Få ner din matkostnad per månad - 20 bra tips

Med några få enkla knep och vissa ändringar i din rutin kan du få ner dina matkostnader så att det blir mer över till sånt som du tycker är riktigt kul! Och tycker du, precis som oss, att matlagning är riktigt kul – ja, då finns det ju mer över till att arrangera middagsbjudningar med vänner och familj såklart!


Här har vi samlat våra 20 bästa tips på hur du snabbt och enkelt kan få ner din maträkning.

Ladda ned Lidl Plus-appen!

Vad är en vanlig eller rimlig matkostnad per månad?

Vad som är en rimlig matkostnad per månad skiftar mycket och beror även mycket på hur många personer som bor i hushållet och var någonstans i Sverige man bor. Vanligtvis så brukar matkostnader vara något högre i storstäder medan det finns fler lägre priser ute på landsbygden. Andra faktorer såsom kosthållning är också viktig att tänka på såväl som livsstil och hur ofta man äter ute. Det finns alla möjliga typer av livsstilar - det som funkar för en person som till exempel behöver resa mycket till vardags kanske inte funkar lika bra för en småbarnsfamilj.

Matkostnad för 2 vuxna personer och matkostnad för 1 vuxen person

När man räknar på vad som är en rimlig matkostnad för 2 vuxna personer per månad är det viktigt att ha med i beräkning vad för kost man förhåller sig till och hur mycket som lagas från grunden – och även hur ofta man äter ute. Vad som är rimligt är väldigt subjektivt och måste i slutändan fungera med ens livsstil och olika förutsättningar. Oavsett hur dina matkostnader ser ut så kan du alltid med smartare tänk i matbutiken hålla maträkningen nere!

Matkostnad per månad för en barnfamilj

För att ge ett genomsnitt på hur mycket barnfamiljer har i matkostnad per månad är det viktigt att räkna på såväl hur många barn det är i familjen som hur små barnen är. Liksom ovan är vad som är rimligt väldigt relativt och måste såklart fungera med ens ekonomiska förutsättningar såväl som livsstil. Har man exempelvis barnen hemma mer under småbarnsåren i stället för att låta dem gå på förskola, kommer ju även det att påverka matkostnaderna.

Odla egen mat

Hitta mer inspo till att odla egen mat! För nog är egenodlade tomater och färska örter svårslaget till middagen!

20 tips för att minska din matkostnad per månad

1. Veckoplanering och inköpslistor

Gör det till en rutin att skapa en veckoplanering för dina måltider i förväg och skriv sedan en inköpslista därefter som du håller dig till. Att göra en stor veckohandling i stället för flera småköp gör det också enklare att hålla koll på maträkningen och ser till att du håller dig till din inköpslista.

2. Handla inte när du är hungrig

En klassiker! Det blir svårare att koncentrera sig när du handlar hungrig, och det är lättare hänt att du inte förhåller dig till din inköpslista.

3. Planera vardagsmaten med matlådor till jobbet

Kanske en självklarhet för många, men inte för alla! Låt matlagningen bli ditt kreativa utlopp och skapa enkla, goda och mättande mål med inspiration från våra många olika recept.

4. Testa att köra ”billiga veckan” hemma

Testa att köra en vecka där målet är att spendera så lite som möjligt genom extra smarta knep, ta-vara-på-metoder och mathacks.

5. Spana in veckans kampanjer för att se vad som är på extrapris

Detta är också ett bra första steg innan du börjar med att skapa en inköpslista. Anpassa veckoplaneringen till vad som är på extrapris just den veckan!

6. Ladda upp med veckans kampanjer

Passa på att bunkra upp med nedsatta varor!

7. Jämför kilo-priser

När du jämför priser på till exempel olika förpackningar av frukt och grönt, se över själva kilopriset så att du kan snabbt se vad som faktiskt är det billigare alternativet. Ett paket som kostar mindre behöver inte vara billigare då det kan innehålla mycket mindre mat än ett annat paket.

8. Handla storpack

Håll ögonen öppna efter våra XXL-kampanjer med olika mat- och hushållsvaror i familjepack.

9. Använd lojalitetsprogram som Lidl Plus och spara ännu mer!

10. Frysen är din bästa vän!

När du hittar riktigt bra deals på färskvaror - bunkra upp ordentligt och använd frysen till fullo för att bevara det som du inte hinner äta upp. Samma sak om du gör ett storkok – ta hjälp av frysen för att undvika matsvinn.

11. Handla säsongsbaserat

Inte nog med att detta är mer miljövänligt - frukt och grönt som är i säsong är oftast även mer prisvänligt då det finns mer tillgång.

12. Undvik att äta ute, eller gör det bara ibland

Ett enkelt sätt att hålla ner på matkostnaderna!

13. Laga enkla måltider hemma med färska ingredienser

Att laga mat hemma behöver inte vara så komplext.

14. Tänk EKO och använd rester för att skapa nya måltider

Broccoliskaft blir perfekta i en grönsakswok, köttben kokas upp till buljong eller bas för ny soppa och brödrester blir till krustader.

15. Ekonomiska mathacks från Lidl

Är du ute efter ännu fler hacks och roliga tips? Ta en titt på våra olika mathacks!

16. Testa att odla egen mat!

Detta är självklart lättare för de som bor i villa eller radhus, men du som bor i lägenhet har också möjlighet att skapa smarta lösningar på balkongen – eller direkt i köket! Testa till exempel att odla örter i köksfönstret eller skaffa en groddburk och odla egna alfalfagroddar och dylikt året om!

17. Laga så mycket som du kan från grunden

Detta är inte bara kul och lärorikt, utan även billigt! Utmana dig själv i köket med att skapa egna såser och dressingar. Ett kul sätt att ge rätten en mer personlig touch!

18. Köp varor med kort datum

Passa på att handla hem några Ta Vara På-varor nästa gång du besöker din Lidl-butik. Dessa varor har kortare bäst-före-datum och har därför en ännu lägre prislapp!

19. Satsa mer på bra råvaror

Bra råvaror är A och O i matlagning, och när kvaliteten levererar behövs det inte alla gånger lika många tillbehör. Låt kvaliteten tala för sig, helt enkelt. Satsa på bra frukt och grönt, kött, fisk och fågel. Visste du att hela vårt sortiment inom färsk frukt och grönt är kvalitetsmärkt av Eurofins? Testerna genomförs för att säkerställa att varorna håller utlovad kvalitet och inte innehåller onödiga eller otillåtna ämnen. Vår färska frukt och grönt får innehålla högst en tredjedel av den lagstiftade nivån av bekämpningsmedel, vilket gör vår policy till den tuffaste i branschen. Riktigt bra mat till riktigt bra priser helt enkelt!

20. Låt fantasin flöda med kreativa recept

Tänk utanför boxen och var kreativ med recept och använd ett fåtal basingredienser i flera olika rätter. Ta en titt på våra olika mathacks för mer inspo! Testa exempelvis att laga morötter eller potatis på flera olika sätt!

MER INSPIRATION