Varmluftsugn vs vanlig ugn

I dagens moderna kök är det vanligt med ugnar som erbjuder både varmluft och vanlig ugnsfunktion med över- och undervärme. Termen "varmluftsugn" kan dock skapa förvirring, då den både refererar till en ugnstyp och funktionen varmluft. Vi reder ut skillnaden nedan!


Vad innebär vanlig ugn?

Med ”vanlig ugn” menas över- och undervärme. Står inget annat i receptet så kan du anta att det är denna inställning som gäller. På din ugn kan du se symboler för både över-/undervärme och varmluftsfunktionen.

 1. Över-/undervärme

  Över-/undervärme

 2. Varmluftsugn

  Varmluftsugn

Vad är varmluftsugn?

En varmluftsugn har fläktar vid värmeelementen som gör att varmluften cirkulerar och ger en jämnade fördelning. Varmluft är en funktion på ugnen som du kan välja att aktivera. Det är dock fullt möjligt att använda en varmluftsugn på samma sätt som en vanlig ugn, det vill säga genom att ställa in den på över- och undervärme, vilket är standardfunktionen i en ugn.


När ska man använda varmluftsugn?

Varmluftsfunktionen har flera fördelar! Eftersom det är en jämn fördelning av temperaturen i en varmluftsugn, kan du grädda flera plåtar samtidigt. Varmluft är även användbart för upptining av exempelvis bröd, eller när du behöver en snabb uppvärmning av ugnen.


Många ugnar med varmluft har även en gratineringsfunktion, vilket innebär grill och varmluft samtidigt. Varmluften bidrar till en fin gyllenbrun yta runt om, och inte bara ovanpå. Exempel på rätter där varmluftsfunktionen passar väldigt bra:


 • Grillad kyckling
 • Klyftpotatis
 • Köttfärslimpa
 • Gratinerad skinka
 • Paj
 • Pizza

Omvandlingstabell varmluftsugn temperatur

Se tabell nedan för grader varmluftsugn vs vanlig över- undervärme. Vid låg värme upp till 50 grader, är det ingen skillnad på varmluftsugn och vanlig ugn. Ju högre temperatur - desto större är skillnaden.

Över- och undervärme

Varmluftsugn

50°C

50°C

75°C

70°C

100°C

90°C

125°C

110°C

150°C

135°C

175°C

160°C

200°C

180°C

225°C

200°C

250°C

225°C

Psst! Du glömmer väl inte att rengöra ugnen med jämna mellanrum? Spana in våra tips här!

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL