Guide till att plantera om växter & blommor

Planterar du växter på balkongen, terrassen, i trädgården eller i lägenheten kommer du förmodligen förr eller senare att behöva omplantera. Läs vidare för att ta reda på när det är rätt tid att plantera om och vad som är viktigt att tänka på beroende på vilken typ av växt eller blomma du vill plantera om - omplantering av örter kan exempelvis se lite annorlunda ut från att plantera om palettblad, pelargoner, tomater eller jordgubbar.


Innehåll:

Varför ska man plantera om växter?

Även med regelbunden gödsling saktar tillväxten av krukväxter med tiden, det beror på att rötterna har använt upp krukjorden och inte längre får tillräckligt med näring. För att plantan ska fortsätta växa måste den därför omplanteras i en större kruka med färsk jord. Det gäller både fleråriga växter och ettåriga växter. De måste planteras om minst en gång från frö till blommande storlek.

Hur vet man att det är dags att plantera om växterna?

För att välja rätt tid att plantera om växterna bör du ta hänsyn både till tiden på året och växtens välmående. Du kan också anpassa dig efter månfaser.


Växternas tillstånd

Den viktigaste faktorn för att avgöra när man ska plantera om är växtens välmående. Upptäcker du någon av följande egenskaper kan det vara en indikation på att det är dags för en större kruka och ny jord:


 • Växtens rötter dyker upp till ytan, växer genom dräneringshålen eller till och med skapar sprickor i krukan
 • Det finns vita avlagringar på ytan – detta är ett tecken på för hårt bevattningsvatten eller salt jord
 • Bevattningsvattnet samlas och rinner över kanten
 • Plantan faller hela tiden
 • Jorden torkar snabbt


Generellt sett bör plantor bara planteras om ifall det verkligen är nödvändigt. Omplantering utan behov stressar växten i onödan och kan uppnå precis motsatsen till önskad effekt.


Säsong

Våren är den bästa tiden för omplantering. Bästa tiden att plantera om utomhusväxter är mellan mars och juli, medan det är bäst att vänta med att plantera om krukväxter till maj men självklart finns det även några undantag. Se gärna vår omplanteringkalender i avsnittet nedan för mer genomgående information.


Månkalendern

Vissa trädgårdsmästare svär vid att plantera om växter vid vissa månfaser. Växter som planterats om när månen växer är mer benägna att återhämta sig snabbare, rota snabbare och dra nytta av det förstärkande månskenet på natten. Denna effekt är starkast när månen är full, så omplantering bör göras strax före eller efter denna fas. Även om månens effekt på omplanteringens inte är vetenskapligt bevisat så kommer ett försök heller inte att skada växten.


Omplanteringskalender för olika blommor och växter

Minst lika viktigt som planteringskalendern är omplanteringskalendern för att snabbt se hur och när du planterar om dina blommor och växter.

VäxtJordTidpunkt/hur ofta bör omplantering skeSärdrag
AmaryllisBlandning av krukjord och kaktusjordSen höst efter blomningSkär bort den torkade blomman helt och kruka om bara löken
BasilikaÖrtjord rik på humus, alternativt en blandning av krukjord och sandDirekt efter köpet Separera nyinköpta basilikaplantor och dela i tre krukor
BonsaiBonsaijord, alternativt en blandning av Akadamjord, fint grus och humusVåren, vartannat till vart tredje årUtföra rotbeskärning; Använd Bonsaikruka som kruka
BougainvilleaStrukturellt stabil krukjord med pH runt 6Våren vartannat år
DipladeniaKompostbaserad krukjordVåren, vartannat till vart tredje årBlanda hornspån och kompost i jorden som gödningsersättning
HortensiaHortensiajord, alternativt Rhododendron- eller AzaleajordVåren, vartannat till vart fjärde årVälj en stor kruka som kan lagra mycket vatten på sommaren
MonsteraRhododendronjordVåren, vartannat till vart tredje årSätt in luftrötter i substratet
OleanderLerigt substrat med måttlig humushalt; ingen klassisk krukjordVåren, en gång om året Välj en bred kruka, eftersom jordsystemet tenderar att växa på bredden snarare än på djupet
RosRosenjord, alternativt jord för krukväxterHöst, vartannat till vart tredje årVälj en stor hink
TomatVegetabilisk jord, alternativt en blandning av lerig trädgårdsjord, kompost, hornspån och sandVåren, tre till fyra veckor efter såddAnvänd spaljé

Hitta rätt storlek på krukan

Generellt sätt bör den nya krukan vara 2 till 5 cm större än den tidigare. Ju större kruka och ju mer jord som fylls i, desto mer fukt lagras. En för stor kruka med för mycket jord kan göra att jorden inte hinner torka helt mellan vattningarna vilket gör rötterna svaga. Den nya krukan bör därför inte vara större än nödvändigt.

Text And Image Section

Redskap för att plantera om krukväxterna ordentligt

Varje växt har olika behov. Framför allt är det viktigt att ha bra trädgårdsredskap och välja rätt jord för att omplanteringen ska ge lyckade resultat, speciellt när det gäller att plantera om blommor och känsliga örter såsom oleander och basilika.


Du behöver:


 • Krukskärvor eller annat dräneringsmaterial
 • Kruka eller annat planteringskärl
 • Rätt typ av jord
 • Trädgårdshandskar
 • Liten spade
 • Vattenkanna med sprayhuvud

Hur planterar man om växter: 5 viktiga steg

Utöver de specifika råd du bör följa beroende på vilken blomma eller växt som du planterar om så finns det även några grundläggande regler vid omplantering som du bör ta hänsyn till:


1. Fyll inte hela krukan med jord

Lämna en liten kant på 2 till 3 cm. Detta förhindrar att vattnet rinner över vid vattning.


2. Dränering

Växter gillar inte vattensjuka eftersom det gör att rötterna ruttnar. För att överflödigt vatten ska kunna rinna av behöver du en blomkruka med hål i botten och rätt dräneringsmaterial så att ingen jord faller ut. Du kan använda klumpar av keramik, grus eller hydrogranulat som ett dräneringsskikt.


3. Vattna i förväg

Vattna väl innan omplantering, detta gör det lättare att ta dem ur krukan. Mindre plantor kan blötläggas med vatten i en hink tillsammans med krukan: när inga fler luftbubblor stiger har rötterna sugit upp tillräckligt med vätska.


4. Beskärning

Rotklippning är inte rekommenderat för de flesta växter: det belastar plantan ytterligare och i värsta fall kan den dö. Ta därför bara bort torkade eller ruttna rötter. Med bonsai är det dock nödvändigt att klippa rötterna för att trädet ska fortsätta att växa hälsosamt.


5. Avhärda plantor

Avhärdning innebär att du avvänjer växten från inomhusklimat till att bo utomhus. Detta kan du göra genom att successivt flytta ut plantan under längre perioder per dag när vädret blir varmare och tåligare för plantan. Ställer du ut den för fort kan det vara så att plantan skadas av de stora förändringarna i temperatur och vind. När den väl står ute kan du även skydda den med en mjuk fiberduk. Det är extra viktigt att avhärda plantor ordentligt när det kommer till mindre plantor.

Plantera om stora växter

Se till att vara två personer när ni planterar om monstera och andra stora växter: en person håller i hinken, den andra drar ut plantan. Höga perenner eller liknande växter med många blad och blommor kan knytas löst ihop med ett band i förväg så att de inte är i vägen när de planteras om och kan inte av misstag knäppas av eller skadas på annat sätt.


SE FLER TRÄDGÅRDSTIPS