Återkomsten av Stafva Gårdsmejeris efterlängtade koggost

På anrika Stafva Gård görs återigen den populära koggosten efter att ha varit borta från marknaden i 25 år. Och det kan vi tacka Patrik von Corswant med familj för. Vi besökte Patrik ute på Gotland för att lära oss mer tillverkningen och vad samarbetet med Lidl innebär för det nya gårdsmejeriet.

Text And Image Section

Familjen von Corswant sköter verksamheten på Stafva Mejeri utanför Visby på Gotland. Här driver Patrik von Corswant ett jordbruk som bidrar till mångfald i det ekologiska systemet. Målet är ett hållbart jordbruk vilket ställer krav på att våga pröva nya metoder.


På 1980-talet tillverkades en populär ost som kallades Koggost på Gotland. När mejeriet som gjorde osten lades ner försvann den från marknaden. Men nu, nästan 25 år senare, tack vare ett samarbete med Wisby Ost och Stafva Gårdsmejeri så går den att köpa på Lidl butiker över hela Sverige. Osten är lagrad hårdost.


”Det är härligt att ostälskare över hela Sverige nu kan få upptäcka koggosten. Den är mild i smaken och perfekt på frukostmackan. Här på Gotland har den även en given plats på julbordet varje år” säger Patrik.

Serveringstips

Koggost från Stafva Gård – gott till allt:


  • På rostade frukostmackan - Med lite marmelad på!
  • På nattmackan.
  • Riven i tomatsoppan.
  • På pizzan.
  • På tacon.
  • Eller till lyxiga ostbrickan.