Guide för att klippa häckar på rätt sätt

Häckar är perfekta lösningar för avskärmning eller insynsskydd till trädgården men för att de ska kunna fylla denna funktion är det viktigt att de växer tätt. Precis som med beskärning av rosor så är regelbunden klippning med ordentliga verktyg även viktigt här för att häckarna ska kunna växa snabbt och tätt. Läs vidare i denna guide för att ta reda på vad du behöver tänka på när du klipper häcken.


Innehåll:


När ska man klippa häcken?

Generellt sätt kan du använda dig av JAS-beskärning även för dina häckar. Det vill säga, klipp häckarna mellan juli, augusti och september som alla är bra beskärningsmånader. Kom ihåg också att lövhäckar kan klippas ner lite tidigare under sommaren eller våren medan barrhäckar kan klippas ner även senare på hösten.


Eftersom fåglar ofta väljer ut häckar som platser för att bygga sina bon är det viktigt att se till att det inte finns fåglar eller andra djur i häcken innan du börjar med att klippa, speciellt om du använder en motoriserad häcksax.


Kan man klippa häcken på vintern?

Som tumregel är det bäst att avstå från att beskära häckar under vintern, speciellt om de är lövhäckar då dessa är i vinterdvala och har då svårare att återhämta sig. Använder du bärbuskar såsom krusbärs och vinbär som häck går dessa bra att klippa ner under vintern, se bara till att det inte är frusna temperaturer ute då detta gör det desto svårare att klippa ner grenarna och svårare för växten att återhämta sig. Ser du däremot döda grenar och löv kan du avlägsna dessa från häcken under vilken tid på året som helst.

Hur hög häck får man ha?

Använder du en häck som avgränsning till grannens tomt eller mot gatan finns det vissa regler som gäller. Har du till exempel en häck som avgränsar till en gata får den inte växa högre än 80 cm. Då regler kan skilja sig från kommun till kommun är det bäst att kontakta just din kommun för att få rätt direktiv och undvika onödiga grannkonflikter.

Text And Image Section

Vilken form ska häcken ha?

Den optimala formen för häckar är en trapetsform med bred bas och smal krona. Denna form gör att även de nedre bladen får tillräckligt med sol och kan växa. Om kronan istället är bredare än basen kommer de nedre bladen att främst få mycket skugga vilket kan leda till att de inte växer vidare eller till och med att de dör.

Friväxande häckar: häckar som inte behöver klippas

Utöver formade häckar finns det även så kallade friväxande häckar. Friväxande häckar av blandade buskar ger ett naturligt och rikligt intryck och består av trädformade barrträd som gran eller tall. Friväxande häckar är dessutom oftast mer snabbväxande och lättskötta. Fördelen är såklart att de inte behöver inte klippas regelbundet och behöver bara kortas om de överskrider den lagliga maxhöjden.


Exempel på friväxande häckar

  • Berberis
  • Bambu
  • Fläder
  • Hortensia
  • Lavendel
  • Paradisbuske
  • Tuja


Exempel på häckar som behöver klippas

  • Avenbok
  • Gran
  • Liguster
  • Lärk
  • Rosmarinvidet

Instruktioner: så klipper du häcken rakt

Det viktigaste redskapet för att klippa häcken är rätt verktyg. Välj bland handhäcksaxar, sladdlösa, elektriska och bensinhäcksaxar. Sekatörer är även bra för att ta bort enskilda små kvistar och löv och få en fin finish.


Lista på verktyg:

  • häcksax
  • handskar
  • skyddsglasögon
  • sekatör
  • snöre eller sladd
  • pinnar


Steg 1: Dra åt snöret

Ett enkelt snöre, kanske ett sådant som du använder för att binda upp tomater, fungerar utmärkt som riktlinje för att kunna klippa häcken rakt. Stick helt enkelt två pinnar i marken och sträck ut snöret i önskad höjd.


Steg 2: Klipp häckkronan

Klipp först ner häckens krona längs snöret. Ju mer långsamt du arbetar, desto mer exakt blir resultatet. Om du använder en handhållen häcksax, håll armarna så horisontella som möjligt för att undvika att resultat blir hackigt.

Text And Image Section

Steg 3: Klipp av häckkanten

För att klippa häckkanterna är det bäst att stå parallellt med häcken och titta i arbetsriktningen. Det vill säga, att du alltid tittar på änden av häcken som ännu inte har klippts. När du arbetar med en motordriven häcksax bör du sträcka ut armarna brett och flytta trimmern jämnt upp och ner så att klippet blir så jämnt som möjligt. Detta arbetssätt fungerar för både en vertikal och en trapetsformad skärning. Du kan också klippa häcken med en motorsåg på samma sätt.

Klippning av olika typer av häckar

Det finns ett stort utbud av olika typer av häckväxter och kan skilja sig mycket i hur pass mycket underhåll de kräver. En häck som växer mer långsamt behöver skäras mindre ofta men det tar också längre tid att nå önskad höjd och täthet. Vissa häckväxter är också giftiga. Om du har barn eller husdjur som springer runt på tomten är det då bättre att välja en annan sort. Klipper du giftiga häckar är det viktigt att både använda handskar och även långa ärmar för att undvika hudirritation.

HäckväxtFrekvens för skärningFördelarNackdelar
Bok2x om åretSnabb tillväxt, långvarigKänsliga rötter
Buxbom1x om åretHållbar, bivänligLångsam tillväxt, mottaglig för svamp
Idegran1x om åretHållbar, robustLångsam tillväxt, giftig
Evergreen Snowball1x om året efter blomningenVackra blommor, lättsköttaGiftig
Körsbärslager1x om året efter blomningenOkomplicerad, vintergrönGiftig, känsliga blad
Thuja2x om åretFrosthärdig, billigGiftig

Klippa liguster

Liguster är bästa att klippa ner på våren men det går även bra att göra senare på året. Vill du ha en riktigt rak häck kan du klippa ner den tre gånger om året. Du kan även se till att gödsla ligustern under våren. I stort sett kan man beskära dem hårt men glöm inte att vattna dem ordentligt efter beskärning. Då ligusterhäckens grenar växer tätt är detta en perfekt häck för formbeskärning.


Klippa avenbok

När ska man klippa avenbok? Beskär avenboken under JAS-perioden. Avenboken är en så kallad ”blödare” vilket betyder att saven står högt på våren, beskär man häcken då finns det en stor risk att mycket av saven rinner ut vilket också bidrar till att avenboken inte läker väl och kan drabbas av olika sjukdomar.


När du klipper denna häck är det också viktigt att först låta den växa till den höjd du vill ha innan du börjar med att beskära den.


Klippa måbärshäck

Klipp ner måbärshäcken innan den börjar grönska. Du kan även gödsla häcken med kogödsel och se till att släppa upp häcken ca. 10 cm per år.


ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL