Baka med barn

Att baka är en syssla som många barn tycker om och uppskattar. Det ger er tid tillsammans och resulterar förhoppningsvis i något gott att äta. Var noga med att välja ett recept som är passande för barnets ålder. För mindre barn kan det vara bra att välja ett lite enklare recept med färre steg och ingredienser. Lite större barn klarar oftast ett recept med fler steg. Att baka med barn kan lätt bli stressigt, men med bra förberedelser så brukar allt gå bra. Att baka med barn är ett perfekt tillfälle att lära barnet om säkerhet och hygien i köket - till exempel att ugnen är varm och att det är viktigt att man tvättar händer och rengör arbetsytan innan man sätter igång med själva bakningen.


Baka med små barn

Ska man baka med väldigt små barn så kan det vara bra att man som vuxen själv bestämmer vad som ska bakas. Ta gärna fram och mät upp alla ingredienser innan du involverar barnet i själva bakningsprocessen. Då är det bara för barnet att med guidning från en vuxen hälla ned ingredienserna i rätt ordning och knåda eller vispa om i smeten. På så sätt slipper man stressen över att hitta rätt ingrediens och mått när barnet står där ivrigt och vill hjälpa till med bakningen. Ni får en lugnare och med rofylld bakstund tillsammans. Vartefter att barnet växer och blir större kan man låta barnet själv ta fram ingredienser och mäta upp.


Lätt att baka med barn

Som vi alla vet så brukar barn inte alltid ha det bästa tålamodet, därför är det bra att baka något som går relativt snabbt och enkelt. Detta för att barnet ska tycka att det är roligt och inte tappa intresset för bakningen. Se till att barnet får vara med i alla steg i bakningen, allt från att ha i rätt ingredienser till att knåda och hälla upp i formar.


Tips på lätta saker att baka med barn:

Baka utan ugn med barn

Känner man att barnet är för litet för att vara kring ugnen, eller att man inte har möjlighet att passa en kaka som ska in i ugnen, så finns det en hel del saker som går bra att baka även utan ugn.


Tips på saker att baka utan ugn:


1. Bollar och bars av olika slag

Olika slags bars och bollar brukar vara tacksamt att baka med barn och kräver oftast ingen ugn för att göra. Speciellt chokladbollar brukar vara en klassiker när man ska baka med barn. De innehåller både få ingredienser som man oftast har hemma och kräver ingen passning av ugnen. Mindre barn brukar tycka det är extra roligt att baka chokladbollar då man får gegga i smeten med händerna.


2. Cheesecake

Cheesecake är perfekt att baka när man inte vill använda sig av ugnen eller när man inte har tillgång till en ugn. Att krossa kex är en rolig och uppskattad uppgift för barnen. Baka gärna cheesecaken på förmiddagen så är den klar tills det är dags för fikat på eftermiddagen.


3. Mousse

Mousse av olika slag är snabbt och enkelt att vispa ihop och kräver ingen passning i ugnen. Däremot så kan det vara bra att man som vuxen är med och hjälper till vid de moment som kräver användning av spis och kastrull. Testa gärna våra recept på god och krämig chokladmousse och syrlig citronmousse.


Baka kakor med barn

Kafferep med sju sorters kakor är en gammal svensk tradition som alla bör få uppleva någon dag. Att ställa sig och baka sju sorters kakor tillsammans med sitt barn en dag är kanske inget som man gör, men bakar man en sort åt gången och fryser in några kakor varje gång så finns snart möjligheten att ha ett klassiskt kafferep hemma.


Sju sorters kakor till kafferepet:

  • Kolasnittar
  • Schackrutor
  • Finska pinnar


Vanliga frågor om att baka med barn:

Det mesta går att baka med barn, både sockerkaka, kladdkaka och chokladbollar är enkelt och gott att baka med barn.

Att baka med barnen ger er en mysig stund tillsammans, samtidigt som barnen lär sig om olika livsmedel och hygien i köket.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL