Våra leverantörer

Var kommer maten ifrån?

Visste du att vi erbjuder svenskodlade grönsaker och tulpaner? Eller att allt vårt kött från märket Svea Lantkött kommer från svenska gårdar och slakterier? Här nedan kan du lära känna någr av våra leverantörer runtom i landet.


Samtliga odlare är certifierade enligt IP Sigill Frukt & Grönt; en oberoende standard för livsmedelssäkerhet och miljöansvar.

Text And Image Section

Alfred Pedersen & Son i Dalköpinge

Detta anrika danska företag ägs idag av Alfreds son Mads, som bland annat driver Sveriges största tomatodling utanför skånska Trelleborg. I de moderna växthusen hjälper humlor till med pollineringen medan uppvärmningen sker med miljövänlig flis. Odlingsbäddarna som plantorna står i kan även höjas eller sänkas för att de mogna tomaterna alltid ska kunna plockas i rätt höjd för personalen.


Mads började leverera tomater till Lidl sommaren 2013. Det goda samarbetet ledde till att vi 2014 – som första stora svenska livsmedelskedja – kunde erbjuda svenskodlade kvisttomater, som lanserades under vårt eget märke Himlajord. Med Mads hjälp kan vi numera erbjuda svenskodlade tomater av sorten San Marzano året om. Det ger en bredd i sortimentet som vi vet att våra kunder uppskattar.

Text And Image Section

Bertil Nilsson i Lockarp

Bertil Nilssons odling, Wirahills Grönsaker, ligger i Lockarp utanför Malmö. Bertil köpte gården 1973 och startade med blomkålsodling, vilket han sedan dess har odlat varje år. Bertil är sedan många år tillbaka Sveriges största blomkålsodlare.


Idag har Bertil cirka 550 hektar odlingsyta som delas mellan både traditionella jordbruksprodukter och grönsaker. Markerna kring gården är i huvudsak lerjord vilket har gjort att Bertil koncentrerat sin odling mot långsamt växande kulturer som, förutom blomkål, är rotselleri och broccoli. På gården har under åren stora investeringar gjorts, bland annat i en storskalig rotfruktslinje som tvättar och borstar rotsellerin ren från jord.


Bertil odlar blomkål, broccoli och rotselleri åt oss.

Text And Image Section

Syskonen Leif & Lena Carlsson i Gustafslund

Lidl har sedan flera år tillbaka ett nära samarbete med Gustafslunds Handelsträdgård AB. Alla tulpaner du hittar i våra butiker odlas på deras anläggning i Eskilstuna. Från att tulpanerna skördas tills att de finns i butik tar det sällan mer än 24 timmar.Gustafslunds Handelsträdgård är ett familjeföretag med anor från 1930-talet. Idag ägs och drivs företaget i fjärde generation av familjen Carlsson. Företaget har under åren specialiserat sig på blomsterlöksdrivning, och är idag en av landets största odlare av tulpaner, amaryllis, hyacinter och påsklilja i kruka.

Text And Image Section

Agneta & Leif Svensson i Öllöv

Leif och Agneta Svensson har drivit sin grönsaksodling sedan 1980-talet, med bland annat isbergs- och romansallad som de främsta grödorna. Gården ligger i Öllöv, på den vackra Bjärehalvön i Skåne. Odlingen är på cirka 50 hektar och består främst av lätta grusjordar. Leifs familj har odlat grönsaker i flera generationer; själv är han sjunde generationens odlare på gården. Leif och Agnetas barn delar även de sina föräldrars intresse för odling, vilket talar för en långsiktig framtid för gården. Något som vi på Lidl självklart vill vara en del av!


Leif och Agneta odlar sallat nouvelle, isbergs- och romansallad, grönkål samt halloween- och dekorationspumpor åt oss.

Text And Image Section

MB Grönsaker i Dösjebro

Milutin "Micke" Knezevic och Branka Nisevic köpte en liten gård 1999 och startade sin egen odling. Gården, som ligger i Dösjebro i västra Skåne, har utökats under åren, och nu odlar man isbergssallad, romansallad, zucchini, broccoli och bönor åt oss.

Text And Image Section

Per Ola Santesson i Förslöv

Per-Ola Santesson driver en stor grönsaksodling i skånska Förslöv, beläget mellan Ängelholm och Båstad på den vackra Bjärehalvön. De lätta jordarna lämpar sig perfekt för att odla salladssorter som till exempel isbergssallad och romansallad.


Gården ägs av Per-Ola och hans familj. Per-Ola tog över gården efter sin far 1988, då den bestod av 10 hektar. Sedan dess har verksamheten vuxit och utvecklats, och numera omfattar gården cirka 200 hektar.


Per-Ola odlar isbergs- och romansallad, vitkål, kålrot och grönkål åt oss.

Text And Image Section

Charles Hansson i Håkantorp

Charles Hansson är den största leverantören av morötter till vårt eget varumärke Himlajord, där vi samlar svenskodlad frukt och grönt. På sin gård i Håkantorp vid den skånska västkusten har Charles odlat morötter sedan 1992. Vi har samarbetat med Charles ända sedan Lidl öppnade i Sverige, det vill säga 2003. Från hans gård levereras morötter cirka elva månader om året. Odlingen är certifierad enligt IP Sigill Frukt & Grönt; en oberoende standard för livsmedelssäkerhet och miljöansvar.

Text And Image Section

Per Henrysson i Kattvik

Här planterades de första äppelträden 1936 av Carl-Paulin Johansson, som delade sysslorna med sin son Henry. Sedan 2010 är det Henrys sonson Per Henrysson som ansvarar för familjeföretaget, som vuxit avsevärt under årens lopp. Även sortimentet har utökats: Förutom de ursprungliga sorterna Ingrid-Marie och Cox Orange odlas numera ett tiotal andra populära sorter, däribland Piruette och Aroma. Kattvik har levererat äpplen till Lidl sedan 2011.

Text And Image Section

Dan Pettersson i Vinberg

En stor del av potatisen på Lidl levereras av halländska Långås Potatis & Rotfrukter, som ägs gemensamt av ca 60 lantbrukare. En av dem är Dan Pettersson. Han driver två gårdar i Vinberg utanför Falkenberg: Töringe men anor från 1800-talet, och Ansagård som byggdes på 1920-talet.


Intresset för odling har Dan haft sedan barnsben. Sedan början av 2000-talet har potatis varit hans specialitet, och vid sidan av odlingen har han ett företag som hjälper andra potatisodlare med råd och hjälp. Förutom potatis odlar Dan bland annat lin och raps.