In eller ut? Vilka frukter och grönsaker ska in i kylskåpet?
Färsk frukt och färska grönsaker ger oss viktiga vitaminer och näringsämnen. Det är dock bara ett fåtal som har möjlighet och tid att köpa exakt de livsmedel som behövs för varje måltid innan de lagar mat. Därför är korrekt förvaring av frukt och grönsaker en viktig del i alla kök där man regelbundet tillagar färska måltider. Om du inte har ett stort skafferi brukar du ofta helt enkelt lägga färska produkter i kylen. Kylan gör ju att allt håller sig fräscht längre. Tyvärr är detta en missuppfattning. Många typer av frukt och grönsaker lämpar sig inte för förvaring i kylskåpet, medan andra behöver kylan för att inte förstöras direkt. Att förvara frukt och grönsaker korrekt i kylskåpet är dock inte särskilt komplicerat om man följer några grundläggande regler.
Innehåll
Varför korrekt förvaring i kylskåpet är avgörande Etylen och dess roll vid förvaring av frukt och grönsaker Förvara grönsaker korrekt i kylskåpet Förvara frukt korrekt i kylskåpet Förpacka och förvara skuren frukt korrekt Fem tips för längre hållbarhet
Etylen och dess roll vid lagring av frukt och grönsaker Alla som är intresserade av hållbarheten och mognadsprocessen för frukt och grönsaker kommer förr eller senare att stöta på ämnet etylen. Etylen är en gas som sätter igång mognadsprocessen och därför gör att frukt och grönsaker som kommer i kontakt med den förstörs snabbare. Särskilt kål är känslig för etylen och har en mycket kortare hållbarhetstid. Frukt och grönsaker som utsöndrar särskilt höga halter etylen och därför bör förvaras åtskilda från andra livsmedel är t.ex.: äpplen avokado bananer päron broccoli gurka potatis kiwi purjolök nektariner persikor plommon tomater Etylenets effekt kan naturligtvis också utnyttjas till din egen fördel: Ett moget äpple kan t.ex. förvaras bredvid en grön banan för att påskynda bananens mognadsprocess.

Förvara grönsaker rätt i kylskåpet
Särskilt bladgrönsaker som spenat mår bra av att förvaras i kylskåpet. Men även andra grönsaker håller sig mest fräscha och krispiga vid låga temperaturer. Klassiska grönsaker som tomater förvaras ofta felaktigt i grönsakslådan. Men de mår dåligt av låga temperaturer och utvecklar sin smak bäst när de förvaras i måttliga temperaturer. De hör hemma i kylskåpet: Kronärtskockor Bladsallat (sallad, sallat, isbergssallat) Blomkål Bönor Broccoli Ärtor Vårlök Kål (rödkål, brysselkål, vitkål, kinakål) Kålrabbi Mangold Rädisor Rödbetor Selleri Sparris Spenat Hör inte hemma i kylen: Auberginer Potatis Pumpor Morötter Tomater Zucchini Lök Sparris ska lindas in i en fuktig trasa för förvaring i kylen. Sallader som fortfarande har en rot kan bevaras ännu längre med en liten skål med vatten. Det är viktigt att bladen inte ligger i vattnet - annars förstörs de.

Förvara frukt på rätt sätt i kylen
För frukt gäller följande tumregel: exotiska frukter som mango gillar värme och bör därför inte förvaras i kylen, medan inhemska frukter däremot tål kyla bra. Äpplen kan förvaras både i kylskåpet och i rumstemperatur. För stenfrukter är mognadsgraden avgörande för förvaringen: mogen frukt hör hemma i kylskåpet och bör ätas så snart som möjligt - frukt som fortfarande behöver mogna förvaras bäst i rumstemperatur. De hör hemma i kylskåpet: Äpplen Mjukfrukter (jordgubbar, hallon, björnbär) Kiwi Rabarber Stenfrukter (aprikoser, körsbär, persikor, plommon, damsons) Vindruvor Hör inte hemma i kylen: Ananas Bananer Mango Apelsiner Papaya Citroner och andra citrusfrukter

Förpacka och förvara skuren frukt på rätt sätt
Frukt behöver inte alltid förvaras hel direkt efter inköpet. Skivad frukt har också sin plats i kylskåpet. Oavsett om det är som förberedelse för frukostmüsli eller som rester efter att ha bakat en fruktkaka, är korrekt förpackning och förvaring avgörande för att säkerställa att skuren frukt håller så länge som möjligt. Skuren frukt ska förvaras i en väl tillsluten burk eller täckas med plastfolie. Ju mindre extra fukt som finns i behållaren, desto lägre är risken för mögel. Konservburkar och lådor måste därför torkas väl före användning. Ett äpple som skurits i fjärdedelar eller åttondelar kan hållas ihop med ett gummiband. På så sätt får skivorna mindre kontakt med luften.
Använd citronsaft för att motverka missfärgning
När frukt kommer i kontakt med syre bildas ofta fula bruna missfärgningar på snittytorna. Det har inget med förstörelsen att göra, men ser oaptitligt ut. För att förhindra missfärgning hjälper det att stänka med citronsaft.

5 tips för längre färskhet
Tips 1: Om möjligt ska frukt och grönsaker förvaras separat. De olika kraven och utsläppet av etylen gör gemensam förvaring oattraktiv.
Tips 2: Mjuka frukter ska helst förvaras i folie och beröra varandra så lite som möjligt. Annars kan mögelsporer spridas snabbt.
Tips 3: Om möjligt ska frukt och grönsaker tvättas och skäras först strax före konsumtion för att maximera hållbarheten.
Tips 4: Grönsaker som morötter eller rädisor håller sig fräscha längre om de gröna bladen tas bort.
Tips 5: Lök ska alltid förvaras separat, eftersom många frukt- och grönsakssorter snabbt tar smak.