Laga mat i micro

Ibland räcker tiden inte till...

Om du har bråttom och behöver få till middag eller mellanmål snabbt är micromat en perfekt lösning. Att laga mat i micro är betydligt mer mångsidigt än många tror och du kan få till riktigt fräscha och goda rätter på ett kick. Se på vår video och läs vidare för våra 5 bästa tips och recept för att laga mat i micro!

Bra att tänka på när du lagar mat i micro

När du lagar mat i micro är det viktigt att tänka på att använda redskap och kärl (tallrikar, muggar) som är lämpade för mikrovågsugn. Glas, keramik och plast är alla bra material för att laga mat i micro men undvik att använda redskap i metall eftersom det kan orsaka gnistor och skada micron.


Ett annat bra tips är att se till att maten är jämnt fördelad på tallriken eller i muggen. Detta gör att det tillagas jämnt och inte bränns. Om du lagar något som innehåller mycket vätska, som soppa eller gryta, var noga med att röra om då och då för att se till att det inte bränns.


Slutligen, se till att följa instruktionerna på din mikrovågsugn noggrant. Varje apparat är olika och kommer att ha olika effektnivåer och tillagningstider.


1. Mug cake

Sugen på något sött men är inte riktigt en fena på bakning? Testa då detta superenkla och snabba recept på en mug cake! En mug cake är en kaka som lagas i en mugg i mikron och är ett snabbt sätt att fixa sötsuget på. Här kommer vårt recept på mug cake med choklad men du kan självklart byta ut smaksättning till annat såsom frysta bär för att få till din helt egna skapelse. För dig som tränar och vill ha en mug cake med extra protein – prova att tillsätta lite proteinpulver i din favoritsmak.


Vill du göra din mug cake glutenfri kan du byta ut vetemjölet mot glutenfria alternativ. Mandelmjöl, till exempel, har en naturlig sötma vilket betyder att du inte behöver tillsätta lika mycket socker – detta gör din mug cake något mer nyttig.

Text And Image Section

Ingredienser:

• 1 msk smör

• 1 msk strösocker

• 1 msk rörsocker

• En nypa salt

• 1 äggula

• 2 msk vetemjöl

• Glass

• Hackad choklad

Gör så här:

1. Lägg smöret i en mugg som går att använda i mikrovågsugn. Värm smöret i mikron under 20 sekunder på full effekt.

2. Tillsätt följande ingredienser i muggen och rör om: båda sockersorter, salt, vetemjöl, äggula. Rör om tills att du får till en len smet.

3. Blanda i 2 msk hackad choklad och rör om ytterligare.

4. Ställ in muggen i mikron och tillaga i ungefär en minut.

5. Toppa din mug cake med vaniljglass och lite extra hackad choklad. Prova även andra toppings såsom myntablad eller hackade nötter!

Tid:

3 minuter

2. Mac & Cheese

Denna klassiska amerikanska rätt fixar du snabbt och enkelt till hemma! En härlig hemmagjord mac & cheese kan ätas precis som den är eller användas som tillbehör till grillat eller varför inte till grönsaker i ugn? Du kan göra din mac & cheese vegansk genom att använda vegansk ost och din favorit vegomjölk. Var noggrann med att osten smälter väl för att kunna blandas med mjölken då inte alla veganska ostar gör det.

Text And Image Section

Ingredienser:

• 1 dl snabbmakaroner

• 1 dl vatten

• 1 krm salt

• ½ dl mjölk

• ½ dl riven ost

• Peppar

• Hackad gräslök

Gör så här:

1. Blanda snabbmakaroner, vatten och salt i en mugg. Tillaga i mikron under 3 minuter.

2. Ta ut och rör om. Blanda i mjölken och större delen av den rivna osten och rör om igen. Tillaga i mikron under 30 sekunder.

3. Ta ut och rör om. Blanda i resten av osten och toppa med lite hackad gräslök och mald peppar. Du kan även testa att toppa med baconbitar.

Tid:

5 minuter

3. Pocherat ägg

Få till ett perfekt pocherat ägg till söndagsbrunchen! Pocherade ägg är vanligtvis svåra att få till då de kräver en riktigt försiktig och stadig hand. Det perfekta pocherade ägget ska ha en mjuk, rinnig äggula och en fast äggvita. Det finns många olika sätt att göra pocherade ägg på, men en av de mest populära metoderna är att pochera dem i en kastrull med sjudande vatten, vissa tillsätter även vinäger i vattnet för att förenkla processen. Att pochera i kastrull är som sagt svårare, kräver mer färdighet och tid. Så varför inte testa att pochera äggen i mikron nästa gång?

Text And Image Section

Ingredienser:

• 1 ägg

• Vatten

Gör så här:

1. Lägg ägg och vatten i en mikrovågsvänlig skål

2. Tillaga i 1-2 minuter på full effekt

3. Servera med färskt malen peppar och ditt val av färska kryddor

Tid:

1-2 minuter

Med pocherade ägg kan du få till klassiska brunchrätter såsom Eggs Benedict och avokadotoast! Testa vårt smarriga recept på pocherat ägg med spenat & romsås.


Visste du?

Pocherade ägg har sitt ursprung i antika Rom där de pocherades i vatten eller mjölk och sedan smaksattes med kryddor. Det första kända receptet på pocherade ägg publicerades redan på 1500-talet.


4. Torka kryddor

Undvik svinn av färska kryddor! I vår guide kring 5 mathacks tipsar vi om hur du kan frysa in dina kryddor för att bevara dem. I detta recept torkar vi dem! Passa på att göra din egen kryddblandning och fyll på dina kryddburkar.

Text And Image Section

Ingredienser:

• Färska kryddor

• Mikrovågsvänlig skål

Gör så här:

1. Lägg kryddor i en mikrovågsvänlig skål

2. Tillaga i 1 minut

3. Förvara i påsar eller kryddburkar

Tid:

1 minut

5. Bakad potatis i micro

Nog är det svårt att slå en bakad potatis! Otroligt mångsidig samtidigt som den är riktigt god och passar perfekt till en rad olika rätter såsom grillat – eller att äta med härliga toppings precis som den är! Prova att toppa med ost, gräddfil, gräslök och fiskrom eller bara med en klick gott smör. Bakad potatis med skagenröra slår heller aldrig fel! Det är perfekt som tillbehör eller som ett snabbt, litet mål!

Text And Image Section

Ingredienser:

• 2 bakpotatisar

• Mikrovågsvänlig skål

• Smör

• Räkor

• Rödlök

Gör så här:

1. Gör hål på potatisarna med en gaffel

2. Tillaga i cirka 10 minuter

3. Ta ut och servera rikligt med smör, räkor och rödlökd

Tid:

12 minuter

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL