Banner

Kött & chark

Kött & chark

Hemgjorda saftiga köttbullar, ugnsbakat lamm med vitlök och örter eller en mustig köttfärssås. Oavsett vad du vill laga till middag har vi kött som passar. Visste du att hela 80 procent av vårt köttsortiment är svenskt? Vi har också tagit fram våra egna varumärken med svenskt kött – Svea Lantkött och Enebacken.

Hur påverkar kött miljön – Så tänker vi

Vi värnar om miljön och försöker alltid tänka hållbart i alla led. Därför har vi tänkt efter extra noga när det gäller frågan - Hur påverkar kött miljön. Eftersom vi vet att köttproduktionen påverkar miljön tycker vi att det är super att äta mycket vegetariskt – men det betyder inte att köttet inte ska få ta plats då och då. För att hjälpa er kunder att göra så bra val som möjligt kommer därför det mesta av vårt kött från Sverige.

Steka kött – så gör du det bäst

  • Ta fram köttet en timme innan stekning. Då hinner det bli rumstempererat och får en fin stekyta.


  • Torka av köttet med papper och salta och krydda. Stek gärna i hälften smör och hälften raps- eller olivolja när du ska steka kött. Smör ger god smak men bränns snabbare, medan olja klarar högre temperaturer.


  • Lägg ned köttet först när smöret slutat fräsa, då har pannan en perfekt temperatur. Tänk på att inte fylla hela pannan med kött – då börjar det koka istället.


  • Vänd köttbiten när du ser att köttet vätskar sig på den ostekta sidan. Låt steka ett par minuter till och gör sedan ett snitt i kanten på köttbiten för att se hur genomstekt den är.


Kom ihåg! Nöt och lamm funkar fint att äta blodigt eller rosa. Gris ska alltid vara helt genomstekt.


Tillaga kött i ugn

När du vill tillaga kött i ugn så gör du på nästan exakt samma sätt som när du steker köttet – förutom att du då endast vill steka så länge (eller rättare sagt så snabbt) att köttbiten får en fin stekyta. Lägg sedan steken i en ugnsform med smör och olja och låt gå färdig i ugnen på mellan 125 och 150°C. Använd gärna en köttermometer för att enklare hålla reda på temperaturen på steken när du tillagar kött i ugn.


Temperatur kött

  • Rare (blodigt): 55°C


  • Medium rare: 58 - 60°C


  • Medium 60 - 65°C


  • Well done (genomstekt): 70°C


Lilla charkguiden – Vilken charkprodukt är vad?

Jamon Serrano: Lufttorkad skinka från Spanien, tillverkad av kött från vita grisar. Nötig, mjuk och salt i smaken


Jamon Iberico: Lite exklusivare lufttorkad skinka från Spanien, tillverkad av kött från svarta grisar uppfödda på ekollon. Kraftigare smak med lite fetare och saftigare kött.


Prosciutto Crudo: Lufttorkad skinka från Italien, utan särskilt ursprung. Smakrik och salt.


Prosciutto di Parma: Lufttorkad skinka från Parma i Italien, där tillverkningen följer speciella regler. Lagrad minst 12 månader. Smakrik och salt.


Prosciutto Cotto: Kokt skinka från Italien. Smaken är mild och fin.


Bresaola: Lufttorkad och saltat nötkött från Italien. Mörkare till färgen med en mild smak.

Text And Image Section

Svea lantkött

Svea Lantkött erbjuder bland annat entrecote och skivad ryggbiff, mörade i minst tre veckor, fläskytterfilé, nötfärs och välrökt kassler med 93% kötthalt.

Text And Image Section

Internationella delikatesser

Vårt eget varumärke Dulano erbjuder ett brett sortiment av tyska korvar, charkuterier och delikatesser från övriga Europa.


Tack vare att våra kollegor runt om i Europa kan vi erbjuda dig riktigt bra korv och chark. Vår egen favorit är Nürnberger Rostbratwurst, en ”vit” korv med 95 % kötthalt. Andra korvar som du borde pröva är Wienerkorven med 86 % griskött, liksom vår skivade salami i italiensk och fransk stil.