Banner
Våra varor

Pasta

Pasta – en storfavorit i köket

Pasta är en av världens mest älskade råvaror och en självklarhet i många kök. Allt från klassiska spaghetti och penne till glutenfria alternativ – det finns en pasta för varje smak och tillfälle. Men hur tillagar man pasta på bästa sätt, och hur mycket ska man ha per person? Här har vi samlat allt du behöver veta om pasta!


Vad betyder ”pasta”?

Ordet pasta härstammar från det italienska ordet för deg – som är just ”pasta”. Grunden för pasta är enkel – mjöl, vatten och ägg – olivolja är också vanligt i en pastadeg. Variationerna är nästintill oändliga! Traditionellt sett används durumvetemjöl för att ge pastan dess unika tuggmotstånd, men idag görs pasta på allt från vetemjöl, fullkorn, bönor och linser.


Hur mycket pasta per person?

En vanlig fråga är hur mycket pasta man ska koka per person. Även den bäste kock kokar för mycket pasta ibland, och det är även lätt hänt att det blir för lite. En bra tumregel är att räkna med 80–100 gram torr pasta per vuxen. Om pastarätten inte inkluderar så mycket tillbehör, som kött eller sallad, är det bra att öka mängden något. För barn räcker det oftast med 50–70 gram.

Text And Image Section

Pastaslev för att mäta upp pasta

Kanske saknar du köksvåg hemma, men äger en pastaslev? En klassisk pastaslev med hål i är praktisk när du ska ta upp spaghetti – du slipper nämligen få med dig det kokande vattnet. Men avrinningshålet i sleven fyller ytterligare en smart funktion, då hålet på många pastaslevar är lagom stort för en portion spaghetti!

Fyll bara hålet med okokt spaghetti, så har du lagom mycket för en portion. Upprepa beroende på hur många portioner du ska laga.

Hur kokar man pasta?

Att koka pasta är enkelt, men det finns några knep för att få den perfekt:


1. Vattenmängd: Använd rikligt med vatten – cirka 1 liter per 100 gram pasta.


2. Salt: Tillsätt ungefär 1 tesked salt per liter vatten. Saltet lyfter fram smaken i pastan.


3. Koktid: Följ anvisningarna på förpackningen, men provsmaka för att få den “al dente”.


4. Skölj inte pastan: Sköljning tar bort stärkelsen som hjälper såsen att fästa.


Hur länge håller kokt pasta i kylen?

Kokt pasta kan förvaras i kylskåp i en lufttät behållare i upp till 3–4 dagar. För bästa resultat, tillsätt en liten mängd olivolja för att undvika att den klibbar ihop. Värm upp den försiktigt i mikrovågsugn eller i en panna med lite vatten.


Upptäck Lidls Combino – pasta för alla smaker

Under vårt eget varumärke Combino erbjuder vi ett brett utbud av prisvärd, högkvalitativ pasta. Välj bland klassiska sorter som spaghetti, fusilli och penne – och mycket mer. Med Combino får du alltid en god pasta till både tisdagslunchen och lördagsmiddagen! Dessutom till ett riktigt bra pris.


Inspiration till nya pastarätter

Letar du efter inspiration till köket? Pasta är en mångsidig råvara som kan kombineras med... precis allt? Inspireras av våra pastarecept!