The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
    Brand Navigation
    1. Om oss
    2. Hållbarhet
    3. Press
    4. Fastighet
    5. Jobba på Lidl
    6. Kontakta oss

    Plantering i trädgården: Detta är viktigt

    Att plantera och ta hand om trädgårdens växter på rätt sätt kräver en del arbete. Men om grundförutsättningarna är de rätta och några steg utförs regelbundet finns det inget som står i vägen för en färggrann och frisk trädgård.


    Innehållsförteckning


    1. Det grundläggande
    2. Att tänka på vid hantering av trädgårdsväxter


    Det grundläggande

    Innan du börjar ta hand om och plantera dina trädgårdsväxter behöver du ta reda på vilka förhållanden som råder i din trädgård. Varje växt har nämligen olika krav på jord, ljus och klimat. Valet av trädgårdsredskap och utrustning är också en faktor som påverkar planteringen av trädgården.


    Jordmån

    Det som i allmänhet kallas jord består i själva verket av många olika typer av jord. Jorden skiljer sig åt i fråga om sammansättning, näringstäthet och pH-värde. Rätt jord är avgörande för att växterna ska växa bra: den ger rötterna stöd och förser dem med alla nödvändiga näringsämnen.


    Jord kan grovt delas in i tre kategorier:


    Sandjord är lätt och vattengenomsläpplig. Den torkar snabbt ut och lagrar näringsämnen ganska dåligt. Det är olämpligt för särskilt törstiga växter.


    Lerjord anses vara den idealiska trädgårdsjorden. Den lagrar vatten och näringsämnen väl och är samtidigt inte alltför vattengenomsläpplig.


    Lerjord har en ännu högre potential för lagring av vatten och näringsämnen. Den är dock oftast så tät och tung att risken för vattenmättnad ökar.


    En annan indikation på jordens kvalitet är dess pH-värde. Det kan enkelt mätas med hjälp av ett test som finns att köpa i butiker. Ett pH-värde på 0 innebär en extremt sur jord, medan ett högt pH-värde innebär en alkalisk jord.


    Sura jordar innehåller vanligtvis mycket humus och därmed näringsämnen. Kalkinnehållet är dock ganska lågt.


    Alkaliska jordar är mer kalkhaltiga.


    Bestämning av pH-värdet kan ge information om huruvida en jord behöver ytterligare kalkning. För mycket kalk förhindrar nämligen näringsupptaget. Ett pH-värde mellan 6 och 7 är idealiskt för de flesta växter.


    Alla jordar kan förbättras genom att man tillsätter lämpliga ämnen som kalk, sand eller kompost. För många växter, t.ex. rosor eller tomater, säljer trädgårdsbutiker speciella jordblandningar som är exakt anpassade till växternas behov.


    Trädgårdsredskap

    Rätt trädgårdsredskap och utrustning gör det mycket enklare att plantera och sköta trädgården. Om du vill köpa större verktyg som gräsklippare, häcksaxar eller motorsågar bör du i förväg fundera över var de kan förvaras. I stora trädgårdar kan en redskapsbod eller ett trädgårdsskjul vara väldigt användbart.


    För trädgårdar där det främst ska anläggas rabatter och planteras mindre buskar räcker det med en liten uppsättning basutrustning. Sekatörer, spade, kratta och vattenkanna räcker för det grundläggande arbetet.



    Klimat

    Temperatur och luftfuktighet avgör vilka växter som kan växa i trädgården. Rätt jordtemperatur är särskilt viktig för sådd eller utplantering av försådda växter. Många unga växter tål inte frost, de ömtåliga rötterna skadas och dör omedelbart. Efter järnnätterna i mitten av maj är frost inte längre att vänta, så de flesta växter kan planteras ut i jorden senast då.


    I ett växthus är temperaturerna högre, så sådd-, gronings- och skördetiderna är ofta tidigare eller kortare än vad som anges i planteringskalendern.



    Ljusförhållanden

    Grovt sett kan växtplatserna i trädgården delas in i tre kategorier: soligt, halvskuggigt och skuggigt. De olika arterna kräver olika mycket solljus för en sund tillväxt. En tomatplanta kommer inte att bära fyllig frukt i en skuggig miljö, medan kål och sallad trivs utan mycket sol.


    När man anlägger trädgården är det därför viktigt att tänka på hur ljusförhållandena förändras under dagen och vilka träd och buskar som kommer att utgöra större skuggor i framtiden när de växer.

    Att skydda växterna

    Olika åtgärder kan vidtas för att skydda trädgårdsväxter från skadedjur, ogräs och sjukdomar. Förebyggande åtgärder inkluderar bland annat att regelbundet bearbeta jorden. Rätt skötsel är också avgörande: till exempel är fuktiga blad på tomat- och jordgubbsplantor mer mottagliga för sjukdomar och svamp. Därför bör de aldrig vattnas ovanifrån, utan alltid direkt vid rotklumpen. Om det redan är för sent för förebyggande åtgärder kan direkta åtgärder som att applicera bekämpningsmedel, sätta ut skadedjursfällor eller ta bort ogräs begränsa skadorna.


    Att tänka på vid hantering av trädgårdsväxter

    När de rätta förutsättningarna för plantering har skapats kan trädgårdsarbetet börja. Beroende på typ av växt och årstid finns det olika råd att ha i åtanke.


    Unga plantor som odlas inomhus eller i växthus får inte plötsligt placeras utomhus. Både för mycket sol och för låga temperaturer skulle vara en för stor chock – växten skulle inte överleva. Därför måste odlingen härdas långsamt.



    Härda

    Om exempelvis tomatplantorna planteras i ett soligt grönsaksland, placeras krukorna med de unga plantorna först på en delvis skuggig, vindskyddad plats så att de kan acklimatisera sig långsamt. Om det blir frost på natten bör krukorna tas in igen.



    Ta sticklingar

    Vissa växter förökar sig inte genom att sprida sina frön. Istället bildas skott som kan separeras från moderplantan och senare leva som självständiga växter. För att göra detta så skärs den så kallade sticklingen av och planteras i en behållare med jord. Efter ungefär två veckor kan sticklingen sedan planteras om eller planteras ut. Det här är några av de växter som kan förökas snabbt och enkelt med sticklingar:


    • Björnbär
    • Gurkor
    • Hallon
    • Äldre
    • Sallad och mâchesallad
    • Lavendel
    • Paprika
    • Rosor
    • Spenat
    • Timjan
    • Tomater

    Gödsla

    Med tiden tar trädgårdsväxterna upp alla tillgängliga näringsämnen ur jorden. Därför måste även den mest näringsrika jord gödslas regelbundet - särskilt om man har planterat växter med stort näringsbehov. Huruvida man använder konstgjorda mineralgödselmedel eller organiska gödselmedel som kompost eller stallgödsel är en fråga om personliga preferenser och specifika näringsbehov. Mineralgödselmedel finns som fullgödselmedel, som innehåller alla näringsämnen och spårämnen, och som enskilda gödselmedel, som bara tillsätter vissa ämnen.


    Med tiden drar trädgårdsväxterna upp de tillgängliga näringsämnena ur jorden. Därför måste även den mest näringsrika jord gödslas regelbundet - särskilt om man har planterat växter som kräver mycket näring, dvs. växter med stort näringsbehov. Om man använder konstgjorda mineralgödselmedel eller organiska gödselmedel som kompost eller stallgödsel är en fråga om personliga preferenser och specifika näringsbehov. Mineralgödselmedel finns som fullgödselmedel, som innehåller alla näringsämnen och spårämnen, och som enskilda gödselmedel, som bara tillsätter vissa ämnen.

    Vattning

    Att vattna trädgården är särskilt viktigt på sommaren. Att vattna tidigt på morgonen rekommenderas i allmänhet: Vattnet avdunstar långsammare på grund av de lägre temperaturerna och risken för brännskador är mindre. Om du använder en vattenkanna, en trädgårdsslang eller något annat system för att vattna beror på storleken på det område som ska vattnas och växtligheten.




    Vattna växter på semestern


    Om det inte finns några grannar som kan ta hand om bevattningen av trädgården när du är på semester är ett automatiskt bevattningssystem en bra lösning. Vattningsdatorer eller timers kopplas till gräsmattessprinkler eller droppslangar så att vattningen sker helt automatiskt vid den schemalagda tidpunkten.




    Pricka ut

    Plantor som odlas inomhus eller i växthus måste prickas ut innan de planteras i bäddar eller behållare. Prickning innebär att man skiljer de många plantorna från frötråget och planterar dem individuellt i krukor. Detta är nödvändigt för att de späda plantorna ska kunna utvecklas bättre och bli tillräckligt starka för den slutliga omplanteringen. En utstickningspinne eller en utstickningsgaffel hjälper till med utstickningen.




    Skärning

    Träd, häckar och buskar måste beskäras regelbundet så att de håller sig i form, växer friskt och - när det gäller fruktträd och fruktbuskar - ger en god skörd. En beskärningskalender kan hjälpa dig att bestämma när du ska beskära vilken växt. Medan äppelträd t.ex. bör beskäras på vintern är våren perfekt för beskärning av rosor.




    Plantering och sådd

    Rätt tidpunkt är avgörande när du sätter ut förgrodda plantor och sår frön. Om de planteras eller sås för tidigt kan de unga skotten dö på grund av frost eller brist på solljus. Planteras och sås för sent får plantorna för lite tid att utvecklas fullt ut. Resultatet blir underutvecklade blommor och en mager eller obefintlig skörd. En titt på en planteringskalender hjälper till att bestämma rätt tid för sådd och plantering.

    Stöd

    Växter med svaga stjälkar och växter som blir särskilt höga behöver ett stöd eller en klätterhjälp för att inte böjas eller brytas av sin egen vikt. Det gäller t.ex. tomater, hallon och hortensior. Stöden sticks helt enkelt ner i marken och de unga plantorna fästs med garn eller band. Viktigt: Fästet får inte hindra tillväxten och får inte skära in i stammen. Som stöd kan man använda färdiga klätterhjälpmedel av olika stavar eller hemmagjorda konstruktioner av trä, metall eller plast.

    Övervintring

    För att säkerställa att fleråriga växter överlever den kalla årstiden och blommar igen nästa säsong måste de övervintras på rätt sätt. Exotiska växter som ursprungligen kommer från varmare områden måste hållas inomhus eftersom de inte klarar av de låga temperaturerna. Hit hör till exempel citronträd och oleander. Andra växter är mindre känsliga. För rosor räcker det med att linda in växterna i linne- eller jutesäckar. Rhododendron kan till och med överleva vintern utan något skydd alls. Knölväxter som dahlior och amaryllis bör helst grävas upp och knölarna förvaras svalt och torrt inomhus.


    Omplantering

    Krukväxter måste planteras om regelbundet för att de ska kunna fortsätta växa. Om krukan är för liten eller om näringsämnena i jorden är slut är det dags att plantera om. Den perfekta nya krukan är 2-5 cm större än den gamla. Hur ofta du behöver plantera om beror på vilken typ av växt det är och i vilket skick den är. Omplantering är dock inte nödvändigt mer än en gång om året för någon sort.


    Ympning

    Växtympning innebär att man kombinerar fördelarna hos två växter för att skapa en hybrid av två identiska (t.ex. ett äppelträd och en annan sorts äppelträd) eller två besläktade arter (t.ex. äppelträd och päronträd). Vid ympning förädlas dock inga nya arter. Fruktträd, tomater och rosor är särskilt lämpliga för ympning. En gren eller knopp från den ena växten fästs på stammen eller grenen från den andra växten. Ett körsbärsträd med svaga rötter kan t.ex. förbättras genom ympning på ett körsbärsträd med starka rötter.


    Förädling

    Till skillnad från ympning innebär förädling ett medvetet urval och korsning av två enskilda växter (föräldrageneration) i syfte att skapa en genetiskt förbättrad version och sedan föröka den (dottergeneration). Den enklaste typen av förädling är urvalsförädling, där växterna med de önskade egenskaperna helt enkelt planteras om och får föröka sig naturligt, medan växterna med oönskade egenskaper tas bort.


    Plantering av lökar

    Många populära blommor sås inte utan planteras i trädgården i form av lökar. Rätt tid för att plantera lökarna beror på typen av blomma. Härdiga lökar som ska blomma på våren planteras på hösten. Köldkänsliga sorter bör inte planteras förrän på våren. Vinterhärdiga sorter är t.ex. krokus, tulpan och påsklilja. Begonior, dahlior och gladioler bör inte planteras förrän frostnätterna är över.