Ta hand om gräsmattan med gräsvård

Rätt skötsel är avgörande för en hälsosam, vacker ogräsfri gräsmatta. Gräsklippning, vattning, krattning, luftning, kalkning, gödsling och översådd: Denna guide visar vilken åtgärd som är rätt vid olika tillfällen och hjälper dig att få gräsmattan härligt grön.

Varför är gräsvård så viktigt?

Även om gräsmattor har relativt få krav behöver de fortfarande lite skötsel för att hålla sig gröna och friska. För mycket fukt är lika skadligt som för lite vatten, spår av nyttiga insekter som mullvadar eller sork förstör helhetsintrycket och grästuvor hindrar gräsmattan från att få tillräckligt med ljus och luft. Det finns också en hel del olika sorters ogräs och sjukdomar som sprider sig mycket snabbare på ovårdade gräsmattor. Om du vill njuta av din gräsmatta länge bör du se till att underhålla den på rätt sätt.


Vilka uppgifter ingår i att ta hand om gräsmattan?

När du ska ta hand om gräsmattan finns det sex huvuduppgifter att ta tag i. Med rätt utrustning kan även du med en stor gräsmatta underhålla den lätt utan professionell hjälp av en trädgårdsmästare.

Text And Image Section

Klippa gräsmattan

Att klippa gräsmattan är kanske det första du tänker på när du tänker på en grön gräsmatta. Regelbunden klippning har flera fördelar:


En klippt gräsmatta ser alltid prydlig ut – en viktig punkt för alla trädgårdsägare som inte siktat sig in på en vild trädgård. Dessutom blir en klippt grön gräsmatta tätare och mer hållbar och därför mindre mottaglig för ogräs och sjukdomar. En grov gräsklippning med några veckors mellanrum rekommenderas dock inte, utan snarare bör gräsmattan klippas en eller två gånger i veckan till en höjd av cirka 3 centimeter (dekorativ gräsmatta) eller max 5 centimeter (kommersiell gräsmatta).


En gräsklippare är den idealiska hjälpredan för att klippa plana ytor. Utbudet sträcker sig från enkla manuella gräsklippare till bensin och elektriska gräsklippare till grästraktorer för stora ytor. Robotgräsklippare blir också alltmer tillgängliga i butik. Smala kanter och hörn kan däremot formas med en grästrimmer. Med rätt utrustning och rätt tips för att klippa gräsmattan kan gräsmattan bli vacker igen på nolltid.

Text And Image Section

Vattna gräsmatta

Precis som alla andra växter behöver gräsmattor en viss mängd vatten för att överleva. Särskilt på sommaren är det därför nödvändigt att vattna gräsmattan regelbundet för att hålla den grön och fin. Rätt åtgärd är avgörande. En nylagd gräsmatta behöver mycket vatten, särskilt i början, så att rötterna kan växa bra. En nylagd gräsmatta kan du vattna under hela dagen med en vattenspridare utan att vara orolig för att den dränks.


Gräsmattor som har växt i trädgården länge bör vattnas kraftigt en gång i veckan. Gräsmattans rötter når upp till tio centimeter under marken. Det måste finnas tillräckligt med vatten för att fukten ska kunna tränga in till det djupet. I snitt räcker det med 20 till 30 minuters vattning – helst efter solnedgången, så att vattnet inte avdunstar direkt utan kan sippra ner i marken.


En trädgårdsslang med duschmunstycke kan användas för att vattna mindre ytor. Vill du inte vattna med slang eller har en större gräsmatta att sköta kan du även använda en vattenspridare. Vissa modeller av vattenspridare kan styras med en timer, vilket gör att bevattningen sker helt automatiskt.

Rikta och lufta gräsmattan

Under den kalla årstiden är det oundvikligt att grässtrån blir toviga eller dör. Mossa formas också gärna när det är särskilt fuktigt och obehagligt ute. Det finns även överblivna löv och andra organiska rester som hindrar gräsmattan från att andas. Mögel har också lätt att föröka sig dessa ställen.

Text And Image Section

Kratta gräsmattan

Genom att kratta gräsmattan på våren så får du bort halm, ogräs och växtrester. Varje gräsmatta bör krattas både i sidled och längsgående i början av trädgårdssäsongen varje år. Vid behov kan krattningen upprepas på hösten för att få bort växt- och slåtterrester från sommaren. Under resten av året är det lämpligt att lufta gräsmattan. Till skillnad från skärning, där bladet tränger några millimeter ner i jorden. Denna procedur säkerställer att jorden tillförs syre. Vädring bör också utföras en gång per år. Efter detta steg är gräsmattan redo för gödning.

Kalka gräsmattan

Ibland har en gräsmatta ett speciellt behov av kalk. Ett pH-test för jord ger information om jordens exakta sammansättning. Men även en titt på själva gräsmattan kan avslöja mycket: Om det växer mycket mossa på gräsmattan är det ett tecken på att jorden innehåller för lite kalk. En spridare används för att sprida kalken jämnt på gräsmattan. En ny gräsmatta kan kalkas först efter 2–3 år. Efter kalkningen bör du vänta 3–4 veckor innan du gödslar gräsmattan.

Text And Image Section

Övervaka gräsmattan

Kala fläckar i gräsmattan är inte särskilt attraktiva. Den bästa tiden för översådd är på våren efter att ha skurit gräsmattan. Detta förhindrar ogräs från att slå sig ner i de öppna ytorna. Vid behov kan översådd upprepas på hösten.


Små ytor kan planteras för hand, för större hål är det lämpligt att använda en spridare så att fröet fördelas jämnt. Vid sådd, se till att fröet sprids både på längden och tvärs. Fröna arbetas ner i jorden med hjälp av en kratta eller genom att vattna med en grässpridare. Under de kommande fyra veckorna ska ytorna alltid hållas fuktiga så att fröet kan gro. Den nya gräsmattan kan klippas när den har nått 10 centimeters längd.

Gräsvårdskalender: Vad gör jag när?

Det finns flera olika behandlingar som hjälper dig att ta hand om din gräsmatta. Men vilken tid på året är rätt lämpad för respektive åtgärd? I den här tabellen ser du vad som ska göras och när.

BehandlingVårSommarHöstVinter
GräsklippningJaJaNejNej
VattningNejJaNejNej
KrattaJaNejJaNej
VädringJaNejNejNej
KalkaJaNejJaNej
GödslaJaJaNejNej
ÖversåddJaNejJaNej

Toppdressa gräsmatta

Det finns en behandling av gräsmattor som är populär bland inbitna trädgårdsälskare som kallas för “toppdressa”. Genom att toppdressa gräsmattan så hjälper du gräsmattan att bli av med återkommande ogräs, syresättning och du får en tätare bädd av gräs. Det man gör när man toppdressar en gräsmatta är att sprida ut ett tunt lager av sand eller sandmix över gräset. Det gäller att kratta ut sanden så att allt gräs kommer igenom men att sanden ligger mot jorden under. På det här sättet blir du av med ogräs som får det svårare att leta sig upp och grässtrån får mer syre.


Så här gör du för att toppdressa gräsmattan:

  1. Klipp gräsmattan och ta bort gräsklippet.
  2. Lägg ut små högar av sandmixen i ett rutmönster över hela din gräsmatta. En hög ska räcka till 2 m2 och ska då ha en mängd på 4 liter.
  3. Sprid ut toppdressen jämnt över hela gräsmattan med hjälp av en borste eller en kratta.

Gräsmattan bör vertikalskäras 2 gånger om året, 1 gång sen vår och sedan 1 gång tidig höst.

En nylagd gräsmatta bör vattnas ordentligt varje dag.

Att ta hand om din gräsmatta genom att klippa, vattna, kratta, topdressa och gödsla den, ger dig stora möjligheter till en grön och fin gräsmatta.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL