Banner

Fisk & skaldjur

Gott med fisk och skaldjur

Kallrökt lax till påskbordet, räkor till soppan och fiskpinnar till den där helt vanliga tisdagen. Vi har fisk och skaldjur till det mesta. Dessutom är all fryst fisk i vårt frysta sortiment certifierad med MSC eller ASC, vilket garanterar att de fiskats och odlats hållbart. Håll gärna lite extra utkik efter våra egna märken Lidl Ocean Sea och Admiral.

Tillaga fisk och skaldjur – hur gör man?

Det kan vara svårt att veta hur man ska tillaga fisk och skaldjur. Speciellt då de kan tillagas på så många olika sätt. Man kan både steka, ugnsbaka, grilla, koka och lägga in fisk och skaldjur.

Text And Image Section

Vi arbetar varje dag för ansvarfullt fiske i världens hav, så även framtida generationer ska kunna njuta av fisk. Som ett led i detta är alla våra fiskar i det frysta sortimentet certifierade. De vildfångade med MSC och de odlade med ASC*.


*MSC (Marine Stewardship Council) är en internationell standard för välskött och hållbart fiske, ASC (Aquaculture Stewardship Council) är en internationell standard framtagen för hantering av odlad fisk.

Steka fisk och skaldjur – så gör du!

När man ska steka fisk så bör man alltid börja med att torka av fisken och krydda den. Värm en stekpanna med hälften smör och hälften olja och lägg ned fisken när fettet slutat puttra. Tunna fiskfiléer behöver endast steka någon minut per sida, medan tjockare bitar ofta behöver runt tre-fyra minuter per sida. Pilgrimsmusslor är goda att steka i rikligt med smör och örter.

Ugnsbakad fisk och gratinerade skaldjur

Tillaga gärna fisk i ugn på låg temperatur, cirka 125°C, under längre tid. Då blir resultatet saftigt och smakrikt. Ugnsbakad fisk går att göra på både hel fisk och fiskfiléer. Skaldjur så som hummer och krabba är underbart gott att gratinera i ugnen.

Grilla fisk och skaldjur

Använd gärna färsk fisk när du ska grilla fisk eftersom den håller ihop bättre än fryst fisk. Se till att gallret är rent, hett och inoljat så fastnar inte fisken. Det är viktigt att kolet är grått och att det inte finns några lågor när du ska grilla fisk. En laxkotlett brukar behöva tre-fyra minuter per sida för att bli klar. Även skaldjur som krabba, kräftor och pilgrimsmusslor är goda att grilla.

Koka fisk och skaldjur

Den mesta fisk går fint att koka och använda i soppa. Lägg ned fisken cirka fyra minuter innan servering så blir den inte torr. Kokt fisk så som torsk är god att servera med potatis och äggsås. En annan klassiker när det kommer till skaldjur är vinkokta musslor med fransk dragon.

Inlagd fisk

När det kommer till inlagd fisk så är det oftast sill som läggs in, och gör du det helt själv från grunden ska sillen först läggas in i en saltlag i ett till två dygn. Men ett tips är att köpa färdigsaltade filéer och göra en enkel 1-2-3-lag som kan smaksättas med till exempel morot, lök och kryddnejlika eller äpple, pepparrot och dill.

Varför är det bra att äta fisk och skaldjur?

Fisk och skaldjur innehåller massor av nyttiga ämnen som exempelvis selen, jod, protein, D-vitamin och vitamin B12. Ät gärna fisk två till tre gånger i veckan och blanda både magra, medelfeta och feta sorter. Väljer du rätt fisk är det dessutom mat som är hållbar för miljön. På vintern, då många har brist på D-vitamin, är fisk extra viktigt att äta.