Orientaliskt tunnbröd bakas med kärlek hos Kalmar Bageri

Några mil utanför Kalmar, på Bagargatan i vackra byn Ålem, bakas det tunnbröd enligt ett 60 år gammalt familjerecept från Bagdad. Kalmar Bageri startade 2015 och levererar idag sina bröd till bland annat våra butiker. Vi besökte bageriet och Sahib Sahib, en av grundarna, för att höra hans historia - och hur bageriet tack vare våra kunder lever vidare.


När coronapandemin kom till Sverige i våras mötte Kalmar Bageri sin hittills största motgång. Eftersom många av deras kunder består av grossister och restauranger minskade beställningarna snabbt, och det var svårt att hålla verksamheten igång.

Text And Image Section

”Men så fick vi höra om Lidls projekt och gick med i det, vilket hjälpte oss att hålla igång. Tack vare att Lidls kunder köpt våra bröd har vi fått större motivation att fortsätta och vågar satsa mer på framtiden”, säger Sahib Sahib.


Kalmar Bageris historia började redan 1959 i Bagdad, Irak. Sahibs farfar hade länge drömt om att starta ett litet lokalt bageri, och slog tillslut slag i saken. Efter många försök fick han fram ett perfekt recept på tunnbröd. Bageriet blev känt i området och under åren öppnades fyra bagerier till med hjälp av barn och barnbarn.


”Men så kom kriget och vi fick lämna allt i Irak bakom oss. Jag flyttade till Sverige 2009 och min bror Haydar kom fem år senare. 2015 startade vi bageriet. Det bästa med att vara bagare är att vakna tidigt, blanda degen och känna doften av bröden. När många fortfarande har sovmorgon”, säger Sahib Sahib.