Hammars Bryggeris tonic water av hantverksmässig tradition

Strax utanför Askersund, beläget vid Vättern, hittar du Hammars bryggeri. Ett familjeföretag som skapat olika typer av läsk, vatten och drycker sedan 1904.


Utanför det stora tegelhuset, där nattens dimma börjar lätta från ängarna, omsluter tystnaden oss. Kontrasterna är starka när dörren till Hammars bryggeri öppnas. Här inne är produktionen i full gång. Tomma glasflaskor lastas upp på bandet för att sedan, en efter en, fyllas med pink tonic som har blandats ihop några timmar tidigare.

Text And Image Section

”Vi har en småskalig produktion där vi kokar vårt eget socker och blandar för hand. Det ska kännas på smaken att vi har lagt mycket kärlek på det”, säger Robert Henrysson, VD, som tog över bryggeriet 2016.


Förutom lokalen följde det även med långa traditioner som sträcker sig tillbaka till 1904. Det som sitter i väggarna kombineras nu med rådande dryckestrender. Men hantverket tummas det aldrig på.


”Vårt vatten kommer ifrån Vättern, som är ett av de bästa vatten som går att få tag på. Det är en viktig anledning till att våra produkter smakar så bra. Vi filtrerar det och blandar här på bryggeriet, innan det tappas upp på flaska”.


Det som tillkommit i produktionen, efter att Robert Henrysson med familj, klivit in på Hammars bryggeri är deras populära tonics. Men när tonicen precis skulle lanseras stoppades Hammars bryggeri av pandemin som bredde ut sig över världen.


”Att få komma in på Lidl var ett sätt att lyfta oss ifrån den situation som vi skulle kunna ha hamnat i annars”, säger han.