Mat för kräsna barn – inspiration och knep för att få barn att äta

Det är viktigt att få barn att äta en balanserad kost med hälsosamma måltider, men att laga mat för kräsna barn och barn som inte äter är inte det lättaste. Det kan vara svårt att hitta inspiration till att laga nyttig mat för barn som trots din ansträngning endast petar i maten. Trots det är det viktigt med en hälsosam kost som ger näring och energi, och här kommer våra bästa tips på mat för kräsna barn.


Tips på mat för kräsna barn

För att få barn mer villiga att äta en varierad kost kan det vara hjälpsamt att göra roliga uppläggningar. Att göra maten rolig, spännande och tilltalande kan väcka barnens aptit vilket gör dem mer villiga att prova nya smaker och matvaror. Kreativa uppläggningar kan också skapa en mer avslappnad miljö runt matbordet då det kan minska stress och konflikter eftersom fokuset hamnar på den roliga maten. Förutom att servera tilltalande och rolig mat kan det också vara bra att servera mindre portioner och fundera på hur situationen vid middagsbordet ser ut.

Text And Image Section

Pannkaksdjur

För att göra maten rolig och spännande kan du skapa djur utav pannkakor. Detta gör du genom att steka pannkakor, till fördel amerikanska pannkakor, och sedan skära till pannkakan som ett djur eller pynta pannkakan som ett djurs ansikte. Du kan garnera ansiktet med ögon, nos och mun med hjälp av frukt och bär.

Smörgåskonst

Ett annat enkelt tips är att göra smörgåsar i roliga former, med hjälp av pepparkaksformar, och dekorera med valfria tillbehör.


Regnbågsmat

Om du vill servera nyttig mat för barn, exempelvis frukt och grönsaker, kan du laga en måltid som ser ut som en regnbåge. Använd till exempel röd paprika, morötter, majs, broccoli, lila kål och blåbär. Att servera denna måltid när det regnar, och en regnbåge kan komma att titta fram, kan göra måltiden ännu mer spännande.

Text And Image Section

Salladsbåtar

För att göra salladsbåtar skär du upp paprikor i halvor, så de ser ut som båtar, och sedan fyller du dem med en hälsosam sallad, som till exempel grönsaksblandning, kikärter och lite dressing. Barnen kan äta salladsbåten med händerna vilket gör måltiden roligare och mer interaktiv.

Text And Image Section

Laga rolig mat under högtider

Under högtider kan du passa på att introducera ny mat och göra det till ett spännande projekt där barnet får vara med och laga maten. Om barnet får vara med och laga mat eller titta på hur det serveras kan det motivera barnet till att smaka. Dessa Halloweeninspirerade recept på spökmaränger och dessa juliga kladdkakegranar kan få barnet att vilja testa på nya smaker.

Små portioner

Att servera små portioner av mat för kräsna barn är ett sätt att introducera och vänja barnen vid ny mat. Genom att erbjuda mindre portioner blir måltiden mindre överväldigande för barnet, och det kan locka till att provsmaka. Om barnet tycker maten är god kan de be om en till portion.


Mindre portioner kan också minska stress och konflikter kring måltider. Att försöka tvinga i barnet en stor portion kan leda till en negativ upplevelse och barnet kan bli mer motvilligt att testa ny mat i framtiden.


Tips vid matbordet

Det är viktigt som vuxen att agera som en förebild genom att själv äta hälsosam och varierad kost. Barn ser upp till vuxna i sin omgivning vilket gör att de kan bli mer benägna att testa nya saker om vuxna också gör det. Det är också viktigt att prata positivt om mat och inte lägga allt för stor vikt om barnet inte vill äta upp allt på tallriken. Att ställa till en scen om barnet inte äter upp kan ge motsatt effekt och skapa negativa upplevelser och mer motstånd till att testa ny mat i framtiden.


Att associera ätandet till positiva känslor och situationer kan göra måltiderna till efterlängtade stunder, även för kräsna barn. Det är därför bra att äta tillsammans vid matbordet för att uppmuntra barn att äta varierat och testa nya smaker. När barnet upplever att maten äts i en positiv och avslappnad miljö kan de känna sig mer öppna för att prova nya livsmedel.


Förslag och recept på mat som barn gillar

Vissa maträtter är mer populära hos barn och för dagar då inspirationen inte är på topp har vi en lista med mat som barn (oftast) älskar.

- Spagetti och köttfärssås går hem hos de allra flesta barn. För att få i barnen mer fiber kan det vara värt att testa och byta ut spagettin till fulkornsspagetti.

- Tacos med fiskpinnar går snabbt att laga och är en populär rätt bland många barn, även om de inte är så förtjusta i fisk.

- Tortillapizza går snabbt och garneringen kan med enkelhet anpassas för kräsna barn.

- Pannkakor är även det något som de flesta barn tycker om, passar både som frukost, lunch eller middag. Perfekta att ta med sig på utflykten.

- Köttbullar med potatismos är en riktig svensk klassiker som många barn brukar tycka om.

Olika barn gillar olika mat och maträtter precis som vi vuxna, men mat som de flesta barn brukar gilla är pasta, pizza, hamburgare och pommes frites, kycklingnuggets samt frukt och grönsaker i bitar eller stavar.

Välj en middagstid som passar dig och din familj och era rutiner. De flesta familjer med yngre barn äter middag någon gång mellan 17.00-18.30. Familjer med äldre barn äter ofta middag mellan 18.30-20.00.

Gemensamma måltider har en viktig roll i barns utveckling då barnet vid en måltid lär sig om olika sorters mat och matvaror, får öva på sina sociala färdigheter, övar på finmotorik och lär sig om kulturella traditioner.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL