
Rent teoretiskt skulle man kunna tro att diskmaskinen rengör sig själv vid varje diskning men tyvärr så är inte det fallet. Diskmaskinen är en av riktig hjälte i hemmet som verkligen underlättar det att ha ett välstädat kök och i många hem används den till och med fler gånger om dagen.
Men precis som ugnen och alla andra vitvaror och köksapparater behöver även diskmaskinen regelbunden rengöring för att fungera bra och se till att den håller så länge som möjligt. Om du skippar rengöringen kommer du märka efter ett tag att disken inte längre är lika ren som tidigare eller så börjar diskmaskinen till och med lukta illa. Läs vidare om rengöring av diskmaskinen och hur du gör det på bästa sätt i denna guide.
Innehåll:
Efter varje diskning så samlas det alltid fett och matrester i diskmaskinen, vilket ger perfekta förhållanden för bakterier att växa fram och frodas. Efter en tid kan du även se att det har bildats avlagringar kalk i diskmaskinen, vilket inte bara gör att maskinens rengöringsprestanda minskar, det kan även i värsta fall leda till en kortare livslängd på maskinen. Därför är det viktigt att du rengör diskmaskinen åtminstone var tredje månad.
En gång per dag: se till att ta bort matrester som hamnat i diskmaskinen
En gång per vecka: torka av diskmaskinens utsida med en fuktig trasa och rengör filtret
En gång var tredje månad: gör en djuprengöring av diskmaskinen
Följ dessa instruktioner för att lära dig hur du rengör din diskmaskin på rätt sätt. För att göra det mesta av tiden kan du passa på att rengöra diskmaskinen samtidigt som du exempelvis rengör ugnen eller frostar av frysen.
För att bibehålla en riktigt ren diskmaskin som ger dig en ren och torr disk bör man använda sig av spolglans. Spolglansen tar bort vattnet från diskens yta. Din diskmaskin bör ha en lucka för att fylla i spolglans. Här är det bara att fylla på tills det blir fullt och sen stänga på locket. Vissa diskmaskinstabletter har redan spolglans i sig vilket betyder att du inte behöver tänka på att hälla på spolglansen själv.
Ett annat bra medel att ha hemma är diskmaskinssalt. Diskmaskinssaltet reducerar kalkhalten i vattnet som används i diskmaskinen. Detta förebygger kalkavlagringar. Din diskmaskin bör signalera när det är dags att fylla på diskmaskinssalt. Hur mycket och hur ofta diskmaskinssalt du behöver beror helt på hur mycket du använder maskinen.
Det finns en mängd olika typer av rengöringsprodukter för diskmaskinen och många har dessutom mindre kemikalier för att vara mer skonsamma för både hemmet och miljön. Men om du letar efter husmorstips på hur du ka rengöra diskmaskinen med sådant som du redan har i skafferiet har vi även en hel del tips och knep samlade här nedan.
Visste du att du kan rengöra diskmaskinen med ättika? Ättika är en klassisk ingrediens som passar utmärkt vid rengöring av köket och resten av hemmet. Syran i ättikan är mycket effektiv mot att bekämpa svampar och bakterier, dessutom så har det även kalklösande egenskaper - perfekt i kampen mot avlagringar i diskmaskinen.
Ett annat tips är att rengöra diskmaskinen med bikarbonat. För att bli av med obehagliga lukter i diskmaskinen kan du lägga i lite bikarbonat i pulverfacket och sedan köra diskmaskinen på ”tomgång”, det vill säga utan disk. Detta gör inte bara att obehagliga lukter försvinner, det ser även till att disken får mer glans.
Citronsyra används också ofta för att rengöra diskmaskinen och är inte bara effektiv mot bakterier utan är också riktigt bra för att ta bort kalk. Många tycker även att citronsyra luktar mer behagligt än ättika, vilket är en fördel med denna metod.
Diskmaskinstabletter, flytande diskmedel eller pulver – vad är bäst? Alla tre har sina för- och nackdelar. Tabletterna gör sköljprocessen och underhållet av diskmaskinen enklare än pulver, eftersom de ofta redan innehåller salt och sköljmedel vilket betyder att dessa medel inte behöver fyllas i separat. Använder man flytande diskmedel eller pulver i kombination med salt och sköljmedel har man å andra sidan mer flexibilitet när det kommer till mängderna och kan anpassa det efter rengöringscykeln och diskmaskinens temperatur.
Det finns många möjliga anledningar till att diskmaskinen luktar illa. Vatten som står still kan orsaka att mögel växer inuti diskmaskinen. Detta kan också hända om du låter dörren till maskinen stå stängd under en längre tid, till exempel när du är borta på semester.
Matrester kan också samlas i avloppsfiltret, avloppsslangen, spolarmen eller någon annanstans i diskmaskinen. Lukten kan vara extra stark om den kommer från partiklar från matrester med stark smak, till exempel fisk eller ägg.
För att bli av med dålig lukt så är det bästa att göra en djuprengöring av diskmaskinen som i ovan steg. Hjälper detta inte rekommenderas det att man ställer en skål med ättika högst upp inuti diskmaskinen och kör igång den utan disk. Efter det sätter man igång diskmaskinen på nytt men denna gång med 2 dl bikarbonat som är utstrött på botten av diskmaskinen. Efter dessa två huskurer bör diskmaskinen inte längre lukta illa.
Om du någon gång upptäckte att dina rostfria bestick har rostfläckar efter en omgång i diskmaskinen så kan detta förklaras av så kallad flygrost. När ett föremål av icke-rostfri metall rengörs i diskmaskinen bildas rost när det kommer i kontakt med vatten och detta börjar sedan att cirkulera runt i diskmaskinen vid en diskning. För att förhindra skador på besticken bör du ta bort denna flygrost så snabbt som möjligt med en mjuk trasa, lite vatten och en rengöringsprodukt ämnad åt rost.