Gyllengräddad delikatess från Mjälloms Tunnbröd på Höga Kusten

Vackert beläget i hjärtat av Ångermanland och Höga Kusten ligger Ullånger. Här bakas Mjälloms Tunnbröd, en svensk brödklassiker som har sitt ursprung här i trakterna och närmare bestämt i den lilla byn med samma namn. 1923 grundades Mjälloms Tunnbröd som idag är Sveriges äldsta tunnbrödbageri.


Bakom det underbart goda gyllengräddade tunnbrödet ligger egentligen ingen hemlighet. Bröden bakas i grund och botten på vatten, mjöl och heta ugnar. Istället är det själva hantverket och passionen som gör skillnaden.

Text And Image Section

- Vi bakar fortfarande tunnbrödet i den ugn som vi installerade 1946, utkavlat i samma valsverk som då. Under bakningens gång så använder vi våra egna mått och sinnen för att få fram vad som är det perfekta tunnbrödet, allt utifrån farmor Ruts syn på hur ett tunnbröd ska se ut och smaka, säger Torbjörn Ullsten VD och släkting i rakt nedgående led till grundaren av Mjälloms Tunnbröd.


Farmor Ruts originalrecept är bevarat. Det bröd hon en gång bakade och sålde till skogshuggarna, fabriksarbetarna och folket i byarna längs älvarna avnjuts nu – nästan 100 år senare – såväl vid frukostbord som gourmetrestauranger. Tänk vad kvinnlig rösträtt, ett otroligt driv (eller "åstadkommation" som Rut själv kallade det hela) och ett lån på 1 000 kronor som grundplåt för företaget, skulle leda till.


Tack vare Lidls initiativ att stötta svenska matleverantörer under pandemin kan du nu hitta Mjälloms Tunnbröd i vårt brödsortiment i alla Lidl-butiker, från norr till söder. Läckra havre- och vetetunnbröd som gör sig som godast med till exempel en bit potatis, lite crème fraiche och en klick löjrom. Eller varför inte med bara en klick smör? Ljuvligt!


Vi bakar allt i vårt eget bageri och bagarstuga. Helt enligt farmor Ruts recept, kunskap och tradition.