Rengör ugnen snabbt och enkelt

Pizza, kakor, grytor och mer - ugnen gör att du enkelt kan laga många fantastiska rätter hemma! Samtidigt är det lätt att deg, smulor, ost och såser spills över från bakplåten eller ugnsformen. Precis som det är viktigt att rengöra diskmaskinen med jämna mellanrum är det också viktigt att man regelbundet städar fläckar och smuts från ugnen så att den kan fortsätta att fungera som den ska och inte blir till en hälsofara i köket. Att rengöra ugnen är inte så svårt som man ofta tror. Med rätt tips går denna typ av köksrengöring snabbt och enkelt!


Innehåll:


Varför ska ugnen rengöras regelbundet?

Att rengöra ugnen brukar inte vara den mest spännande hushållssysslan men det finns flera anledningar till att du bör städa din ugn med jämna mellanrum.


 1. Kvarlämnade matrester är optimalt för att bakterier ska frodas. Speciellt när ugnen inte används under en längre tid kan bakterier och även mögel spridas obehindrat.
 2. Envis smuts och inbrända matrester är svåra att få bort och gror snabbt in med värme – rengör du regelbundet blir det betydligt lättare.
 3. Matrester och fettstänk kan leda till att ugnen luktar illa och börjar osa när du använder den vilket varken är bra för matens smak eller för hälsan.

Hur ofta behöver jag rengöra min ugn?

Insidan av ugnen bör rengöras minst var tredje månad; gummitätningen på dörren kan ofta sköljas av med lut. Bildas det rök och luktar illa när du använder ugnen bör du rengöra den omedelbart.

Hur rengör man en ugn?

 1. Det första steget i ugnsrengöringen är att se till att ugnen är både avstängd och kall.
 2. Ta sedan bort den grova smutsen. Smulor från pizza eller kakor kan helt enkelt sopas ut ur den kalla ugnen.
 3. Alla rörliga delar ska sedan tas bort såsom ugnsgallret och bakplåten. I vissa ugnsmodeller kan du även ta bort fästena på sidan för att blötlägga dessa separat i diskhon.
 4. Rengör ugnsluckan med ett enkelt avfettningsmedel.
 5. Använd ett tillämpat ugnsrengöringsmedel eller ett av husmorstipsen nedan för att rengöra insidan av den kalla ugnen. Låt verka och skrubba sedan bort alla matrester.
 6. Torka av insidan av ugnen med en trasa blött i bara vatten för att se till att rester från rengöringsmedlet inte sitter kvar.

Självrengörande ugn

Många moderna ugnar har en självrengörande funktion. Det fungerar genom pyrolys vilket betyder att ugnen värms till upp till 500 ° C - vid dessa temperaturer sönderfaller matrester och liknande till aska som sedan enkelt kan sopas bort. Jobbig skrubbning blir ett minne blott tack vare denna självrengörande funktion.

Text And Image Section

Vilka olika typer av rengöringsmedel finns det?

Matrester och inbränt fett kan vara envist och kräver ofta ordentlig skrubbning för att tas bort. Med ett lämpligt rengöringsmedel kan du däremot göra skrubbningen en aning enklare. Här är det viktigt att veta om du letar efter ett rengöringsmedel som är speciellt framtaget för att rengöra din ugn eller ett klassiskt och bra husmorstips.

Ugnsrengöringsmedel

Ugnsrengöringsmedel finns på de flesta matbutiker och kommer antingen som en spray eller skum. Dessa rengöringsmedel är effektiva men många innehåller även mycket kemikalier. För att rengöra ugnen så sprayas hela insidan med rengöringsmedlet medan ugnen är avstängd och sval. Var noggrann med att ugnssprayen inte kommer i kontakt med cirkulationsluftfläkten. För att maximera effekten kan skummet täckas med plastfolie. Låt medlet värka i 30 minuter innan matrester skrubbas bort. Det är viktigt att torka av ugnen efteråt med en trasa fuktad i bara vatten för att få bort resterna av ugnssprayen så att kemikalierna i sprayens rester inte leder till att ugnen börjar osa nästa gång du använder den.


Husmorstips

Om du inte vill köpa ett extra rengöringsmedel för rengöring av varje vitvara eller redskap i köket och generellt sätt vill ha så lite kemikalier i ditt hushåll som möjligt kan du använda olika vanliga husmorsknep för att rengöra ugnen. Minst ett av dessa medel finns garanterat i varje hushåll.


Bakpulver och bikarbonat

För att rengöra ugnen med bakpulver, blanda helt enkelt pulvret med vatten för att bilda en smet och applicera på insidan av ugnen. Låt verka i 60 minuter.


Ättika

Du kan även använda ättika eller vinäger för ugnsrengöring. Blanda ättikan med vatten och häll blandningen i en ugnsform. Värm sedan ugnen till 150 ° C i cirka 45 minuter. Ett annat sätt att rengöra ugnen med ättika är att göra ett eget skum – blanda lika delar ättika och diskmedel och låt det stå i en kall ugn i cirka 15 minuter.


Salt

Avlagringar på botten av ugnen kan också avlägsnas med salt. Strö salt över de inbrända fläckarna med salt och värm ugnen till 50 ° C. Så fort saltet blir brunt kan ugnen stängas. När ugnen är sval är det bara att sopa bort och torkas av med en fuktig trasa. Denna metod fungerar även med riktigt smutsiga bakplåtar.


Läsk

Tro det eller ej men en matsked läsk och en liter vatten är ett riktigt bra ugnsrengöringsmedel! Häll blandningen i en sprayflaska och spraya hela insidan av ugnen. Efter 15 minuter kan du torka av rengöringsmedlet och fläckarna md en fuktig trasa.


Citron

När man rengör ugnen med citron används ånga. Häll saften av en citron i en gryta med lite vatten och värm upp ugnen till 120 ° C. Ångan och syran löser upp smutsen som helt enkelt kan torkas bort med en fuktig trasa. Samtidigt ger citronen en härlig doft.


Raklödder

En något oväntad lösning för att rengöra ugnen men desto mer effektiv! Raklödder fungerar utmärkt för att lösa upp fetter men bör endast användas i undantagsfall eftersom det inte är gjort för att komma i kontakt med mat.


Testa ugnsrengöringsmedel före användning

Tyvärr är inte alla rengöringsmedel lämpliga för varje ugn. Innan man rengör hela insidan är det bra att prova rengöringsmedlet på en liten yta. Om beläggningen ändras eller till och med lossnar måste du använda ett annat rengöringsmedel. Har du kvar instruktionsmanualen för din ugn kan du läsa där ifall det står något om vilket medel är bäst lämpat för din ugnsmodell.

Steg-för-steg-instruktioner: rengör ugnen med bakpulver eller bikarbonat

Ett av de enklaste, säkraste och skonsammaste sätten att rengöra ugnen är att använda bakpulver eller bikarbonat. Allt du behöver göra är att blanda pulvret med varmt vatten och applicera en enkel smet.


Steg 1: blanda smeten

Blanda en matsked pulver med cirka tre matskedar vatten i en skål. Smeten ska vara lite klibbig och inte för rinnig. Medan du blandar kan du värma ugnen till 50°C – det gör att rengöringen blir mer effektiv.


Steg 2: applicera smeten

Stäng av ugnen igen och applicera smeten på de inbrända områdena. Du kan göra detta antingen för hand (ha på dig handskar om du har känslig hud) eller med en trasa. Stäng ugnsluckan och låt smeten sitta i en timme. Blandningen kan även fungera över natten för särskilt envisa fläckar.


Steg 3: städa upp

Efter att smeten fått verka ta bort den med en mjuk svamp och vatten. Smuts och fett bör också automatiskt lossna från ugnen. Torka av en gång för att undvika kalkfläckar.

Rengör ugnsgaller

Glöm inte heller bort att rengöra ugnsgallret när du är i farten, detta kräver lite tålamod men är enklare an man tror.


Gör så här:


 1. Lägg ugnsgallret i en hink eller i diskhon fyllt med varmt vatten och några droppar såpa
 2. Låt stå i 30 minuter
 3. Skrubba av inbrända matrester och fläckar med stålull
 4. Om fläckarna är riktigt envisa är det bara att låta ugnsgallret få ligga i blöt under en längre tid, till exempel under natten

Rengör ugnsplåtar

Passa på också att rengöra dina ugnsplåtar. För vem tycker inte att matlagningen blir roligare med rena ugnsplåtar!


Gör så här:


 1. Skrubba plåten med såpa och ställ den i ugnen på 100 grader
 2. Låt den stå i 20 minuter
 3. Diska av plåten och skrubba av envisa fläckar med stålull

Rengör ugnslucka

Ugnsluckan blir snabbt smutsig från matrester och fetter och kan behövas rengöras något mer ofta än resten av ugnen.


Gör så här:


 1. Borsta bort smulor och andra lösa matrester med en borste eller trasa
 2. Torka av hela ytan med en fuktad trasa
 3. Spraya ditt val av rengöringsmedel på hela insidan av luckan så att medlet även hamnar i alla små springor
 4. Låt verka i 30 minuter
 5. Torka ugnsluckan med en fuktig trasa för att ta bort eventuella rester från lösningen och låt ugnsluckan lufttorka

Hur kan jag undvika grova fläckar i ugnen?

För att underlätta det för dig själv när du städar ugnen kan det vara bra att alltid se till att undvika att inbrända fläckar bildas. Använd till exempel alltid bakplåtspapper eller en återanvändbar bakmatta för att hålla bakplåten ren och undvika att matrester och smulor ramlar in i ugnen. Grov smuts och fettfläckar bör avlägsnas så snart som möjligt, lämnas de kvar blir de bara svårare att få bort. Om du torkar av ugnen snabbt efter varje användning sparar du mycket grovjobb.


Städa ugnen miljövänligt

Satsa på bra städprodukter som är miljömärkta för att undvika onödiga kemikalier. Doft- och parfymfria städprodukter innehåller oftast också färre kemikalier.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL