksam på din position: I padel är rätt position på banan avgörande. Stå löst, fötterna ungefär axelbrett isär, knäna lätt böjda - redo att röra dig i alla riktningar. Håll dig inte för nära nätet eller för långt bak - ett bra mellanting ger dig flexibilitet.
- Använd väggen till din fördel: Väggen är din vän - lär dig att använda den på ett taktiskt smart sätt. Det hjälper dig inte bara i försvaret, utan öppnar också upp för nya drag.
- spela lugnt och kontrollerat: Speciellt i början är det bra att inte lägga för mycket kraft i dina slag. Målet är kontroll, inte kraft.
- Träna upp dina reflexer: Padel är snabbt - med lite övning kommer du att märka hur din reaktionstid ökar.
- Kommunicera med din lagpartner: du spelar dubbel - prata med din lagpartner om vem som ska ta vilken boll. Det sparar energi och ger ett bättre lagspel.
- Fortsätt med det - fokus ligger på att ha roligt: inlärningskurvan är brant. Fortsätt regelbundet så kommer framstegen (och nästa nivå) nästan automatiskt.

Slutsats: Att lära sig spela padel är helt enkelt roligt
Oavsett om du är aktiv eller nybörjare är padel den perfekta sporten för att kombinera kondition, glädje och laganda. Reglerna är enkla, spelet är dynamiskt och du kan komma igång utan några förkunskaper. Och det bästa av allt är att du knappt behöver någon utrustning och kan komma igång direkt.
Så: ta en racket, prova - och upptäck själv hur roligt det är med padel!

Profil av padel-experten Lana
Namn: Lana Büttner
Ålder: 33 år
Yrke: Coach för funktionell hälsa, elitidrottare, landslagsspelare i padel
Idrottsliga kvalifikationer:
- Före detta tennisspelare
- Landslagsspelare i padel för det tyska landslaget
- Holistisk utbildning för att bli Functional Health Coach
Det är det som gör Lana speciell: Lana älskar att följa människor på ett holistiskt sätt på deras väg mot bättre hälsa, välbefinnande och prestation. Samtidigt lever hon ut sin passion för padel, tränar intensivt och spelar i det tyska padel-landslaget.