Veckomeny för barn


Att laga mat till familjen varje dag är inte det enklaste. Det kan på förhand kännas svårt att ta fram en veckomeny för barn som är näringsrik, varierad och spännande, men med rätt planering kan det istället bli både roligt och givande.


Här går vi igenom allt du behöver veta för att planera och ta fram en enkel veckomatsedel för hela familjen som kan anpassas och återanvändas vid behov.

Text And Image Section

Så planerar du din veckomatsedel

1. Planera i förväg:

Genom att sätta av en lugn stund varje vecka för att planera veckans mat, minskar du stress och spontanköp. Skapa en lista med familjens favoriträtter att ha som en bra utgångspunkt när fantasin tryter.


2. Inkludera barnen:

Fråga barnen vad de önskar för måltider. Det ger dem en känsla av delaktighet och ökar chansen att de äter sin mat. Det går givetvis i efterhand att anpassa rätterna för att göra de mer näringsrika.


3. Skapa en inköpslista:

Efter att ha skissat på veckans meny, skapa en detaljerad inköpslista. Det optimerar din shoppingtid och minskar impulsköp.

Nyttig veckomeny för barnfamilj

När det kommer till att skapa en näringsrik och nyttig veckomeny för familjen, handlar det inte bara om att inkludera de rätta ingredienserna, utan även att balansera smaker och presentation för att göra måltiderna mer attraktiva för barnen.


Balansera näringsämnena: Försök se till att varje måltid har en bra balans av protein, kolhydrater och hälsosamma fetter. Till exempel kyckling (protein), quinoa (kolhydrater) och avokado (fett) är en fantastisk kombination.


Kaloriräkning är inte allt: Fokusera snarare på kvaliteten och näringsvärdet av maten. En måltid rik på grönsaker, hela korn och magert protein är många gånger ett bättre val än processad mat, även om kaloriinnehållet skulle vara detsamma. Med det sagt så går det bra med halvfabrikat, om man är noga med att variera.


Glöm inte grönsakerna: Istället för att bara ha grönsaker som en sidorätt, låt dem ta en framträdande plats i rätten. Prova grönsaksbaserade pastasåser eller vegetariska biffar. Det går även att gömma grönsaker genom att mixa in dem i såser, särskilt för kräsna barn.


Minska sockerinnehållet: Barn dras ofta till söta saker, men det är viktigt att minska på onödigt socker. Använd naturliga sötningsmedel som honung eller lönnsirap sparsamt, och prioritera hela frukter som söta mellanmål.


Ta hjälp av Lidl: Våra butiker har ett brett utbud av ekologiska och näringsrika produkter. Från färska frukter och grönsaker till hela korn och kvalitetsprotein – allt du behöver för en hälsosam och enkel veckomeny för familjen finns hos oss. Vi har även en samling med just recept för barnfamiljen, när inspirationen tryter.

Så tar du fram en näringsrik meny

Variera proteinkällorna: Förutom kött så kan du regelbundet försöka inkludera bland annat fisk, nötter, ägg, tofu och baljväxter från Lidls sortiment.


Fokus på grönsaker: Sikta på minst två olika färger av grönsaker vid varje måltid. Olika färger representerar olika näringsämnen.


Välj hela korn: Byt med jämna mellanrum ut det vanliga vitriset eller pastan mot quinoa, bulgur eller fullkornsris. Dessa ger mer fiber och håller barnen mätta längre.


Vardagsmat som går snabbt

Ibland har du bara inte tiden att laga en måltid från grunden, och det är helt okej. Det finns fortfarande sätt att servera näringsrik och god vardagsmat för barn på kort tid, och som även gör sig bra som en del av din familjs veckomatsedel.


  • Halvfabrikat med kvalitet: Lidl erbjuder flera halvfabrikat som fungerar som bas för en snabb måltid. Det går till exempel utmärkt att använda en färdig pastasås för att komplettera vardagsmaten och samtidigt berika den med näring.
  • Måltider i stekpanna: Vissa rätter kräver bara en stekpanna och några minuter. Till exempel så är det smidigt och enkelt att slänga ihop snabbstekta grönsaker med tofu eller kyckling och kryddor.
  • Sallader: Inte bara på sommaren! Med rätt ingredienser så kan en sallad vara en mättande måltid. Börja med en bas av grönsaker och tillsätt protein som linser, bönor, fetaost eller grillad kyckling. Toppa med några nötter för crunch och ringla över en passande dressing.
  • Frysens skatter: Frysta grönsaker och proteiner som fiskfiléer är snabba att tillaga. Kombinera gärna med snabbkokande korn som couscous för en fullständig måltid.
  • Mellanmål som måltid: Ibland räcker det med några smörgåsar med pålägg, soppa eller en smoothie för att mätta en hungrig mage. Komplettera med en bit frukt för att balansera måltiden.


Tidseffektiva tekniker för vardagen

Vi har även ett par tips och tekniker för dig som vill att matlagningen ska gå smidigare på vardagar. Det första är att förbereda kvällen innan. Marinera protein, hacka grönsaker eller mät upp ingredienser för nästa dags måltid kvällen innan, så blir det en sak mindre att tänka på.


Att ha tillgång till recept som går fort att laga är också en god idé - kolla in vår samling av snabba recept. Skapa ett arkiv med snabba recept som tar mindre än 30 minuter att förbereda så är du aldrig mer än en halvtimme ifrån nästa måltid.


Utnyttja frysen på rätt sätt

Att ha en välorganiserad frys kan underlätta din vardag betydligt. Du kan till exempel förbereda din frys genom att laga extra och frysa in barnens favoriter. Detta fungerar särskilt bra för grytor, soppor och pastasåser.


Vi rekommenderar även att ha olika påsar med frysta grönsaker tillhands. De frysta grönsakerna vi köper i butik fryses nämligen ner när de är som färskast, vilket gör att de behåller både näring och smak.


Skapa en lärorik upplevelse

När vi delar med oss av våra middagstips för barnfamiljer så vill vi även framhäva att det ska vara en lärorik upplevelse för barnen. Ett enkelt sätt att börja på är att laga middag tillsammans. Introducera barnen för olika ingredienser och tekniker. Detta uppmuntrar nyfikenhet och en vilja att prova på nya saker.


Ni kan även gå en butiksrunda tillsammans. Nästa gång ni besöker Lidl så kan du låta barnen välja ut en ny frukt, grönsak eller annan produkt att experimentera med under veckan. Då kan man även passa på att förklara mer om den och hur den kan användas i matlagningen.


Vanliga frågor om veckomenyer för barn

Det finns flera sätt att göra grönsaker mer lockande för barn. Ett enkelt sätt att börja på är att mixa dem så att de göms i såser eller soppor, vilket gör att barnen får i sig allt det nyttiga utan att se det i maten. Det går även att tillaga grönsakerna på olika sätt - att exempelvis rosta, ånga eller grilla kan göra dem mer intressanta att äta.

När du tar fram en veckomatsedel för familjen, börja med att tänka på barnens favoriträtter och se till att menyn är varierad med olika proteiner, fullkorn, frukter och grönsaker. När du har bestämt dig för rätterna, fördela dem över veckans dagar och skapa en inköpslista baserat på menyn.

Måltiderna bör vara lätta att tillaga, och det är bra om de är varierade så att barnen får i sig olika näringsämnen under veckan. De kan exempelvis innehålla fisk, kött, vegetariskt och någon efterrätt vissa dagar. Vi rekommenderar även att inkludera rätter som barnen redan tycker om, tillsammans med några nya för att introducera nya smaker och mer variation.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL