Frukt & grönt

Frukt till frukosten eller mellanmålet och grönt när du ska laga det spännande receptet eller kanske en enkel sallad. Hos oss hittar du frukt och grönt för alla tillfällen – av högsta kvalitet till makalöst låga priser.

Grönsaker och frukter – vilka grönsaker är du sugen på idag?

Behöver du krispig sallad till lunchen, solmogna tomater till frukostmackan eller färska örter till middagen? Vi har så klart allt det och mycket mer. Våra grönsaker och frukter är alltid färska, av högsta kvalitet och i största möjliga mån från Sverige.

Omtanke för miljön. Det tror vi känns på smaken.

Gillar du ekologiskt? Upptäck våra ekologiskt odlade härligheter från Himlajord. Varför ligger inte salladen i kylen? Istället för att salladen ska ligga i våra butikskylar i flera dagar levererar vi ny färsk frukt och grönt till alla butiker i hela Sverige, varje dag, året om. Det betyder att allt blir så färskt som möjligt med mindre energiåtgång.

bild

Kvalitetssäkring

Alla butiker har en färskhetsansvarig som varje timme kontrollerar och sorterar butikens frukt och grönt-avdelning. Innan varorna når butiken håller odlarna sina grödor under uppsikt och de kontrolleras även noggrant innan de tas emot på våra lager för att sedan köras vidare ut till butik.

Eurofins

Sveriges tuffaste tester

Kvaliteten är det viktigaste av allt. Därför genomför vi omfattande kontroller av grödorna genom hela kedjan, från odlare till butik. Allt granskas enligt noga utarbetade rutiner. Lidl har dessutom tagit lagen i egna händer, i betydelsen att vi ställer mycket högre krav på oss själva än vad Sverige och EU gör. Av den högsta nivån restämnen från bekämpningsmedel som lagen tillåter, godkänner vi maximalt en tredjedel för en enskild substans. För att kontrollera att våra höga krav efterlevs anlitar vi oberoende experter från Eurofins – ett av världens ledande testlaboratorier.

Läs gärna mer om Eurofins här.

Svenska grönsaker och frukter

Vi värnar om svenska odlare. Därför köper vi svenskodlade grönsaker och frukter så länge säsongen och kvaliteten tillåter. Vi försöker alltid att utveckla vårt sortiment av svenska grönsaker och frukter och är alltid öppna för nya idéer!

Grönsaksrecept – hur kan man tillaga grönsaker?

Det riktigt härliga med grönsaker är att de alltid, om man vill, kan vara en hel måltid i sig. Och att de går att variera i oändlighet, så klart. Det finns en mängd olika sätt man kan tillaga grönsaker på och en uppsjö av olika grönsaksrecept. Till exempel ugnsbakad jordärtskocka med en krämig pumpasoppa. Morötter får också en härligt rund smak av ugnsrostning och blir enkelt till en krämig hummus. Att skiva vitkål eller rödkål tunt, dressa med olja och äppelcidervinäger och toppa med solrosfrön gör en snabb och enkel vardagssallad. Och vi vågar knappt börja prata om potatisens möjligheter - då kan vi inte sluta! Men ett tips: gör potatismos, stek champinjoner med vitlök och timjan, bryn lite smör. Sen äter du och känner lyckan. Tänk vad mycket smak det finns i grönsakerna – speciellt när vi ger dem lite extra kärlek!

bild

Ta Vara På – ett arbete för vår planet

Ta Vara På är ett projekt där frukt och grönsaker med vissa ”skönhetsfläckar” tas om hand och säljs. Varje låda innehåller minst tre kilo ätmogen frukt och grönt av hög kvalitet till ett reducerat pris. Mat som odlas, produceras och transporteras påverkar miljön och att då bara slänga ätlig vore olidligt. Läs hur vi arbetar på fler sätt för att minska matsvinn på vår hållbarhetssida.