Planteringskalender: Rätt tid för sådd, odling och skörd

För att lyckas i trädgården det viktigt att ha koll på när man ska plantera olika växter, örter och grönsaker och när de bör skördas. Vissa grönsaker kan exempelvis skördas mycket tidigt på året medan andra skördas senare och vissa till och med två gånger.


Innehåll

Planteringskalender

Det är inte bara på våren och sommaren som det går bra att odla växter och grönsaker, med rätt utrustning såsom växthus kan du även odla en del under höst och vinter.


Vad kan man plantera på våren under mars och april?

  1. Lökblommor i kruka
  2. Pensé
  3. Murgröna
  4. Hyacint
  5. Tulpan
  6. Broccoli
  7. Rädisa
  8. Sallad
  9. Tomat


Vad kan man plantera på hösten under augusti och september?

  1. Rhododendron
  2. Vintergröna
  3. Daglilja
  4. Morot
  5. Palsternacka
  6. Dill
  7. Persilja
  8. Rättika


Vad kan man odla på vintern?

  1. Ärtskott
  2. Groddar
  3. Basilika och andra örter

Planteringskalender enligt månen

Inte bara rätt månad, utan också rätt fas på månen kan hjälpa till att hitta den perfekta tiden för sådd, odling och skörd. Månkalendern rekommenderar att man planterar grönsaker och skördar lök- och rotfrukter under den fallande månen. Grönsaker som växer ovan jord bör skördas när månen går upp.

Vad är viktigt att ha koll på vid plantering?

Om du vill odla frukt och grönt i din trädgård och hoppas på en rik skörd är rätt tajming ett måste. Rätt tid för sådd, odling och skörd är a och o när det kommer till att skapa ett grönsaksland.

Text And Image Section

Vad är viktigt att ha koll på vid plantering?

Om du vill odla frukt och grönt i din trädgård och hoppas på en rik skörd är rätt tajming ett måste. Rätt tid för sådd, odling och skörd är a och o när det kommer till att skapa ett grönsaksland.


Sådd

Direktsådd i bädden är det klassiska sättet att plantera grönsaker och örter. Det finns en rätt tid för varje växt. De flesta sorter bör sås på ett sätt så att plantorna inte utsätts för frost men det finns även växter som inte är lika känsliga för lägre temperaturer och kan därför sås tidigare. Med en planteringskalender kan du enkelt hitta rätt tidpunkt.

Text And Image Section

Steg 1: Odling

Det går lika bra att odla i växthus som på fönsterbrädan. Ett bra sätt är att först förodla växterna i en kruka eller i ett växthus innan du planterar ut dem när det har blivit rätt temperatur utomhus. Med förodling så växer även plantorna snabbare så att de kan skördas tidigare.


Vissa grönsaker som tomat, gurka och pumpa måste förodlas då det svenska klimatet gör att plantorna inte klarar av direktsådd eftersom de inte får tillräckligt med varma, soliga dagar för att växa ordentligt.

Steg 2: Skydda små växter och skott

Det första skotten är extra känsliga för stark sol och låga temperaturer. Därför är det viktigt att inte övervattna dem, du kan även sätta ett skyddsnät över plantorna för att skydda dem ytterligare. Du kan även härda växterna gradvis innan du ställer ut dem, det gör du genom att krukorna placeras först på en skuggig plats i några dagar innan plantorna planteras in i den soldränkta bädden.

Text And Image Section

Steg 3: Skörd

Skörd är målet för varje grönsaksträdgård och tiden mellan sådd och skörd varierar mycket. Medan trädgårdskrasse är redo att skördas efter 12 dagar och rädisor efter knappt 40 dagar, tar grönkålen i genomsnitt 160 dagar innan den kan skördas. Skördas plantorna för tidigt är de ofta för små och smaken har ännu inte utvecklats helt – väntar man för länge med skörden kan grönsaker i värsta fall förstöras. Med en bra planteringskalender och ett noggrant öga på trädgården kan du se ifall det finns vissa grönsaker som utvecklas lite tidigare eller senare beroende på sort och väder.

Vad ska jag tänka på när jag planterar i en pallkrage?

Planteringskalendern gäller i princip även för pallkrage. Men eftersom jordtemperaturen i pallkragen är något högre kan du så och plantera om några veckor tidigare. Det är inte ovanligt att skördar i pallkragar går snabbare och är något rikare. Däremot är det viktigt att vänta efter den sista frosten innan du börjar plantera. Det går bra att plantera allt från örter till jordgubbar och tomater i pallkrage.


Vanliga frågor och svar

Du kan plantera det mesta i utekrukor, men det är viktigt att se till att krukorna är tillräckligt stora och att växterna tål nattemperaturerna innan du ställer ut dem.

Du kan plantera äppelträd från vår till den första frosten, men kom ihåg att äppelträden växer bäst under soliga förhållanden. Väljer du att plantera först i kruka kan du även plantera inomhus under vinterhalvåret.

När man ska plantera ute beror helt på vad det är du vill plantera. Följ vår planteringskalender ovan för tips om vad du kan plantera på våren gentemot sommar och höst.

MER OM TRÄDGÅRD