Banner

MSC

MSC – en märkbart bättre fisk!

Text And Image Section

Stöd våra hav och hållbart fiske genom att välja MSC- eller ASC-märkt fisk när du handlar hos oss. Här på Lidl hittar du en väldans massa certifierad sjömat och inför exempelvis högtider som jul, påsk och midsommar har vi till och med sill som är MSC-märkt. Vi har också satt upp målet att all vår egenmärkta sjömat i frysen ska vara certifierad. Målet ska uppnås till slutet av året, men redan 2021 låg vi på över 90%.

Håll utkik efter det blå märket!

Det blå märket visar att fisken är vildfångad och kommer från ett livskraftigt bestånd. All sjömat med MSC-märket går att spåra tillbaka till det hållbara MSC-certifierade fisket som sker med omtanke om havsmiljön.

Text And Image Section

Så exakt vad gör MSC?

MSC står för Marine Stewardship Council och arbetar tillsammans med bland annat yrkesfiskare och forskare för att vi ska kunna äta och njuta av vildfångad sjömat nu och i framtiden. Bland annat garanterar märkningen att fisken kan spåras så du vet var den kommer ifrån. Du kan också lita på att fångstmetoderna granskas för att göra så lite inverkan på andra arter och miljön som möjligt.

Fem snabba om MSC

1. Alla yrkesfiskare som vill kan låta sig granskas mot MSC:s regler och se om de klarar kraven: oavsett fiskets storlek, fiskeredskap eller var i världen man arbetar.


2. Fiskemetoderna är utvärderade av experter och endast fisk med ett stort bestånd får märkningen.


3. MSC är det enda globala miljömärkes- och certifieringsprogram för vildfångad fisk som är förenligt med bästa praxis enligt FN:s och ISEAL:s* riktlinjer.


* ISEAL står för International Social and Environmental Accreditation and Labeling Alliance. Organisationen arbetar med både företag, myndigheter och forskare till förmån för hållbarhet.


4. Du bidrar till en god havsmiljö för hela ekosystemet och till att haven ska må bra för dagens och morgondagens generationer. MSC tillåter exempelvis inte att havsbotten och koraller tar skada.


5. Har du också upptäckt att det blir svårare att hitta certifierad sill? Hos våra konkurrenter blir det svårare, men på Lidl kommer du även i framtiden hitta certifierad sill – vi kompromissar inte med våra hållbarhetsmål.


Vad kan du göra?

1. Testa ny sjömat! I Sverige äter vi nästan bara lax, torsk, räkor och sill. Det gör att trycket på just dessa arter blir väldigt hårt. Testa att byta ut fredagsräkorna till musslor till exempel.


2. Köp alltid certifierad sjömat (MSC/ASC/KRAV/EKO).


3. Bli inspirerad av WWFs matguide där du kan få hjälp att välja de bästa alternativen.


Hur går det till? Så här får din fisk märkningen MSC

Hållbara fiskbestånd

Är det tillräckligt med fisk kvar i haven? För att få märkningen behöver det säkerställas att fisket kan pågå för all framtid och att fiskbeståndet förblir produktivt och livskraftigt.


Minimera påverkan på miljön

Fisket måste bedrivas varsamt så att andra arter kan fortsätta leva och livsmiljöer fortsätta att må bra.


God fiskeförvaltning

MSC-certifierade fisken behöver följa lagar och förordningar samt behöver ha beredskap för nya miljöförhållanden.


Fler märkningar för sjömat!

ASC – Aquaculture Stewarship Council grundades 2010 och är en global organisation som arbetar för en mer hållbar och ansvarsfull odling av sjömat. Fokus ligger på att fiskodlingar ska påverka miljön så lite som möjligt. Sjömat med märkningen ASC måste bland annat följa lagstiftningen, skydda ekosystem och biologisk mångfald, undvika antibiotika och bevara vattenkvaliteten.


KRAV-märkt fisk garanterar hållbar produktion och full spårbarhet. Märket omfattar både viltfångad och odlad sjömat. För att fisken ska bli KRAV-märkt ska den komma från hållbara bestånd och ha fiskats med minimal inverkan på miljön. KRAV-märkt fisk får inte ha fångats genom bottentrålning. Märket ställer också höga krav på fiskebåtarna gällande val av bränsle och användning av kemikalier