The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
    Brand Navigation
    1. Om oss
    2. Hållbarhet
    3. Press
    4. Fastighet
    5. Jobba på Lidl
    6. Kontakta oss

    Olika metoder för att göra krossad is av isbitar


    Svalkande drycker är inte bara något man njuter av på sommaren. Alla som gillar att blanda cocktails vet att krossad is är en viktig ingrediens i många recept och ger drinkarna den sista touchen både när det gäller smak och utseende. Det finns krossad is på vissa stormarknader och bensinstationer, men om du vill spara pengar kan du också göra krossad is själv med bara några få ingredienser. Men hur går det egentligen till? Vilka metoder finns det och vad behövs för att göra det? Vi har sammanställt all viktig information, tips och tricks om krossad is för dig nedan.

    Vad kan krossad is användas till?

    Krossad is tillverkas vanligtvis av isbitar, men det finns vissa skillnader mellan de två typerna av is. Den största krossade isen har en större yta än isbitar, vilket innebär att värmeväxlingen mellan vätskan som ska kylas och isbitarna kan ske snabbare och kylningen blir mycket effektivare. Krossad is är lämplig för kylning av alkoholhaltiga drycker, fruktiga shakes och smoothies, isdesserter och mycket mer. Cocktails med hög alkoholhalt kan försvagas något genom den smältande isen. Förutom att kyla fyller den krossade isen också ett dekorativt syfte.

    Vad behöver du för att göra krossad is?


    För att göra krossad is hemma behöver du alltid isbitar. Du kan köpa dem i affären eller göra dem själv. Du kan enkelt använda en iskubsform, fylla den med kranvatten och placera den i frysen. Den bästa smaken får du om du filtrerar kranvattnet i förväg. Så snart vattnet är fruset kan de färdiga iskuberna tas ur formen och användas för att göra krossad is. I stället för en isbitform kan du också använda speciella fryspåsar för att göra isbitar.

    Tre metoder för att göra krossad is själv


    Det finns olika sätt att göra krossad is från isbitar. Om du har en mixer eller till och med en iskross kan du använda dessa apparater för att göra krossad is snabbt och enkelt. Vissa juicers eller slow juicers är också lämpliga för detta. Men oroa dig inte, även om du inte har en matberedare till hands behöver du inte klara dig utan krossad is i dina drycker. Du kan också krossa isbitar med en handduk eller kökshandduk och en hammare eller köttmörare. Exakt hur du använder de tre olika metoderna kan du läsa om nedan.

    Med mixern

    Om du har en blender kan du använda den för att göra krossad is. Denna metod är snabb och enkel och kräver ingen ansträngning. Följande instruktioner förklarar steg för steg hur du gör och vad du bör vara uppmärksam på.

    Steg 1: Gör isbitar

    Gör isbitar med hjälp av en isbitform. Du bör räkna med minst två timmar för detta, beroende på temperaturen i frysen.

    Steg 2: Fyll mixern med isbitar

    Fyll mixern med fem till tio isbitar. För att mixern ska kunna bryta upp isbitarnas hårda kristallstruktur bör den ha en effekt på minst 1000 watt och en hastighet på minst 10 000 varv.

    Steg 3: Slå på pulsfunktionen

    Sätt på mixern. Se till att du ställer in pulsfunktionen (även känd som funktionen för krossad is), som växelvis ökar och minskar bladets hastighet. På så sätt får du finkrossad is. Vid behov kan du tillsätta en liten mängd vatten så att isbitarna inte klibbar ihop lika mycket.

    Steg 4: Häll upp den krossade isen i glas

    Häll den färdiga krossade isen i glas som du kan använda direkt eller i en behållare där du kan förvara isen i frysen till senare.

    Med en iskross

    En iskross - även kallad iskvarn eller iskrossare - är en köksmaskin som används specifikt för att göra krossad is. En grundläggande skillnad kan göras mellan manuella och elektriska iskrossar. Manuella modeller manövreras med en vev som vanligtvis sätter en roterande rulle i rörelse. Denna krossar isbitarna till relativt grova men enhetliga bitar, som är mer lämpade för cocktails än desserter. Manuella iskrossar lämpar sig väl för mindre mängder is. Om det krävs mycket krossad is är det bättre att använda en elektrisk iskross. I sådana modeller skrapar en roterande skiva, försedd med blad, tunna skärvor av isbitarna. Den krossade isen är mycket fin och smälter därför relativt snabbt. Den är särskilt lämplig för isdesserter.

    Krossad is med handduk och hammare

    Om du inte har en mixer eller iskross till hands kan du också använda en kökshandduk och en hammare för att göra krossad is utan köksredskap. Bred ut en kökshandduk på arbetsytan och tryck ut isbitarna ur formen på handduken. Använd nu handduken till att forma en påse för att försegla isbitarna. Ta tag i påsen precis ovanför isbitarna och placera den på ett fast och stadigt underlag. För att krossa isbitarna slår du försiktigt på påsen flera gånger med en hammare. I stället för en hammare kan du också använda något annat hårt föremål, exempelvis en sko, en kavel eller en köttmörare.