Mejeri & ost

Svensk mjölk och yoghurt till frukosten eller spännande delikatessostar när det vankas fest!

 

Hos oss hittar du både klassiska mejeriprodukter såsom svensk mjölk och västerbottensost men även smaker från andra ställen i världen, vad sägs som en turkisk yoghurt eller en härligt doftande brie från Frankrike? Det självklara som gör vardagen enklare och det oväntade som sätter guldkant på tillvaron.

Svensk mjölk och svenska mjölkprodukter

Vi värnar om svenska öppna landskap och svenskt jordbruk – 40 procent av våra mejerivaror är svenska och all färsk mjölk på Lidl är 100 procent svensk.

 

Vi har vårat eget märke – Ängens - med mejerivaror från svenska gårdar, med allt från mjölk och grädde till yoghurt och lagrade ostar. Här finns också ett växande utbud av såväl ekologiska som laktosfria alternativ.  Under vårt märke Milbona hittar du kvarg, yoghurt, grädde och mjölk med lång hållbarhet. Även här växer det ekologiska utbudet med bl.a. gouda- och maasdamerost.

Våra goda ostar från Europas alla hörn

Tack vare våra kollegor i andra delar av Europa kan vi erbjuda dig ostspecialiteter från övriga delar av kontinenten till riktigt bra priser. Prova gärna vår engelska cheddar från märket Valley Spire, italienska delikatesser från Lovilio och franska dessertostar från Chene d’Argent.

Vad innehåller en klassisk fransk ostbricka?

En klassisk ostbricka passar perfekt antingen som tilltugg på fest eller efter en riktigt tjusig middag. I Frankrike har den serverats i många år efter måltiden då det sägs att lite ost kan hjälpa med matsmältningen.

 

Den viktigaste delen av ostbrickan är såklart de olika ostarna! Se till att ha en mjuk ost såsom en brie eller camembert, en getost såsom chèvre, mögelöst såsom en roquefort och en krämigare variant med smak av örter. För dig som vill ta ut svängarna kan man även lägga till en engelsk cheddar, en italiensk parmesan eller varför inte en holländsk gouda?

 

Ostarna ska gärna serveras med något sött för att rena paletten och sätta lite färg på brickan till exempel några vindruvor, päronbitar, lite honung eller fikonmarmelad. Du kan även prova att lägga upp lite oliver för att neutralisera sötman med lite sälta.

 

Servera självklart med kex och en frasig baguette från vårt bageri. För en riktigt fransk känsla, använd en träbricka!

Laktosfritt – vad är det egentligen?

Alla våra laktosfria produkter tillverkas från svensk mjölk och går igenom en process där ett ämne som kallas laktos tas bort genom att tillsätta ett enzym som bryter ner det. Detta enzym finns naturligt i kroppen men hos de personer som är laktosintoleranta har de en brist på enzymet vilket gör att de kan ha svårt att smälta mjölkprodukter innehållande laktos som också kan skapa ett visst obehag. Vi har en mängd laktosfria mjölkprodukter i vårt sortiment med alltifrån vispgrädde till smör – välkommen till oss på Lidl!

Mejeriprodukter på Lidl