Bekämpa mördarsniglar

Att bli av med sniglar och särskilt mördarsniglar kan vara en tuff match. Varje mördarsnigel kan under sin livstid lägga flera hundra ägg som blir till nya små sniglar inom 3-4 veckor. För dig som ska ta upp kampen mot sniglarna och rädda dina växter så har vi tagit fram några användbara tips!

Varför heter det mördarsnigel?

Mördarsniglar äter det mesta som kommer i dess väg, vilket även inkluderar andra sniglar. Eftersom de är kannibaler och äter av sina egna kallas de för mördarsniglar. Vi människor behöver inte vara oroliga, men andra sniglar i trädgården bör vara på sin vakt.

Text And Image Section

Hur ser en mördarsnigel ut?

En mördarsnigel är brun i färgen med nyanser av rött eller svart. De blir upp till 15 cm långa, har en vågformad bakdel och lämnar ett tydligt genomskinligt slem efter sig. De har ett andningshål på höger sida av mantelskölden, vilket skiljer sig från andra liknande sniglar.

Snigelfällor

Om du inte vill samla upp sniglarna för hand med en handske så kan du bekämpa mördarsniglar med olika former av snigelfällor. En fälla kan antingen samla in sniglarna eller döda dem direkt i fällan. För att bygga en riktigt bra snigelfälla behöver du ett tråg av något slag, vätska och ett lockbete.

Ölfälla

Ölfällor är en av de mest effektiva metoderna för att på ett enkelt sätt bli av med många mördarsniglar. Det är viktigt att fällan placeras nära dina växter eller grönsaker för maximal effekt.

Text And Image Section

Så här gör du för att bygga en ölfälla mot sniglar:

Steg 1: Gräv ner en tom glassbytta eller liknande behållare i marken så att ovankanten är i höjd med jorden.


Steg 2: Fyll upp glasbyttan med ¾ starköl av valfri sort.


Sniglarna kommer att lockas av sötman och alkoholen i ölen och trilla ner i fällan. Eftersom ölfällan är fylld med vätska kommer sniglarna att drunkna i ölen.

Snigelfälla med saft

Om du inte vill eller kan bygga en ölfälla för att bekämpa mördarsniglarna går det utmärkt att istället använda sig av saft.

Så här gör du för att bygga en saftfälla mot mördarsniglar:

Steg 1: Gräv ner ett tomt mjölkpaket så att öppningen är i höjd med jorden.


Steg 2: Fyll hälften av mjölkpaketet med stark saft och ta loss korken.


Saftfällan bygger på precis samma metod som ölfällan och tanken är att sniglarna ska drunkna i saften och låta växterna vara ifred.

Snigelfällor där sniglarna överlever

Om du inte vill ha ihjäl sniglarna utan istället släppa ut dem i skogen så kan du bygga en snigelfälla utan vätska.


Vill du bygga en snigelfälla där sniglarna överlever så tar du fram en hink och lägger en klick honung i mitten av hinken och väntar på att hinken ska fyllas av hungriga sniglar.

Växter som mördarsniglar inte tycker om

Om du vill förebygga sniglar i trädgården kan du välja att plantera ut växter som de inte tycker om. Exempel på växter som sniglar inte gillar är lavendel, mynta, timjan, fänkål, gräslök, rabarber, rosor och doftpelargoner. Se till att plantorna odlas i närheten av dina andra växter för att skrämma bort sniglarna.

Frågor om att bekämpa mördarsniglar

Mördarsniglar, eller spansk skogssnigel, äter det mesta men föredrar främst växtdelar och dött organiskt material. De kan också äta andra sniglar, inklusive sin egen art, vilket bidragit till namnet "mördarsniglar".

Mördarsniglarnas största fiender i naturen är grävlingar, ankor, vildsvin och igelkottar.

Ja, igelkottar äter alla sorters sniglar och även äggen som läggs i jorden. Har du en igelkott i din trädgård är du lyckligt lottad.

Antingen gör du olika snigelfällor på tomten och hoppas att du får med alla, eller så sprider du ut bekämpningsmedel med järnfosfat. Medlet är effektivt och ofarligt för andra djur i trädgården.

Om du vill döda mördarsniglar snabbt så kan du välja att klippa av dem med en sax. Denna metod kan kännas lite vemodig men är det snabbaste sättet. Om du låter en klippt mördarsnigel ligga i ett dygn så kommer flera andra sniglar att komma och äta på snigelkroppen. Då får du vara snabb och klippa de andra också innan du till sist gör dig av med dem.

Äggen läggs tidigt på våren då temperaturen är 3-6 grader. Det brukar generellt vara mellan mars och juni. Ofta lägger de ägg direkt i jorden men även i komposten som är full av snigelmat.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL