Hemester och svensk mat

Här på Lidl vill vi underlätta för dig att fortsätta njuta av gamla och nya svenska favoriter – från alla delar av landet.


Ett utökat sortiment från svenska leverantörer är ett sätt att stödja lokala matproducenter och att njuta av god mat. Våren 2020 vädjade ett stort antal svenska bönder och producenter om stöd från livsmedelskedjorna. Vi agerade självklart direkt. Idag har Lidl fler svenska varor i butikerna än någonsin förr. Vad sägs om grill- och stekost från Emåmejeriet, kyckling från Bjärefågel, tunnbröd från Kalmar Bageri eller svalkande Tonic från Hammars Bryggeri?


Här hittar du information om utvalda svenska produkter från olika platser. Allt från frukt och grönt till mejeriprodukter, bröd, kyckling och kött. Vi har även utökat vårt ölsortiment och skapat en given plats för lokala mikrobryggerier i våra hyllor. Oavsett årstid finns det massor av svenska smaker att upptäcka och för just detta är din lokala Lidl-butik en utmärkt destination.

Den svenska ekologiska burgarcheddarns hemvist

Gräddig dröm från Västergötland!

Vitt guld från Vikingstad

Gyllengräddad delikatess från Höga Kusten

Koggostens efterlängtade återkomst!

Framgång för farmors bakverk i Jonsered.

Skånsk chili hetare än någonsin!

Kvalitativ korv med hög lokalhalt!

Strax utanför Askersund hittar du ett småskaligt bryggeri med hantverksmässiga smaker.

Njut av tunnbröd bakat i den vackra byn Ålem utanför Kalmar.

Prova den ljuvliga stekosten från småländska Emåmejeriet!

Text And Image Section

Destination: Trelleborg

Välkommen att utforska en av Skånes äldsta städer – Trelleborg! Här finns en hamn med anor från 1500-talet och här finns skånsk mylla av högsta klass.


Njut av alla möjliga tomatsorter – San Marzano, plommontomater och kvisttomater - plockade från Sveriges största tomatodling strax utanför Trelleborg. Hos Alfred Pedersen & Son är soltimmarna många och sommardagarna långa vilket hjälper tomaterna till en perfekt mognad. Tomatodlingen, som motsvarar ungefär 28 fotbollsplaner i storlek, drivs med stor respekt för miljön och biologisk mångfald. Alfred Pedersen & Son är nominerad i tävlingen Årets Bonde 2020, tillsammans med nio andra odlare runt om i Sverige. Det är en tävling som eftersträvar att bidra till en ökad efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Håll utkik efter Alfred Pedersen & Sons härligt röda tomater nästa gång du besöker våra butiker!

Text And Image Section

Destination: Hofors

Njut av Hofors – en pärla bland blånande berg, fiskesjöar och stora skogar. Hofors hittar du i Gästrikland, nära gränsen till Dalarna.


Precis utanför Hofors, närmare bestämt hos Fjällbergets bageri & delikatesser, bakas surdeg som sedan blir till knäckebröd. Visst låter det härligt med ett glutenfritt knäckebröd smaksatt av rosmarin? Vilmas Knäckebröd grundades 2001 av två bagare i Stockholm. Sedan 2010 bakas det vid Fjällberget utanför Hofors, med egen surdeg och ekologiska korn från lokala gårdar. Du hittar nu Vilmas Knäckebröd i våra butiker runt om i landet.

Text And Image Section

Destination: Helsingborg

Utforska Helsingborg - staden vid havet med underbara stränder och vacker natur. Här håller även Rscued till när de tillverkar bland annat juice och must av räddad frukt. Njut av en uppfriskande juice med apelsin och morot eller en härlig must med äpple och ingefära! Rscued kämpar för en hälsosam och hållbar värld genom att ta hand om de råvaror som fortfarande har mycket att ge.


– 30 procent av all frukt och grönt som odlas slängs. Det är helt sjukt - och därför skapade vi Rscued. Bara förra året räddade vi 325 ton. När pandemin kom fick vi stora problem då många av våra återförsäljare är restauranger och hotell. Att Lidl öppnade upp för mindre leverantörer så snabbt har varit fantastiskt, berättar Truls Christenson, medgrundare till Rscued.

Text And Image Section

Destination: Malmö

Välkommen att upptäcka Malmö, Sveriges tredje största stad, tillsammans med Lidl. Du hittar flera produkter hos oss från de skånska slätterna. Hur låter det med kyckling från Bjärefågel för att laga svensk husmanskost eller ekologisk choklad från Malmö Chokladfabrik till efterrätt?


– Det här är otroligt välkommet för hela kollektivet av små producenter. Våra kunder finns framförallt inom besöksnäringen – hotell, caféer, konditorier och bagerier, som på grund av pandemin har tappat massor av kunder. Genom den här möjligheten kan vi nu sälja choklad som vi annars inte skulle ha fått såld. Det innebär också att fler upptäcker våra produkter, säger Jens Fylkner, VD och delägare på Malmö Chokladfabrik.

Text And Image Section

Destination: Göteborg

Upplev västkusten och goa, glada storstaden Göteborg tillsammans med Lidl. Hitta flera spännande och smarriga produkter från lokala företag på västkusten hos oss såsom bageriet Green Bakery eller mörkt bryggkaffe från Rutasoka Coffee. För vad kompletterar en riktigt härlig och god klassisk svensk maträtt om inte färskt bröd och en rykande kopp kaffe?


Efter att ett stort antal lokala matproducenter gick ut med en vädjan om stöd från livsmedelskedjorna agerade Lidl direkt och uppmanade, genom en debattartikel i en kvällstidning, svenska bönder och producenter att kontakta dem.


– Uppropet i Expressen resulterade i att två av våra populäraste bröd från och med v. 22 finns i alla Lidls 195 butiker! Efter att den 18 mars permitterat personalen och gått ned till 16 timmars arbetsvecka, kunde vi från och med den 14 maj köra på för fullt och till och med nyanställa, säger Thomas Farnefalk, Senior Advisor vid Green Bakery i Angered.


Reby Burubwa är VD för Rutasoka Coffees, ett företag som ger tillbaka till Kongo, där kaffebönorna kommer ifrån.


– Eftersom Rutasoka har cirkulär ekonomi som affärsmodell kommer Lidl bidra med att 140 mammor i Kongo kan föda i en trygg och hygienisk miljö, bara genom sin första order, säger han.