Mer tomater i din mat!

Tomater är som vi alla vet en potatisväxt som också är ett bär. Nej, det kanske du inte visste – men så är det! Det finns tusentals olika tomatsorter – och alla smakar de olika. Allt från söta små körsbärstomater och plommontomater för såser och sallader till rejäla bifftomater perfekta för grillen. Läs vidare för att se vår omfattande tomatguide, lära dig lite om tomatens historia och var våra saftiga svenska tomater kommer ifrån!

Tomatens historia

Att odla egna tomatplantor är ett klassiskt nöje i Sverige och har varit så länge. Den här stapelvaran som finns i vart och vartannat hushåll kom faktiskt redan på 1600-talet till Norden. Däremot dröjde det ytterligare hundra år innan den blev poppis. Det kanske låter som lång tid – men då får man tänka sig att tomater odlats i Mexiko sedan år 700 före vår tideräkning!

 

De flesta tomaterna som säljs i handeln är röda – men det finns även gul tomat, svarta tomater samt orange och gröna! Även om vi svenskar är hejare på att äta tomater kanske man tänker på italiensk mat när det handlar om den oftast röda läckerheten. Faktum är att den kom till nuvarande Italien bara några årtionden innan den kom till oss. Pasta puttanesca eller en ragù bolognese var alltså ingenting som Leonardo da Vinci mumsade på medan han målade Mona Lisa.

Olika tomatsorter

Med så många olika sorter att välja mellan kan det vara lätt att tappa bort sig i tomatdjungeln. Vi har därför sammanställt den här guiden på de vanligaste tomaterna och hur de skiljer sig i smak för att du ska kunna hitta den bästa tomaten till just den rätt du lagar!

Tomatguiden

l

Plommontomat

Plommontomat

Mild smak som fungerar både när du gör din köttförsås från grunden och till en enkel fräsch sallad.

Körsbärstomater

Körsbärstomat

Små, delikata munsbitar goda både som de är eller till sallad och matlagning.

Körsbärskvisttomater

Körsbärskvisttomat

Rik karaktär och mild sötma – helt enkelt toppen att använda i exempelvis tomatsåser.

Juanita

Juanitatomat

En svenskodlad körsbärskvisttomat med djupt röd färg och fin glans, men kanske viktigast av allt – oemotståndligt söt!

Cocktailkvisttomat

Cocktailkvisttomat

En tomat med stor smak – lika bra i matlagningen som till salladen.

 

Miniplommontomater

Miniplommontomat

Liten tomat med massor av smak. Goda som de är eller i olika typer av varm matlagning.

San Marzano

San Marzano

Svenskodlad tomat som samtidigt är det ultimata valet när du gör italienska tomatsåser.

Kvisttomat

Kvisttomat

En sann klassiker i det svenska hushållet som lämpar sig bäst i sallader.

Linneatomat

Linneatomat

En svenskodlad miniplommontomat på kvist med megamycket sötma och smak.

Tomatmix svensk

Tomatmix

Tre olika färger gör de här svenskodlade tomaterna till en sann färgklick i salladsskålen!

Vintertomat

Vintertomat

Något mindre söt i smaken men större i storleken. En svenskodlad tomat som gör sig allra bäst i varm matlagning.

t

Tomater Alfred Pedersen & Son

Alfred Pedersen & Son i Dalköpinge - vår tomatodlare

Här på Lidl har vi mängder med tomater perfekta för olika ändamål. Oavsett om du ska göra en god sallad eller göra en tomatsås från grunden så hittar du tomatsorten du behöver hos oss. Allt annat hade varit olidligt.

Det anrika företaget Alfred Pedersen & Son är en av våra många svenska leverantörer och ägs idag av Alfreds son Mads, som bland annat driver Sveriges största tomatodling utanför skånska Trelleborg. I de moderna växthusen hjälper humlor till med pollineringen medan uppvärmningen sker med miljövänlig flis. Odlingsbäddarna som plantorna står i kan även höjas eller sänkas för att de mogna tomaterna alltid ska kunna plockas i rätt höjd för personalen.

Mads började leverera tomater till Lidl sommaren 2013. Det goda samarbetet ledde till att vi 2014 – som första stora svenska livsmedelskedja – kunde erbjuda svenskodlade kvisttomater, som lanserades under vårt eget märke Himlajord. Med Mads hjälp kan vi numera erbjuda svenskodlade tomater av sorten San Marzano året om. Det ger en bredd i sortimentet som vi vet att våra kunder uppskattar.

 

Högsta kvalitet är frukten av vårt arbete

Den nya märkningen garanterar att all vår färska frukt och grönt passerar Sveriges tuffaste tester utförda av Eurofins, ett av världens främsta oberoende laboratorier för livsmedelskontroll. Frukt och grönt är och har alltid varit kärnan i Lidls verksamhet och därför lägger vi ribban högt när det gäller kvalitet. Faktiskt mycket högre än vad både Sveriges och EU:s lagar kräver. För vi vet exakt vad det betyder för våra kunder att kunna njuta av färska läckerheter varje dag och dessutom till ett bra pris. Hela vägen från odlare till butik ägnar vi oss åt kvalitet på ett sätt som bevisar att det trots likheterna är stor skillnad mellan frukt och frukt, grönt och grönt. Läs mer om vårt kvalitetsarbete här.