Lägg upp maten snyggt som ett proffs

Att äta med ögat är lika viktigt som att njuta av smaken, och en snygg uppläggning kan göra underverk för en måltids helhetsintryck. Utforska grunderna i att servera mat på ett estetiskt tilltalande sätt med våra tips, tricks och inspiration för att förvandla dina rätter från ordinära till extraordinära. Låt oss hjälpa dig att utveckla din kreativitet och skapa uppläggningar som både ser extra aptitliga ut, och som imponerar på både gäster och familjemedlemmar.


Förhöj maten med sås

Allt blir bättre med sås, så(s) är det bara! Sås förhöjer smaken och skapar fina mönster på tallriken. Ska du också servera rostade morötter som tillbehör på nästa bjudning, då har vi några grymma tips på hur du ska lägga upp dem på ett snyggt och tilltalande sätt. Börja med att klicka ut lite majonnäs och röd sås på en platt tallrik, se till att göra prickarna i olika storlek för lite variation. Lägg sedan upp de rostade morötterna försiktigt på tallriken för att inte förstöra såsprickarna. Avsluta med att ringla över lite grön olja och någon nypa chiliflakes.


Lägga upp gurka

En gurka kan läggas upp och presenteras på olika sätt. Ta en gurka och dela på mitten, skiva ena halvan på längden i tunna skivor medan du tärnar den resterande halvan fint. Lägg ut gurkskivorna i ett fint solfjädersmönster på en platt tallrik. Flytta över den tärnade gurkan till en skål och blanda med dill, citron, gräddfil, salt och peppar och rör om. Dekorera den skivade gurkan på tallriken med gurkblandningen, avsluta med lite färsk dill och citronzest.


Skära och lägga upp avokado

Att kunna både ta bort skalet från avokadon och sedan skära upp och lägga upp den snyggt är en konst. Vi vet alla hur svårt det kan vara att ta bort skalet från en avokado, med med en vanlig matsked får du bort skalet snabbt och smidigt. Skiva sedan avokadon tunt och för över till en tallrik med hjälp av knivbladet. Sprid ut avokadon på tallriken till en solfjäder genom att med lätta händer sära på skivorna.


Smaksätt gärna avokadon genom att ringla över lite olja, pressad citron, hackad persilja och några drag med salt- och pepparkvarnen.


Snygga och matiga mackor

Skapa snygga och matiga mackor som alla kommer vilja ha med några enkla knep. Börja med att välja ett riktigt gott bröd, surdeg brukar sällan bli fel. Skippa smöret och bre i stället ett tjockt lager med färskost över hela smörgåsen. Toppa mackan med olika grönsaker och andra tillbehör. Alltifrån rädisor, groddar och skott till tomater, gurka, sallad, lök och paprika gör sig bra på en god macka. Önskar du en matigare macka så kan du tillsätta både grillad kyckling, skinka, salami eller tunna skivor av rostbiff till din macka, eller varför inte några bitar god brie- eller mozzarellaost. Sätt sista touchen genom att ringla över en god olja och lite salt och peppar.


Testa att arrangera och lägga upp maten med lite extra omtanke nästa gång, så att dina ögon också får njuta!


ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL