Så skär du en Halloweenpumpa – gör din egen pumpalykta i 7 enkla steg

Pumpan är en klassisk symbol för Halloween, och den amerikanska traditionen med att skära pumpan för att göra egna dekorativa pumpalyktor har nått Sverige. Att skära pumpa är ett enkelt, billigt och hållbart sätt att dekorera inför denna högtid och framförallt en kul familjeaktivitet!


Här följer några steg på hur du kan karva din egen Halloweenpumpa till en vacker lykta eller dekoration.

Text And Image Section

Du behöver:

  • En pumpa eller annan rotfrukt såsom kålrot
  • Kniv eller carvingverktyg
  • Blockljus, värmeljus eller batteridriven belysning
  • En stencil eller mall för att karva din pumpa (valfritt)
  • Målarfärg (valfritt)

Steg 1 - Förberedning av Halloweenpumpan

Samla först ihop ditt material: pumpa, kniv eller annat carvingverktyg och alla mönster som du vill karva på pumpan.


För att förbereda pumpan, skär ut ett lock genom att skära av toppen av pumpan runt skaftet. Därefter kan du börja att karva ut fruktköttet och kärnorna som du sedan kan använda i din matlagning (kanske i en värmande och mustig pumpasoppa?). Medan du karvar, se till att du lämnar tillräckligt med utrymme på botten för att ge plats åt ett ljus eller batteridriven belysning. När du har tömt ut allt fruktkött och kärnorna, skär av eventuella kvarvarande delar av stammen om denna fortfarande är fäst vid pumpan.


Steg 2 – Karva in din design i pumpan: jack-o’-lanterns, katter och mer!

Ett populärt mönster är ju den klassiska jack-o'-lantern, men vill du ge dig på en utmaning kan du även skära formen av ett djur. Prova en fladdermus, katt, uggla, häxa, spindel, spöke etc. Eller varför inte ditt barns namn?


Är du mindre säker på dina konstnärliga förmågor eller bara vill karva en enkel design i pumpan, skär bara två linjer på ena sidan av pumpan för ögonen och karva ut en båge under dem med diagonala linjer för en leende mun.


Steg 3 - Dekorera din pumpa

Du kan också dekorera din skurna pumpa med färg. Välj bland olika roliga motiv såsom stjärnor, vita spöken och färgglada mönster eller måla den i svart för en extra spökig och läskig Halloweenpumpa!


Steg 4 - Spara dina verktyg till nästa år

Efter att ha skurit din pumpa, spara dina verktyg för att använda dem igen nästa Halloween. Se till att skrapa bort eventuella frön som fastnat på verktygen med vatten eller tvål om det behövs. Blötlägg dina verktyg i vatten för att rengöra dem och se till att få bort allt fruktkött. Om det finns fläckar eller märken på skärytan, gnid verktygen i vegetabilisk olja, salt eller citronsaft.


Låt dina carvingverktyg stå framme för att torka efter att du tvättat dem så att de är redo för att göra Halloweenpumpor nästa år!


Steg 5 - Tänd din pumpa

Om du skurit din pumpa till en dekoration eller pumpalykta, sätt ett värmeljus, blockljus eller en annan batteridriven belysning inuti. Använder du eldriven belysning är vårt tips att du skär ut ett litet hål i botten av pumpan för sladden.


Steg 6 – Se till att din pumpalykta håller längre

Om du inte redan gjort det, skär ett hål i botten av din pumpa så att all fukt släpps ut från den. Detta förhindrar att din pumpa ruttnar eller möglar.


Om du valt en design med trianglar på framsidan av din pumpa, skär längs insidan av trianglarna så att de inte blir för vassa ifall något barn kommer åt dem.


Steg 7 – Rosta pumpakärnorna och undvik svinn!

När du skurit klart din pumpalykta kommer du onekligen att ha en hel del pumpafrön över. Ta vara på dem! Pumpafrön är otroligt nyttiga och tillför fibrer och protein till din kost. Följ stegen nedan för att rosta dem i ugn, snabbt och enkelt – och dessutom undviker du matsvinn!


  1. Rengör pumpafröna (tvätta med kallt vatten).
  2. Häll lite olja över dem i ugnsformen med salt. Det går även utmärkt att rosta pumpafröna precis som de är.
  3. Rosta pumpafröna i ugn på 200°C i 3 minuter. Sänk sedan temperaturen till 180°C och fortsätt att rosta dem i 30 minuter.
  4. Ta ut plåten och låt fröna svala innan du förvarar dem i en glasburk.


Lägg några pumpafrön i din gröt, smoothie, strö dem över din sallad eller veganska lasagne, använd dem i din hemlagade granola - eller varför inte äta dem som de är för ett hälsosamt snack?


Glöm inte att även andra rotfrukter som rödbetor, kålrot och butternutpumpa också kan skäras till Halloween-dekorationer eller lyktor!


Pumparecept – några av våra favoriter!