Måla ägg inför påsk – 9 tips

Här har vi samlat lite tips för att ta äggmålningen till helt nya nivåer. Vare sig du planerar att måla ägg med barnen eller älskar att dekorera ägg själv i förberedelse för påskbordet så hittar du garanterat lite nya idéer här!


1. Dekorativ tejp:

Fäst snygga och dekorativa mönster direkt på äggen


2. Äggvästar:

En mer sofistikerad version av den dekorativa tejpen. Västarna är framtagna för att passa äggen exakt och gör dekoreringen extra snabb och enkel. Se till att hitta västar som är återanvändningsbara, eller varför inte göra dem själv?


3. Äggmålningsschabloner:

Ett måste vid mer detaljerade målningar. Dessutom brukar schablonerna vara en riktigt hit hos barn.


4. Pysselpapper och fjädrar:

Låt barnen få fantasin att flöda med extra pysseltillbehör!


5. Tuschpennor:

För små detaljer eller för att skriva namn kan tuschpennor vara en riktigt bra lösning


6. Glitterlim:

Ge äggen en mer festlig känsla med glitter.


7. Strössel eller paljetter:

Kul, lekfullt och lite unikt! Se bara till att barnen inte äter av strösslet ifall du väljer att limma fast det.


8. Nagellack:

Måla äggen med nagellack. Enkelt att göra detaljerade mönster och ett material som redan finns i de flesta hem


9. Nylonstrumpa:

Visste du att du kan skapa riktigt fina färgade mönster på dina ägg genom att sno in dem i en nylonstrumpa med exempelvis fisknätsmönster? Koka upp dem som vanligt med färgat vatten och du får ett riktigt fint resultat snabbt och enkelt.


Måla påskägg med naturlig vattenfärg

Visste du att du kan måla dina ägg med naturliga färgämnen? Det är troligtvis så att det redan finns en rad olika ingredienser i hemmet som passar utmärkt för att måla ägg. Skonsamt mot miljön och snällt mot plånboken!


  • För blå ägg kan du blanda 1 dl blåbär med 1 tsk ättika
  • För gula ägg blanda 2 msk gurkmeja och 1 tsk ättika
Text And Image Section

Andra ingredienser som du kan använda i äggkoket för att få fram fina färger:

  • Rödkål
  • Rödbetor
  • Lökskal
  • Te
  • Kaffe

Äggstra roliga påsklekar

Utöver pyssel och äggmålning finns det många olika lekar du kan införa för att göra påsken desto roligare för de små. Här kommer tre tips på lekar:


Äggjakt

En klassisk lek där någon spelar rollen som påskhare och gömmer påskägg i trädgården eller inomhus. Barnen får sedan leta upp godiset.


Äggstafett

Skedar har funnits sedan urminnes tider – och någon gång kom ett geni på att man kunde springa runt en markering med ett ägg balanserat på skeden i mun. Om ni är två lag så kan ni även köra stafett. Det lag som först kommit runt hela banan utan att tappa sina ägg vinner!


Äggrullning

Det kanske aldrig kommer bli en OS-sport – men kul är det! Äggrullning går ut på att rulla målade och hårdkokta ägg nerför en backe. Vinner gör den av er vars ägg rullat längst. Enkelt.

Vanligtvis målar man ägg under påskveckan, allra vanligast är att man målar äggen på antingen skärtorsdagen och påskafton som ett roligt påskpyssel.

I det gamla bondesamhället var det lyxigt med ägg. Efter att fastan var över blev de till en gåva man gav bort till nära och kära. För att visa hur stor betydelse ägget faktiskt hade så började man även att måla dem.

Att måla ägg är ett kul påskpyssel som sätter en personlig touch till påskriset. Det går lika bra att måla ägg med vattenfärg som med tuschpennor eller nagellack, endast fantasin sätter gränser.

Det går alldeles utmärkt att färga ägg med karamellfärg. Häll några droppar karamellfärg i kokvattnet när du kokar äggen, eller låt äggen svalna i ett kallt vattenbad med lite karamellfärg efter kokning. Hur mycket färg som fäster på äggen beror på hur länge de får ligga i färgbadet.

Goda äggrätter till påsk

Här är några av våra favoriter som kan ge påskbordet ett kul inslag av ägg!