Borrhammare vs. slagborr: så väljer du rätt för ditt hemmaprojekt

Det finns ett lämpligt elverktyg för varje typ av projekt, vare sig du ger dig in i ett renoveringsarbete eller mindre hemmafix som att bygga en pallkrage. I den här guiden förklarar vi hur två vanliga elverktyg – slagborren och hammarborren – skiljer sig åt och hur du vet vilket verktyg du bör välja för ditt nästa projekt, oavsett om du ska borra i trä eller hårdare material. Är du lite av en nybörjare till hemmafixet – ta gärna en titt på vår guide om grunderna för borrning för att se hur du borrar på rätt sätt.


Innehåll

Text And Image Section

Borrhammare

Borrhammaren är särskilt lämpad för rivnings- och renoveringsarbeten med hårdare material som betong, murverk och natursten. Detta verktyg arbetar med slag-roterande rörelser. Borrens hammarmekanism skapar stötimpulser på materialet samtidigt som borren utför en roterande rörelse. Detta är möjligt eftersom borren inte är helt förankrad i borrchucken. Det gör också att borrhuvudet transporterar borrdamm ut ur borrhålet. Borrhammaren fyller många funktioner såsom:

 • Vanlig borrning
 • Slagborrning
 • Hammarborrning
 • Mejsling


Om du stänger av slagfunktionen fungerar borrhammaren som en vanlig borr och kan användas för att borra hål i mjukare material som trä eller metall. Du kan även spänna fast en mejsel via en utbytbar chuck, till exempel för att ta bort kakel från väggen.

Borrhammaren finns i olika versioner med olika typer av drivkraft och användningsområden:

Typ/drivkraftSlagfunktionViktAnvändningsområde
PneumatiskKomprimerad luft6-10 kgPrivat
HydrauliskHydraulisk vätska10-50 kgPrivat, hantverksverksamhet
ElektriskBatterisystem eller kraftpaket> 50 kgHantverksverksamhet
Text And Image Section

Slagborr

Slagborren använder sig både av roterande rörelser och vibrationer. Med detta verktyg genereras stöten mekaniskt av två skivor med motsatta sågtänder. De två tandade skivorna pressas mot varandra och stöter bort varandra på grund av tandningen.


Beroende på hur hårt materialet är så kan du reglera slagkraften genom att tillföra mer muskelkraft till verktyget.


Med en slagborr kan du arbeta med en rad olika hårdare material såsom:

 • Kalksandsten
 • Lättbetong
 • Tegel


Om slagfunktionen är avaktiverad kan slagborrmaskiner även arbeta på mjuka material som:

 • Trä
 • Plast
 • Metall
 • Gipsskivor


En slagborr är antingen utrustad med en 2-växlad växellåda eller en extra hastighetsregulator som reglerar hastigheten beroende på material. Med en 2-växlad växellåda är första växeln lämpad för att borra stora hål i robusta material som kalksandsten. Denna växel ger borren en låg hastighet och högt vridmoment. Den andra växeln har ett lågt vridmoment och högre hastighet vilket gör den bättre lämpad för att borra exakta hål i trä eller plast.

Skillnader mellan de två verktygen

Det kan verka som att en slagborr och borrhammare är väldigt lika på grund av sina slag- och rotationsfunktioner, men det finns många saker som skiljer dem åt, till exempel vikten, tekniken och borrchucken.


Vikt

Slagborren är relativt lätt då vanliga modeller väger mellan 1,5 och 5 kg. Däremot väger elektriska borrhammare nästan 6 kg - sladdlösa verktyg brukar vara lite tyngre.


Borrchuck och borraxel

Till skillnad från slagborren har borrhammaren gott med utrymme att röra sig: borren är monterad så att den kan röra sig runt axeln. Därför är borrhammare utrustade med en SDS-chuck.


Slagborren däremot har en normal nyckellös chuck som hindrar slagrörelser. Med båda varianterna kan borrhuvudena snabbt bytas utan att det behövs en nyckel för att öppna borrchucken.


Slagkraft och hastighet

Borrhammare och slagborrar fungerar lite olika, som du kan se i tabellen nedan.

BorrhammareSlagborr
SlagfrekvensLåg; cirka 4000 per minutHög; cirka 40000 per minut
KraftHög; upp till 30 jouleLåg; vanligtvis under 1 joule

Generellt sätt så gäller att ju högre stötfrekvensen är, desto lägre bör slagkraften vara. Det möjliggör det då att bearbeta olika typer av material på ett smidigt sätt. Ju känsligare material som bearbetas (t.ex. trä), desto mindre slagkraft krävs för ett exakt resultat.


Hantering och användningsområde

Borrhammare tränger igenom material där slagborrar ger upp. Som förklarat ovan så hänger slagkraft och slagfrekvens ihop. Även om du kan borra lättbetong med båda verktygen så kommer en slagborr troligtvis att ge upp vid en vanlig betongvägg.


När du arbetar med en slagborr så används även muskelkraft. Beroende på hur mycket kraft du applicerar ökar maskinens vibrerande kraft. Det betyder att för mycket hårda material som granit är borrhammaren ett bättre alternativ, då den har en automatiserad slagmekanism.

Text And Image Section

Likheter mellan slagborr och borrhammare

Slagborrmaskiner och borrhammare är inte bara lika till utseendet, de har även många funktionella likheter. Utöver den roterande rörelsen kan du koppla på en slag- eller vibrationsrörelse med både borrhammaren och slagborren för att arbeta igenom robusta material, vilket gör dem båda lämpliga för hemmafix.


Lämpliga användningsområden för båda verktygen

Både slagborrar och borrhammare är allround-verktyg då de kan användas på en mängd olika sätt för olika material, vilket gör dem perfekta för hemmaprojekt. Men det är värt att nämna att borrhammaren har många fördelar, speciellt för rivnings- och renoveringsarbeten, eftersom det är det mer kraftfulla alternativet. Du kan till exempel slå bort gamla kakelplattor med borrhammare utan att behöva applicera knappt någon muskelkraft alls. Borrhammare kan också fungera på metall eller trä, men du behöver öva på att borra små hål på ett mycket precist sätt.


Den mer behändiga slagborren är väl lämpad för precist arbete. Till exempel för att borra hål i trä eller för att fästa hyllor på vardagsrumsväggen. När man arbetar med långsiktiga renoveringsprojekt är borrhammaren ett bra alternativ.

Borrhammare


 • Grovarbete: mejsling av väggar
 • Brytning av hårt murverk: natursten, betong, granit, massivt tegel
 • Borrning med stor diameter: sänkande hylsa
 • Kakelarbete och mejsling tack vara utbytbara chuckar


Slagborr

 • Exakt arbete med metall, trä, plast
 • Brytning av mjukt murverk: kalksandsten, lättbetong
 • Borrning med liten diameter

Sammanfattning

Båda verktygen är bra tillägg i verktygslådan för alla sorters hemmafixare – proffs som hobbyfixare. För större renoveringsprojekt som att renovera ett hus eller lägenhet eller riva en tegelvägg i trädgården, är det bättre att använda en borrhammare då den är mer kraftfull. Då behöver du inte applicera någon muskelkraft under arbetets gång, vilket också gör att du kan arbeta i längre pass. Använd istället slagborren för mer precist arbete och när du jobbar med mjukare material.


Annat liknande innehåll