Köksknivar – Så använder du dem

En vass och välbalanserad kökskniv är en oumbärlig del av varje hemmakocks arsenal. Med flera olika sorters köksknivar att välja mellan kan det vara svårt att veta vilken kniv man ska välja till vad. Spana in videon och läs sedan vidare för att lära dig mer om olika knivar och hur du använder dem på bästa sätt. Förvandla din matlagningsupplevelse med rätt kniv i handen.

Allroundknivar och grönsaksknivar

Allroundkniven eller grönsakskniven är en lite mindre och smidigare form av den klassiska kockkniven. Allroundknivar är perfekta för att hacka grönsaker, frukter, örter och mindre rotfrukter. Se till att kniven du väljer är tillräckligt vass för att skära igenom grönsakerna. Kniven ska lätt skära frukterna och grönsakerna utan att du ska behöva klämma eller trycka hårt. När du väljer kniv är ett bra tips att alltid känna hur kniven ligger i handen, välj gärna en kniv som känns bekväm och lätt att hålla i.


Små knivar och skalknivar

Skalknivar och små knivar är perfekta för att skala potatis, frukter och grönsaker. De är även smidiga att använda sig av när man behöver skära bort kärnor eller fula delar på frukt och grönsaker, eller när man vill dela frukten i mindre bitar.


Brödknivar

Brödknivar eller så kallade sågtandade knivar är ett bra val när du har färskt bröd du vill skära upp. Brödknivar skär även igenom tomater på ett smidigt sätt, som annars ofta blir mosade när man försöker skära dem med en grönsakskniv. Då brödknivar har lite längre blad passar de även för att skära större frukter och grönsaker såsom pumpa eller vattenmelon.


Trancherkniv

Trancherkniven använder du när du ska skära upp kött. Trancherkniven är också det givna valet för att skära upp julskinkan, kalkonen eller fårfiolen.


Kökssax

Kökssaxen är ett oumbärligt verktyg i köket. Den går att använda till så mycket mer än att klippa upp olika förpackningar med. Kökssaxen passar perfekt för att klippa allt från örter och salladslök till bacon och pizza. Bara fantasin sätter gränser för hur du kan använda dig av kökssaxen i din matlagning.


Med dessa olika sorters knivar kommer matlagningen gå som en dans!


ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL