Diska på rätt sätt

Oavsett om det är efter en mysig middag med vänner eller precis efter frukosten så följs varje måltid av intorkade matrester och smutsig disk som förr eller senare måste diskas. Vissa gillar att vänta och sedan göra en stor diskinsats på en gång, medan andra föredrar att diska tallrikar, bestick och glas direkt.


När det gäller att rengöra disken så är alternativen användning av diskmaskin eller handdiskning med diskmedel. Det finns inget generellt svar på vilken metod som är bäst, eftersom det beror på olika faktorer. Med rätt kunskap, tips och tricks är det enkelt att diska, vare sig det görs för hand med diskborste och disksvamp eller med hjälp av en praktisk diskmaskin.


Diska för hand eller i maskin?

Vill du diska för hand i diskhon eller använda diskmaskinen? Båda metoderna har sina för- och nackdelar. Att använda diskmaskinen sparar tid eftersom du bara behöver stoppa in det som är smutsigt och sedan plocka ur när maskinen är klar. Att använda en diskmaskin är också en klok investering för en bra ekonomisk och miljömässig balans, eftersom moderna maskiner använder lite vatten och energi och därför är mer ekonomiska än att diska för hand. Om du bor ensam eller endast har en liten mängd disk att diska kan det vara mer fördelaktigt att göra det för hand.


Fördelar med diskmaskin:

 • Tidsbesparing
 • Energieffektivitet
 • Vattenbesparing


Nackdelar med diskmaskin:

 • Allt går inte att diska i diskmaskinen
 • Kostnader och energibesparingar bygger på att maskinen är full
 • Höga anskaffningskostnader


Fördelar med handdisk:

 • Är skonsamt mot fint porslin
 • Allt går att diska för hand
 • Inga eller endast låga anskaffningskostnader


Nackdelar med handdisk:

 • Högre energi- och vattenförbrukning, speciellt vid sköljning under rinnande vatten
 • Tar tid och ansträngning
 • Skapar lätt diskberg i köket
Text And Image Section

Vad får jag diska i diskmaskinen?

I allmänhet kan all vanlig disk diskas i diskmaskinen utan problem. Detta inkluderar enkelt porslin och bestick av rostfritt stål. Färgade tallrikar och koppar kan dock blekna med tiden. Vita tallrikar förblir dock vackra i maskinen länge. I de flesta fall kan även plast stoppas i diskmaskinen, temperaturerna är normalt sett inte så höga att materialet kan deformeras eller att giftiga ämnen frigörs.

Vad kan jag inte diska i diskmaskinen?

Vissa material klarar sig inte bra med de höga temperaturerna, saltet och den långa exponeringen för vatten som följer med diskmaskinen. Exempelvis ska fina bestick och skärbrädor av trä endast handdiskas varsamt, annars sväller materialet. Silverbestick och kastruller, stekpannor och liknande av gjutjärn eller aluminium hör inte heller hemma i diskmaskinen. Högkvalitativa, vassa knivar tappar kvalitet och skärpa om man kör dem i diskmaskinen. I värsta fall kan glas med långa skaft som vin- eller champagneglas gå sönder. Handmålat porslin med fina dekorationer eller gulddekor bör också tvättas för hand.


Det här får diskas i diskmaskinen:

 • Vanligt porslin
 • Bestick i rostfritt stål
 • Kastruller, grytor och skålar i rostfritt stål
 • Servis och bestick i plast


Det här ska inte diskas i diskmaskinen:

 • Bestick och skärbrädor av trä
 • Silverbestick
 • Gjutjärn, grytor och kastruller i aluminium
 • Vassa knivar
 • Glas med fot och kupa
 • Porslin med fin dekor


Hur man känner igen diskmaskinssäker disk

Är du är osäker på om disken tål maskindisk, eller känner du inte till vilket material som används? Då hjälper det att ta en titt på stämpeln på produkten eller förpackningen. Utöver tillståndet eller förbudet att använda porslinet eller besticken i mikrovågsugn eller ugn vid vissa temperaturer, kan ofta information om ämnet diskmaskinslämplighet ses. Vissa tillverkare förlitar sig på den enkla märkningen "diskmaskinssäker". Andra använder små ikoner som liknar skötselanvisningarna på kläder. Föremål som har testats enligt "DIN-standard 12875" får märkningen "diskmaskinssäker". Ovanför vattenstrålarna finns en siffra som anger antalet testade sköljcykler. Än så länge finns det ingen universell symbol för stämpeln "diskmaskinssäker".


Bra saker att använda när du ska handdiska:

 • Varmt vatten
 • Diskhandskar för att skydda händerna mot diskmedel och annan smuts
 • Diskborste med skaft
 • Disksvamp eller rengöringssvamp
 • Disktrasa för att torka rent runt omkring
 • Diskställ eller diskunderlägg för lufttorkning
 • Diskmedel som löser upp fett
 • En diskbalja eller diskho
 • Stålull eller tvålull
 • Diskpropp till diskhon
 • Kökshandduk för handtorkning
 • Slaskrensare som samlar upp matrester i diskhon
 • Bestickkorg där dina bestick kan torka


Diska gjutjärnspanna

När du har använt en gjutjärnsgryta ska du vara snabb med att diska den innan den kyls ner helt och hållet. Den ska helst av allt vara varm men inte stekhet när du fyller upp den med varmt vatten och gnuggar rent med en svamp. Se till att du inte använder diskmedel eller annat fettlösande rengöringsmedel i din gjutjärnspanna. Fettet gör att gjutjärnspannan inte rostar och skapar en yta som gör att matvarorna inte fastnar när du steker i den. Om du har missat detta och använt diskmedel så bör du bränna in din gjutjärnspanna med olja efteråt. När pannan är ren från smuts så är det viktigt att du torkar den torr med en trasa då överblivet vatten kan göra att pannan rostar.


Diska airfryer

Om du vill rengöra korgen eller insatsen i din airfryer ska du tänka på att den ska vara sval innan du börjar diska den. Det andra du bör tänka på är att alltid ha sladden utdragen ur stickkontakten för att inget ska bli strömförande.


Börja med att blötlägga korgen eller insatsen i varmt vatten och låt stå och dra i 15 minuter. När en kvart har gått så kan du använda en disksvamp för att diska aifryern och få loss alla inbrända rester. När alla delar är diskade bör du skölja av dem i kallt vatten och torka torrt med hushållspapper. På undersidan av airfryern sitter en fläkt som kan behöva rengöras, så glöm inte att göra det vid samma tillfälle.


Diska teflonpanna

En teflonpanna har en non stick-beläggning som kan lossna eller skadas ifall du diskar den i en diskmaskin. Även om vissa teflonpannor ska kunna diskas i maskin så råder vi dig att inte göra det och ta det säkra före det osäkra. Var försiktig eller skippa helt att använda diskmedel i din panna då detta också kan påverka non stick-effekten negativt. När du har använt stekpannan ska du spola av den i diskhon med varmt vatten och torka av med en mjuk disksvamp. När teflonpannan är ren kan du torka av den lite snabbt med en kökshandduk.

Text And Image Section

Rengör fastbränd kastrull

Om du har råkat ha för hög värme eller glömt bort något på spisen så är det vanligt att mat eller mjölkprotein bränner fast i kastrullen. I vissa fall går det relativt enkelt att diska bort inbrända matrester, men i andra lägen kan det verkligen vara en utmaning.


Fyll upp kastrullen med varmt vatten, ställ den på spisen, sätt på plattan och låt det koka upp. När det kokar kan du försiktigt gnugga på de inbrända matresterna med en stekspade i plast. Försök att rugga upp ytan så att det varma vattnet kommer in och löser upp smutsen. När du har kämpat med stekspaden så stänger du av spisen och häller i en påse med citronsyra eller 1 dl ättika och låter kastrullen stå i 30 minuter. När en halvtimme har gått kan du diska kastrullen som vanligt med diskmedel och diskborste.


Om det inte fungerar att få den fastbrända kastrullen ren med citronsyra eller ättika får du ta i med hårdhandskarna. Det sista knepet som många inte vet om är att du kan tömma kastrullen på vatten och ställa in den i frysen i 5-10 timmar. När den vidbrända kastrullen har frusit helt så kan du skrubba bort det brända med en disksvamp eller skrapa med en plaststekspade.

Göra eget diskmedel eller maskindiskmedel

Om du har slut på disktabletter till din diskmaskin så finns det ett knep som fungerar minst lika bra. Fyll din diskmaskin som vanligt, häll i 5 droppar diskmedel i facket för disktabletter och strö över 1 msk bikarbonat och 1 tsk salt. Sen sätter du på diskmaskinen som vanligt och njuter av hur ren din disk blir med din hemmagjorda maskindisktablett.


Har du slut på handdiskmedel kan du ersätta det med riven hårdtvål, ättika och vatten. Börja med att riva en halv hårdtvål på rivjärnet och lägg det i en skål. Tillsätt ett par skedar ättika 12%, 2 dl varmt vatten och rör om. Nu har du skapat ett rinnande diskmedel som garanterat tvättar rent din disk.

Text And Image Section

Få bort kalkavlagringar eller fläckar från glas

Om du diskar glas i diskmaskinen så kan det hända att glasen får kalkavlagringar och fläckar när de torkat. Om du vill att dina glas ska få en skinande yta som på restaurang kan du få bort kalken med en syra. Antingen använder du citronsyra eller en citron som du delar i klyftor och lägger i diskmaskinens bestickkorg i stället för diskmedel. Du kan även ställa in en skål med lite ättika i diskmaskinen innan du kör i gång ditt vanliga program. Hoppa gärna över disktabletten eller maskindiskmedlet ifall du vill att syran i citronen eller ättikan ska kunna göra sitt jobb. Diskmedel kan bryta ner syran, vilket gör att det inte fungerar lika bra.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL