Champinjoner och ekologisk svensk svamp från Östgötasvamp i Vikingstad

I östgötska Vikingstad utanför Linköping växer champinjoner i långa rader, men också drömmen om att fler svenskar ska få njuta av inhemsk svamp istället för importerad. Bakom företaget Östgötasvamp står fyra ingenjörer bördiga från Iran som gick från universitetsstudier till att odla champinjoner på heltid.


Mahziar Namedanian, Mo Jalili, Edris Safavi och Hossein Nadali tog med sig det tekniska kunnandet när de valde att satsa på sitt stora intresse, svampodling. För att få champinjoner att växa krävs nämligen en perfekt syresatt miljö, något som de innovativa ventilationsrören i den ombyggda kycklingfarmen vittnar om. De har själva optimerat byggnaden efter den nya verksamheten. Resultatet är uppenbart. Här växer prydliga rader av vita champinjoner, kastanjechampinjoner och portabello i rum efter rum, uppfödda på rent svenskt vatten och näringsrik kompostjord befriad från kemiska bekämpningsmedel.

Text And Image Section

- Det tog oss sex månader att renovera byggnaden och vi gjorde nästan allt på egen hand, från att bära tusentals påsar med cement till att sätta upp väggar och lägga golv, säger Mahziar Namedanian.


Idag odlar Östgötasvamp mer än 450 ton champinjoner per år och en ansenlig mängd går till Lidl för att ge vår frukt och grönt-avdelning lite extra vitt guld. Samarbetet var igång redan innan pandemin bröt ut och med distributionen säkrad kunde ägarna fortsätta koncentrera sig på att utveckla sina produkter. Bland annat med en egen innovation som D-vitaminberikar champinjonerna. En produkt med framtiden för sig i ett Sverige där solen ofta lyser med sin frånvaro.


Vitt guld från en röd lada på landet, det är Östgötasvamp i en mening.