Få ut plugg ur väggen

Att ta ut en plugg ur väggen kan verka som en lätt uppgift, men det finns olika typer av pluggar som kräver olika borttagningsmetoder. Det är viktigt att du använder dig av rätt teknik när du tar ut olika sorters plugg för att undvika skador på väggen. Lär dig hur du tar bort de vanligaste typerna av pluggar så som; Mollyplugg, universalplugg och expanderplugg, samt vad du kan göra om pluggen inte vill lossna. Med våra tips och tricks lär du dig hur du tar ut pluggar ur väggen på ett skonsamt och effektivt sätt.


Bra verktyg för att ta ut plugg

För att inte skada dina händer finns det vissa verktyg som du kan behöva när du ska ta ut en plugg ur väggen. En skruvmejsel är bra då du både kan trycka in, vrida och ta ut pluggen med den. Hammare kan vara bra ifall du skulle behöva slå till pluggen så att den lossnar från väggen. Någon form av tång med skarp udd gör att du lättare kan få tag i pluggen och dra ut den. En smal borr och en skruvdragare gör att arbetet går snabbare än om du bara skulle använda en vanlig skruvmejsel.

Text And Image Section

Hur tar man bort en Mollyplugg?

Det är viktigt att du tar bort en Mollyplugg på rätt sätt då det annars lätt skapas ett stort hål i väggen där den pluggen suttit. Enklaste sättet är att skruva in skruven som har suttit i pluggen 3 varv och sen spikar du in skruven ett par centimeter tills du känner att det tar stopp. Det är viktigt att du siktar noga och inte hamrar på väggen bredvid pluggen. När den är lös tar du tag i skruven med en tång och drar ut både skruv och plugg rakt ut i skruvens riktning.

Hur tar man bort en universalplugg?

Börja med att ta fram en tång eller en skruvmejsel. Med tången kan du nypa tag i pluggen och försiktigt vicka i sidled och dra rakt ut tills den lossnar. Ifall du använder en skruvmejsel sätter du den i hålet och vrider till, samtidigt som du försiktigt drar ut universalpluggen ur väggen.

Text And Image Section

Hur tar man bort en expanderplugg?

En expanderplugg har ett starkare fäste i väggen än en universalplugg. Först skruvar du ut skruven som sitter fast i pluggen. När skruven är ute så tar du en spetsig tång och nyper tag i kanten på pluggen och lirkar ut den med försiktighet.

Text And Image Section

Hur borrar man ut en plugg?

För att borra ut en träplugg eller en plastplugg behöver du en borr med mindre diameter än vad pluggens ytterkant är. Detta är viktigt för att hålet i väggen inte ska bli större än det redan är. När du borrar in i pluggen måste du även tänka på att dra ut borren emellanåt för att inte riskera att du borrar in i väggen bakom. En plastplugg brukar smula sönder sig och åka ut ur hålet automatiskt när du borrar, en träplugg kan behöva bändas ut med hjälp av en skruvmejsel.

Vad gör jag om pluggen inte lossnar?

Det enklaste sättet att ta bort en plastplugg som inte lossnar är att skära av toppen av pluggen med en brytbladskniv och försiktigt banka in resten av pluggen i väggen med en skruvmejsel. Det är viktigt att pluggen inte sticker ut från övriga väggen utan istället buktar lätt inåt. Efteråt kan du bara spackla igen inbuktningen för att få en slät och fin vägg igen.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL