Nyår: recept på nyårsmat & annan inspiration

Vare sig du är ute i riktigt god tid för din jul- och nyårsplanering eller behöver sista minuten-idéer till infirandet av det nya året så hittar du våra bästa nyårstips här. Inspireras av festlig nyårsdukning, lyxig nyårsmat, nyårsmenyer och roliga lekar för barnen!


Nyårsdukning

Vill du satsa på ett storslaget nyår? Lyxig nyårsmat i alla ära men på nyårsafton är själva dukningen minst lika viktig. Det finns inga rätt eller fel när det kommer till en nyårsdukning, utan välj det som passar dig. Kanske vill du ha något avskalat med naturnära färger till din nyårsfest? Eller så går du loss med silver och glitter för en klassisk stil. Hos oss hittar du festliga servetter, girlanger, partyhattar, papperstallrikar och mycket mer! För en riktigt festlig nyårskänsla, se till att satsa på dukningen: dukar eller bordsunderlägg med fina mönster, partyhattar, ljus och mer.


4 tips för nyårsdukningen

  1. Satsa på underlägg och dukar i kompletterande färger
  2. Lyft bordsdekorationen med tillbehör såsom bordsblommor och levande ljus
  3. Gör dina egna dekorativa placeringskort
  4. Använd dig av dekorationer som även är praktiska till nyårsfesten såsom vinglasringar, partyhattar, partytutor

Nyårsmat och nyårsrecept – ett exempel på en nyårsmeny

Nyårsmenyer är oftast trerättiga med en förrätt, varmrätt och dessert - alla tre med inslag av lyx och smaker från det franska köket. För dig som letar efter lite inspiration har vi tagit fram ett exempel på en nyårsmeny som garanterat gör succé! Utöver den satta menyn kan du alltid servera en god sallad vid sidan om. Återanvänd favoriterna från våra bästa julsallader baserade på säsongsenliga grönsaker. Salladerna passar lika bra på julbordet som till nyårsmiddagen!

Text And Image Section

Förrätt: hummer och löjrom

Lyxa till förrätten med hummer och löjrom! Prova vårt recept på smördegsrutor och stenbitsrom eller varför inte en hummertoast med schalottenlök och dill?


Hummer kanske känns som det självklara valet på nyår men så har det inte alltid varit. Så sent som 1970 föreslog mästerkocken Tore Wretman faktiskt Biff Stroganoff till nyårsmenyn! Från att endast ett fåtal förmögna haft råd att mumsa på hummer, hamnade den plötsligt i mängder av svenska hem på 80-talet – där den stannat kvar. Och nu hade nog många blivit förvånade om du föreslagit Stroganoff istället för hummer till tolvslaget!

Varmrätt: oxfilé – en riktig klassiker!

Oxfilé på nyår är ett klockrent val medan klockan tickar mot tolv. Den givna klassikern är synonym med fest och är enkel att göra succé med bara du följer tre små steg. Det gäller att först ge den en härligt brynt yta, ha den i ugnen på låg värme och sedan ha full koll på innertemperaturen. Prova gärna vårt recept på helstekt oxfilé med potatisstrudel, morotskräm, rödvinssås och citronfärskost.

Text And Image Section

Efterrätt: lyxig crème brûlée

Crème brûlée som efterrätt till nyårskvällen kanske känns som någonting svårt att få till hemma i köket – men det är busenkelt. Allt du behöver är ett fåtal ingredienser och en gasolbrännare.

Välj din favoritmeny till nyår

Kött och skaldjur i ljuv harmoni

Drömlyx från havet

Nyår med barn

Nyårsafton sammankopplas ofta med champagne och party, men det är givetvis en speciell dag även för barn. Själva tolvslaget på nyår är ofta det mesta spännande för barnen, att få chansen att stanna uppe längre än vanligt. Men den långa väntan dit kan kännas olidlig. Därför kommer här ett gäng roliga aktiviteter som gör att tiden flyger iväg för minstingarna i familjen!

Text And Image Section

Partyhattar

Låt barnen få dekorera egna partyhattar till middagen med hjälp av klistermärken, tuschpennor och glitter!


Smällkarameller

Gör egna smällkarameller av presentpapper, tomma hushållsrullar och färgglada snören. Fyll dem med godis och annat kul som barnen får innan tolvslaget.


Tidskapsel

En spännande aktivitet varje nyår. Låt hela familjen fylla en burk med tidningsartiklar, bilder, hälsningar och andra små minnen. Öppna sedan burken först om ett par år, kanske nyårsafton 2025?


Konfettiballonger

Barnen klipper färgade papper i små bitar och lägger i ballonger. Blås upp ballongerna och häng sedan upp dem. När det äntligen är dags för tolvslaget får barnen sticka hål på sina nyårsskapelser och mötas av ett färgsprakande konfettiregn.


Tidsjakten

Göm en tickande klocka någonstans i hemmet och låt barnen ge sig ut på en jakt för att hitta den. Är barnen pigga innan tolvslaget passar det extra fint: ”hitta klockan innan klockan slår tolv”.


Barnens nyår

Om det nu är så att de små inte klarar att hålla sig vakna till tolv kan man alltid fira ett specialnyår lite tidigare. Kanske kan ni tajma något annat lands tolvslag som ligger i en annan tidszon? Låt dem få räkna ner från tio och skåla i saft eller läsk, även om klockan kanske bara är 8 på kvällen.

Ett riktigt gott nytt år önskar vi på Lidl!