The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
    Brand Navigation
    1. Om oss
    2. Hållbarhet
    3. Press
    4. Fastighet
    5. Jobba på Lidl
    6. Kontakta oss

    Hälsosamt och gott - gör dina egna färska juicer och smoothies med en juicepress eller mixer

    Nutritionister rekommenderar att man äter mellan 400 och 650 gram frukt och grönsaker per dag. För många är denna rekommendation ett nästan ouppnåeligt mål. Det är inte så konstigt, eftersom det ofta finns för lite tid för en riktigt hälsosam kost, särskilt i en stressig arbetsdag. Köksprylar som juicepressar, blenders eller hackare är därför perfekta för att förbereda stora mängder frukt eller grönsaker redo att ätas på kort tid. En hälsosam kost blir verklighet!


    När man står inför beslutet om vilken apparat man ska köpa brukar dessa frågor uppstå: Vad är skillnaden mellan tillagningsmetoderna? Hur fungerar de olika matberedarna och vilka är deras för- och nackdelar? Hur får jag ut mest näringsämnen från frukten, och vad är egentligen nyttigast: juice eller smoothie? I följande artikel får du veta allt du behöver veta om att pressa juice, mixa och hacka.

    Juicing, mixning och hackning: vad är skillnaden?

    Den som funderar på att köpa en köksmaskin för att bearbeta frukt och grönsaker har många valmöjligheter: ska det vara en juicepress, en mixer eller en hackare? Vilken apparat som passar bäst för dina behov beror främst på vilken form av beredning du föredrar.


    Juicemaskiner tar de flytande komponenterna från frukt och grönsaker och producerar ren juice, medan de grövre komponenterna blir kvar som en avfallsprodukt. Denna så kallade pressrester innehåller mycket fibrer. Blenders är å andra sidan lämpliga för att purea hela frukter och grönsaker - slutresultatet är vanligtvis smoothies som innehåller alla beståndsdelar i de använda frukterna och grönsakerna och som därför är tjockare. Hackare ger ett ännu grövre resultat, eftersom dessa apparater endast hackar utan att bearbeta frukt- och grönsaksbitarna till en puré.

    Hur juicepressar, mixers och hackare fungerar och hur man använder dem

    Juicepressar, mixers och hackare skiljer sig inte bara åt i hur de fungerar, utan också i hur de används. Vi förklarar de viktigaste skillnaderna och specialfunktionerna.

    Juicemaskin

    Gör utsökt juice själv med en juicepress

    Juicemaskiner extraherar vätskan från enskilda frukt- och grönsaksbitar och förvandlar dem till en god juice. Det pressade materialet behöver bara halveras eller grovhackas innan det fylls på och kan läggas i apparaten med stjälk och skal. Fasta komponenter kvarstår som pressrester. Det finns i princip två typer av juicemaskiner: juicepressar och råsaftcentrifuger.


    Medan en juicepress använder mekaniskt tryck för att utvinna juicen, krossar råsaftcentrifugen frukten med upp till 15 000 varv per minut och separerar fasta och flytande komponenter genom en sil. Juicepressar bearbetar frukt och grönsaker mer skonsamt, arbetar tystare och producerar klarare juice än råsaftcentrifuger, men de är i allmänhet också betydligt dyrare. De flesta moderna juicemaskiner kan omvandla nästan alla typer av frukt och grönsaker till juice, som inte bara är godare utan också hälsosammare än industriellt producerad juice från mataffären.

    Juicing utan juicepress

    Om du inte har en juicemaskin men däremot en tryckkokare hemma kan du enkelt göra juice med hjälp av ånga. Frukt och grönsaker med hög vattenhalt är idealiska för detta. Tillsätt 100 ml vatten per 500 gram frukt eller grönsaker i tryckkokaren och utrusta den med en operforerad insats som fungerar som droppbricka. Silinsatsen placeras ovanpå innan de tvättade frukterna och grönsakerna läggs i grytan. Sedan är det bara att sätta på tryckkokaren - ångan gör resten.

    Mixers

    Blenders och andra mixers purear de frukt- och grönsaksbitar som läggs i dem och bearbetar dem till en enhetlig massa. Slutproduktens konsistens beror på rotationshastigheten, dvs. antalet varv som mixern roterar, ingrediensernas vätskeinnehåll och mängden vatten som tillsätts.


    Eftersom frukt och grönsaker bearbetas hela behöver de förberedas. Frön, stjälkar och skal ska tas bort. Innan du sätter på mixern bör du kontrollera att knivarna inte är blockerade. Medan kraftfulla mixers även kan startas från stillastående med hårdare ingredienser eller is, bör större och fastare ingredienser endast tillsättas under drift med mindre kraftfulla apparater.

    Hackare

    Hackare fungerar på samma sätt som mixers, men är utformade för att bearbeta frukt, grönsaker och andra livsmedel till grövre bitar. På många apparater kan den önskade typen av skärning anpassas med hjälp av olika insatser. Precis som med mixern måste alla frukter och grönsaker befrias från frön, stjälkar och eventuellt skal innan de skärs i grova bitar och placeras i apparaten. När du köper din apparat bör du tänka på vilka livsmedel som ska hackas. För frysta och mycket hårda livsmedel rekommenderas en särskilt kraftfull apparat, medan ca 500 watt är tillräckligt för de flesta andra användningsområden.

    Fördelar och nackdelar med juicepressar, bländare och hackare

    Fördelar

    Nackdelar

    • Mycket kort förberedelsetid
    • Flytande juice går snabbast att dricka
    • Juice är mycket lättsmält
    • Vissa vitaminer och näringsämnen går förlorade
    • Fasta komponenter kvarstår
    • Delvis tidskrävande rengöring

    Fördelar

    Nackdelar

    • Frukt och grönsaker bearbetas hela och innehåller alla vitaminer och näringsämnen
    • Inga rester
    • Lätt att rengöra
    • Något längre förberedelsetid
    • Billigare modeller klarar inte av hårda grönsaker

    Fördelar

    Nackdelar

    • Frukt och grönsaker bearbetas hela och innehåller alla vitaminer och näringsämnen
    • Inga rester
    • Lätt att rengöra
    • Inte lika lättdrucket som juicer eller smoothies
    • Olika typer av frukt och grönsaker kan inte alltid blandas och bearbetas på samma gång

    Vad är bäst: juice från en juicepress eller smoothies från en mixer?

    Om du står inför beslutet om en juicepress eller en smoothieblender är det bästa valet finns det flera saker att tänka på. Juicer är lättsmälta och kan göras av nästan alla typer av frukt och grönsaker. Smoothies innehåller däremot mycket fibrer och lämpar sig därför inte lika bra för personer med matsmältningsproblem. Till skillnad från juicer innehåller smoothies dock mer vitaminer och näringsämnen eftersom alla frukt- och grönsaker bearbetas. Man bör komma ihåg att enkla smoothiemixers oftast inte klarar av att hacka bladgrönsaker, örter och hårda grönsaker på ett bra sätt.


    Högpresterande mixers kan å andra sidan enkelt bearbeta dessa typer av grönsaker till en krämig konsistens och är därför också perfekta för att göra gröna smoothies. En annan fördel med mixers jämfört med juicepressar är att de är lätta att rengöra och bearbetar alla ingredienser utan att lämna några rester. Om en smoothiemixer eller en juicepress är det rätta valet beror på dina personliga preferenser och vilka typer av frukt och grönsaker du föredrar.