Vill du ha något gott från ugnen? Praktiska tips för konservering
Konservering är en traditionell metod för att bevara livsmedel under en längre tid. Oavsett om det är den oväntat stora skörden från din egen trädgård eller mataffärens erbjudande som helt enkelt måste tas tillvara på: Konserverade livsmedel är utmärkta som buljonger, har en hållbarhet på flera månader och förhindrar att produkter slängs. Särskilt praktiskt är det att konservera i ugnen.
Innehåll
- Anledningar till att konservera i ugnen
- Så fungerar konservering
- Anvisningar: Konservering i ugnen
- Vad kan jag konservera i ugnen?

Anledningar till att konservera i ugnen
Att konservera i ugnen kan låta ovanligt, men det har en stor fördel jämfört med andra konserveringsmetoder: Fler burkar får plats på bakplåten än i en vanlig kastrull - så fler varor kan konserveras på en gång. Detta är särskilt viktigt när det finns många olika eller stora mängder konserver.

Hur konservering fungerar
Principen för konservering utnyttjar de fysikaliska fenomenen övertryck och vakuum. När konserverna värms upp i de tätt förslutna burkarna skapas först ett övertryck när varm luft och vattenånga expanderar i burken. Så snart burkarna svalnar drar luften och ångan ihop sig igen. Det uppstår ett vakuum som praktiskt taget "suger in" locket och därmed förseglar burken lufttätt. Genom att sterilisera burkarna i förväg säkerställs bakteriefri förvaring – de konserverade varorna kan sedan lagras praktiskt taget obegränsat.
Instruktioner: Konservering i ugnen
Innan du börjar konservera bör du ha alla nödvändiga redskap redo så att konserveringsprocessen kan gå smidigt och stressfritt.
Inköps- och materiallista
- Inläggningsburkar med lock
- Diskhandduk
- Tratt
- Bakplåt eller ugnsform
- Inläggningsingredienser
- Eventuellt socker
- Vätska (vatten, vinäger, fond, juice eller vin)

Steg 1: Sterilisera burkarna
Det första steget är att sterilisera konserveringsburkarna. För att göra detta kan du koka burkarna kort i varmt vatten eller skölja dem med kokande vatten. Torka sedan av burkarna ordentligt. Alternativt kan du värma burkarna med skruvlock i ugnen i 180 °C i 10 minuter. Koka locken och gummiringarna i vinägervatten i 5 minuter och lägg dem på tork.

Steg 2: Förbered konserverna
Medan burkarna kokar eller står i ugnen kan du förbereda konserverna. Beroende på vilken typ av konserver du väljer måste du tvätta, kärna ur och skära frukten och grönsakerna. Små bitar är bättre än stora bitar: ju närmare varandra bitarna är i burken, desto lättare blir de att konservera.

Steg 3: Fylla burkarna
När burkarna har svalnat och torkat och innehållet har förberetts kan burkarna fyllas. Kanterna måste vara rena, en tratt kan hjälpa till här. Fyllningen hälls sedan i med lämplig vätska. Efter fyllningen ska det finnas ca 2 cm luft kvar upp till kanten. Sätt på locket så snabbt som möjligt och vrid eller kläm fast det.

Steg 4: Ställ in burkarna i ugnen
Nu börjar själva konserveringen. Placera de förseglade burkarna på plåten/ugnsformen och fyll den 2 till 3 cm högt med kallt vatten. Ställ in plåten med burkarna i ugnen och ställ in temperaturen på 175 °C över- och undervärme. Så snart vattenbadet börjar koka stänger du av ugnen igen och låter burkarna stå i ytterligare 30 minuter.

Steg 5: Kylning och förvaring
Ta ut burkarna ur ugnen och låt dem svalna. Kontrollera att burkarna är riktigt täta: Lossa klämmorna på burkar med gångjärnslock och lyft dem i locket. Locket ska sitta kvar ordentligt på plats om konserveringen har lyckats. På konserveringsburkar med skruvlock av metall känner du igen vakuumet genom att locket dras något inåt. Om allt är tätt kan du märka burkarna och förvara dem svalt och utan direkt solljus.
Vad kan jag konservera i ugnen?
Det finns inga gränser för din kreativitet när du konserverar i ugnen. I teorin kan du konservera allt som smakar gott och som behöver bevaras under lång tid. Vissa typer av frukt och grönsaker är dock särskilt populära.

Frukt
Det finns olika alternativ för att konservera frukt: Du kan antingen konservera hela frukter eller fruktbitar, som sedan kan förvandlas till kompott eller puré. Frukten bör alltid vara mogen och fri från "mosiga" fläckar för att uppnå ett bra resultat. Som vätska används sockervatten, vin eller fruktjuice. Beroende på smak kan man även använda citronsaft eller kryddor som kanel.

Grönsaker
Alla grönsaker kan också konserveras väl. Om du vill kan du blanchera grönsakerna i förväg, men i allmänhet kan alla typer av grönsaker också bevaras råa. För grönsaker används buljong, rent vatten, en skvätt vinäger och kryddor.
Särskilt lämpliga för konservering är
Frukt | Grönsaker | Övrigt |
|---|---|---|
Äpplen, päron, jordgubbar, körsbär, persikor, plommon | Bönor, gurka, kål, pumpa, morötter, tomater, zucchini | Buljong, kött, kakor, sylt, juicer, ister, såser, korv |
Alternativ till att konservera i ugnen
Det finns många alternativ till att konservera i ugnen. Traditionellt görs konservering ofta i en gryta på spisen. Konserveringsburkar kan också värmas snabbt och enkelt i en ångkokare eller tryckkokare. Om du har mindre tålamod kan du använda twist-off-burkar: Här fylls inte konserverna kalla utan varma, burkarna förseglas och vänds upp och ner i några minuter. Sedan vänder man tillbaka burkarna igen och låter dem svalna. För riktiga konserveringsfans kan en speciell konserveringsmaskin också vara ett alternativ.

