Odla popcorngräs - steg för steg-guide

Text And Image Section

Popcorngräs är en enkel och kul växt att odla hemma. Det är faktiskt majskorn eller popcornkärnor som blir till en lyxig gräsliknande planta. Plantorna kan med fördel ställas på balkongen, i fönstret eller varför inte i köket. De gröna skotten som växer ut är vackra och även populära bland katter som gärna mumsar i sig ett par om dagen.

Välja rätt popcornkärnor för att plantera popcornsgräs

Innan du börjar odla popcorngräs är det viktigt att välja rätt sorts majskorn. Du kan använda helt vanliga opoppade popcornkärnor som du hittar på chipshyllan i matbutiken. Se till att kärnorna inte är behandlade på något sätt, eftersom kemikalier eller tillsatser kan hindra dem från att gro.


Förbereda popcornkärnorna för plantering

För att odla popcorngräs bör du först förbereda popcornkärnorna. Blötlägg popcornkärnorna i vatten i cirka 8 timmar eller över natten. Detta hjälper till att mjuka upp skalen och underlättar för att få popcornen att gro. Efter blötläggningen, töm ut vattnet och skölj majskornen noggrant.


Plantera popcornsgräs inomhus

När majskornen är förberedda är det dags att plantera dem i en kruka som har hål i botten för dränering.


  1. Fyll upp en bred kruka med såjord eller potatisjord, men lämna 3 cm upp till kanten.
  2. Lägg ut ett lager med popcornkärnor över hela ytan med jord.
  3. Strö ut ett tunt lager med jord över kärnorna och vattna tills all jord är fuktig.
  4. Ställ planteringen på en ljus plats i hemmet


Odla popcorngräs utomhus

Om det är varmt utomhus och frostnätterna är förbi, kan du odla popcornkärnorna direkt utomhus. Om du vill hålla kontroll över odlingen bör du sätta kärnorna i en kruka. Vill du i stället ha en äng av popcorngräs kan du sätta popcornkärnorna direkt i jorden. Tänk på att lägga 2-3 cm jord över popcornkärnorna för att inte fåglar och andra djur ska äta upp dem. Vattna mycket till en början och vattna sedan dagligen för att få ett bra resultat. Popcorngräset behöver en hel del sol, se därför till att det inte är skugga vid din odling.


Skötsel av popcorngräset

Efter planteringen är det viktigt att ge popcorngräset rätt vård för att se till att det växer bra. Placera krukan på en plats där den får mycket indirekt ljus. Det kan vara på ett bord i närheten av ett fönster eller i köket. Se till att hålla jorden fuktig med hjälp av en blomspruta och njut av att se dina popcornkärnor gro.


Frågor om att odla popcorngräs

Popcorngräset börjar vanligtvis gro inom en vecka, efter ett par månader har det nått sin fulla potential.

Ja, popcorngräs är ätbart men är inte det godaste. Bli inte förvånad över om dina katter tar en tugga eller två, popcorngräs är en populär planta bland katter.

Det står sig i 2-4 månader i de flesta fall. Det går även att ha plantorna en längre tid men då krävs det mer arbete av dig som odlare.

Vanligt är att popcornsgräset blir 30-70 centimeter högt. Vissa har fått upp det till 1-2 meter men då varit noga med att omskola plantorna och sett till att växten lever under perfekta förhållanden.

Du kan välja att så popcornkärnor året om inomhus, men bäst är att göra det i slutet av vintern.

Du ska inte plantera popcornkärnor på en plats som är kallare än 18 grader. Eftersom popcorngräs är känsligt för kyla så ska du helst odla det på en varm plats.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL