Väddö Gårdsmejeri – Den svenska ekologiska burgarcheddarns hemvist

Visst är det något alldeles särskilt med livet på landet. Speciellt om man jobbar på Väddö Gårdsmejeri. Här finns en gård med nästan anrik historia – i över hundra år har marken brukats av familjen Edlund. Och sedan 90-talet har produktionen varit helt ekologisk.


Som en stolt förespråkare av ekologiska produkter står Väddö Gårdsmejeri även för den allra första, svenska ekologiska burgarcheddarn. Gården har en helt egen restaurang vid namn Bonden & Burgaren, samt driver både gårdsbutik och café. Det var faktiskt så idén om en helt egenproducerad cheddarost för burgare föddes!

Text And Image Section

”Vi började med burgarcheddar när vi startade vår egen hamburgerrestaurang”, säger Johan som arbetar på gården. ”När vi kikade runt så fanns det ingen svensk, eller ekologisk cheddarost för burgare. Då tänkte vi att vi får göra vår egen!”


Ja, det kan man lugnt säga att de gjorde. Osten har fått en särskild plats i hjärtat av hamburgarentusiaster över hela landet. Dessutom användes Väddö cheddar på burgaren som vann SM i Hamburgare 2021! Något som nästan förtjänar en egen guldmedalj. Och givetvis görs allt på plats av mejeriet själva.


”Vi har hela kedjan” säger Elin, som också är med och driver gården. ”Från att gräset växer ute på åkrarna till att vi skördar det, mjölkar våra kossor, tar mjölken till mejeriet och förädlar produkterna.”


Gården har även andra produkter som de är stolta över. Exempelvis glass inspirerad av italiensk gelato, grillost och gårdsost. Givetvis ekologiska de med. Det är så de skapar de bästa möjliga förutsättningar för människa, djur och natur. Samtidigt.