Så lyckas du med din trädgård

Växthus, grönsaksland, örtagård och plantering i pallkragar – möjligheterna med en trädgård är oändliga! Här har vi samlat våra favorittips och knep så att du lyckas med din trädgård vare sig du bor i hus eller lägenhet. För vi tycker att plantera och underhålla en trädgård ska vara både kul och enkelt! Missa inte våra bästa trädgårdstips för trädgårdsskötsel!


Våra bästa trädgårdstips

Lite kärlek till trädgården eller planteringen på balkongen ger mycket! Det blir inte bara en härligare miljö att vistas i utan det är även praktiskt med egen trädgård. För vem kan motstå egenodlad potatis eller färska örter!

 1. Egen kompost

  Egen kompost

  Visste du att komposten är din trädgårds allra bästa kompis? Den ger nämligen näring och nytt liv till jorden!

 2. Återvinn dina rester

  Återvinn dina rester

  Ägg- och lökskal, gamla tepåsar och citroner – ja det är bara några förslag på vad som borde ligga i komposten istället för i soporna.

 3. Odlar du lavendel?

  Odlar du lavendel?

  Klart du gör! Eller så kanske du borde börja. Förutom att de är vackra kan du nämligen torka dem och lägga i garderoben – kläderna luktar ljuvligt och det håller borta skadedjur.

 1. På tal om lavendel

  På tal om lavendel

  ”Det var ett himla tjat om lavendel”, tänker du kanske. Men om du tar en bunt och sätter fast i duschmunstycket kommer aromerna ångas upp med vattnet och skapa en riktigt spa-känsla!

 2. Alla krukväxter är olika

  Alla krukväxter är olika

  Placerar du alltid krukväxter i fönstret? För mycket solljus kan skada vissa plantor och göra dem torra. Kolla därför upp innan om just din växt borde stå i fönstret – eller på bokhyllan.

 3. Vattna eller inte vattna?

  Vattna eller inte vattna?

  Bra fråga! Eftersom alla växter är olika är det inte säkert att du behöver vattna allihopa samtidigt. En tumregel är att kolla om jorden längst upp känns torr – då är det antagligen dags!

 1. Omplantera mera

  Omplantera mera

  På samma vis som du bytt skostorlek sedan barndomen– så växer dina växter ifrån sin kruka. När rötterna fyller krukan, när jorden tagit slut eller när växten helt enkelt ser överdimensionerad ut vet du att det är dags.

 2. Städa bladen

  Städa bladen

  Om bladen är dammiga tar de inte till sig lika mycket solljus. När du ändå städar huset – städa bladen också med en lätt fuktig trasa.

 3. Ge dina växter näring

  Ge dina växter näring

  Vi människor behöver äta mat – och på samma vis behöver våra växter regelbundet få i sig växtnäring.

 1. Skapa fjärilshotell

  Skapa fjärilshotell

  Få fler besök av fina fjärilar med några enkla knep. De älskar kryddväxter som oregano, salvia och timjan men även väldoftande blommor som pärlhyacint, kaprifol och vårlök.

 2. På tal om vårlök

  På tal om vårlök

  Det här med att fjärilar gillar vårlök är bara en anledning till att inte slänga dina överblommade lökväxter. Omplantera det du haft inne i trädgården till nästa vår. Även primula och hortensia går utmärkt att plantera igen.

 3. Plantera och ät

  Plantera och ät

  Att bara äta i all ära – men visst är det kul att äta det du odlat själv? Tryck här för ett smarrigt recept på paj med egenodlade tomater.

 1. Ge uterummet mer rymd!

  Ge uterummet mer rymd!

  Nå nya höjder på balkongen eller uteplatsen genom att – just det – bygga på höjden. Placera ut dina växter på växtställ i olika nivåskillnader och se skillnaden du också.

 2. PH-enomenal hortensia

  PH-enomenal hortensia

  Hortensians färger är inte bara fina – utan nästan lite magiska. Färgen bestäms nämligen av vilken jord du odlar den i. Neutral till svagt sur jord ger vita, rosa eller cerise blommor – medan kalkfattigare jord blir till blåa.

 3. Pollinatörer

  Pollinatörer

  Utan bin, humlor och fjärilar skulle vi förlora tillgång till mängder av mat och vackra växter. Det fiffiga är att du kan underlätta för våra bevingade kompisar genom att plantera sådant som de tycker om – ännu en anledning till att fixa fint i trädgården!

Trädgårdsidéer för balkongträdgård

En balkongträdgård ger dig möjlighet att fixa din egen gröna oas även om du bor i en lägenhet. För att få till en trädgård på balkongen måste du först välja vilken typ av trädgård som passar din balkong. Om du vill satsa på mindre arbete kan det vara bra att köpa trädgårdsväxter som är kompakta och inte tar upp så mycket utrymme. Har du riktigt gröna fingrar kan du sikta på att odla dina egna örter i ett växthus på balkongen.

1. Odla vertikalt

Med mindre ytor kan det vara bra att tänka annorlunda – varför inte testa att odla mer vertikalt? Satsa på piedestaler, amplar, hyllplaner och balkonglådor för att nyttja balkongen till fullo!

2. Odla örter

Färska örter trivs ofta där det är mer vindstilla och något varmare – har du många soltimmar på balkongen är detta ett bra alternativ.

3. Vintersäkra din trädgård

Se till att du köper frostsäkra krukor så att du kan lämna dem ute på balkongen under vintern.

4. Trädgårdsbelysning

Välplanerad trädgårdsbelysning och balkonginredning är A och O när det kommer till balkongträdgården. Satsa på lyktor och trevliga ljusslingor för att få till en riktig mysfaktor.

5. Verktyg

Även en balkongträdgård kräver lite grundläggande verktyg för att göra underhållet så smidigt som möjligt, speciellt om du tänker sätta upp belysning eller installera hyllplaner. I vårt PARKSIDE®-sortiment hittar du allt från borrmaskiner till limpistoler och skruvar.

Text And Image Section

Fördelarna med att ha en trädgård

Trädgårdsarbete kan vara mycket jobb men det finns otroligt många fördelar med att ha ett avsatt grönområde antingen på tomten eller balkongen utöver att det självklart ger hemmet en välvårdad och fin känsla.

1. Rörelse

Fysiskt arbete i trädgården varje dag eller åtminstone några gånger i veckan gör att du rör på dig mer.

2. Avkoppling

Många länkar trädgårdsarbete med mer avkoppling. Att arbeta med växter ger en lugnande effekt i kroppen.

3. Klimatsmart

Med en trädgård har du möjlighet att odla egna frukter och grönsaker – fria från bekämpningsmedel och riktigt bra för både mage och miljö! Känns det lite för avancerat att ge sig in på att odla egen mat? Då kan du spana in vårt sortiment av frukt och grönt – alltid kvalitetstestat av Eurofins såklart!

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL