Från frö till planta

Många grönsaker och blommor behöver förkultiveras för att kunna producera frukter eller blommor. Att förkultivera eller förodla är en grundläggande förutsättning för att fröet ska kunna förbereda sig för att växa upp utan att angripas av ogräs eller ohyra. Det finns givetvis växter där du inte måste förodla, men du får oftast ett bättre resultat i slutändan ifall du gör det. Följ med i vår guide från frö till planta och lär dig allt om hur ett litet frö växer i de olika stegen.


Innehåll:

Från frö till planta steg för steg

Förså och förodla inomhus

Så frön i äggkartong

Förvara fröer

Vanliga frågor och svar om förodling

Text And Image Section

Från frö till planta steg för steg:

  1. Ta fram små krukor och fyll dem till hälften med såjord.
  2. Lägg ner 1-3 frön lite utspritt i krukan.
  3. Täck över fröerna med ett tunt lager av såjord.
  4. Spraya med vatten för att fukta jorden och fröerna.
  5. Placera krukorna på en ljus plats i rumstemperatur.
  6. Efter några dagar eller veckor när fröet blivit ett skott med bladpar behöver plantan omplanteras i en lite större kruka med mer näringsrik jord.
  7. Skottet kommer nu att sätta rötter och växa sig starkare i den nya krukan.
  8. När det är fullt av rötter i krukan är det viktigt att du återigen planterar om plantan till en ännu större kruka. Då ger du växten bra förutsättningar för att växa upp till en stark och stadig planta.
  9. När det börjar bli varmare på dagarna kan du flytta ut dina plantor under soltimmarna för att de ska vänja sig vid utomhusklimatet.
  10. När det är över 12 grader i jorden utomhus kan du plantera ut dina plantor.


*Se till att fröet och plantan hålls fuktiga under alla steg i odlingsguiden.

Förså och förodla inomhus

Orsaken till att vi i Sverige väljer att förodla inomhus är för att vår kalla säsong är för lång för att vissa grönsaker ska hinna ge oss en god skörd om de börjar drivas upp först när värmen kommer. Genom att förodla inomhus lurar vi våra frön att säsongen redan är i gång. Fröna kommer då att hinna bli små plantor i krukor inomhus innan vi planterar ut dem. Du kan börja förså växter som chili redan i januari medan plantor som gurka och basilika kan vänta till slutet av mars – början på maj.


När ska man förså tomater?

Du ska helst börja förså tomaterna i februari för att de ska hinna ge en fin skörd under sommaren. Tomatplantorna behöver förkultivera i 2-3 månader innan de planteras ut i trädgården.


När ska man förså luktärt?

Luktärt ska du börja förså i mars om du vill att ärterna ska blomma tidigare. Om du vill så kan du även direktså luktärt utomhus, men då måste du vänta tills jorden är 12-13 grader varm.


När ska man förså gurka?

Gurka utvecklas snabbare än tomater och kan förodlas så sent som i maj, för att sedan sättas ut på växtplatsen inom 5-6 veckor. Tänk på att gurkor lätt kan bli beska i smaken om du inte vattnar dem tillräckligt ofta eller skördas i tid.

Text And Image Section

Så frön i äggkartong

Det finns självklart alternativ till krukor för att så fröer. Att så frön i äggkartong är ett smart sätt att ta vara på en biprodukt som annars bara hade slängts. Vi har tagit fram en liten guide som visar hur du gör när du ska så i äggkartong.


  1. Klipp av locket på äggkartongen med en sax.
  2. Fyll underdelen av kartongen (där äggen brukar ligga) med luftig jord i alla celler.
  3. Gör en liten grop med pekfingret i varje cell, lägg i ett frö och strö över lite jord.
  4. Använd en blomspruta för att försiktigt vattna varje cell.
  5. Täck odlingen med en bit plastfolie för att påskynda processen.
  6. Placera äggkartongen på en ljus plats, helst nära ett fönster med indirekt ljus. Undvik direkt solljus eftersom jorden kan torka ut för snabbt.

Förvara fröer

Det blir ofta fröer över när du köper frön från butik. Att förvara fröer på rätt sätt är avgörande för att de inte ska bli dåliga tills nästa odlingssäsong. Du kanske har lagt märke till att alla fröer som säljs kommer i papperspåsar och inte i plastpåsar. Detta gäller även när du ska förvara dina fröer hemma. En plastpåse eller en glasburk kan i värsta fall skapa kondens vilket i sin tur gör att fröerna börjar att gro.


Temperatur och bäst före datum för fröer

För att dina fröer ska vara så bra som möjliga att plantera så bör de hålla en sval förvaringstemperatur på 15 grader. Om det är för kallt så fryser fröerna och är det för varmt så kan de också ta skada. De som säljer fröer sätter oftast ett “bäst före-datum” på baksidan av förpackningen. Det är precis som det låter, fröerna är bäst att använda innan datumet går ut. Givetvis finns det chans att lyckas odla ett frö som är flera år gammalt men det är inte lika stor sannolikhet som innan datumet passerat.

Vanliga frågor och svar om att förodla

Förodling innebär att du sår och driver upp dina plantor inomhus innan värmen och odlingssäsongen kommit igång utomhus.

Säsongen för förodling drar igång redan i slutet på januari och håller på till början på maj. Olika växter bör förodlas vid olika tidpunkter på året.

Du kan förodla alla sorters växter i äggkartonger.