Allt du behöver veta om nudlar

Nudlar är en av de mest mångsidiga, prisvärda och enkla råvarorna som finns att tillaga. Det finns till och med fler sorters nudlar i världen än vad det finns pastasorter. Lär dig allt från grundläggande frågor om nudlar till hur man tillagar dem på bästa sätt. Vi delar även med oss av 10 enkla, billiga och goda nudelrecept som du verkligen borde prova på.


Tre populära nudelsorter

Vetenudlar är troligtvis en av de mest populära nudelsorterna i världen. Dessa mångsidiga nudlar kan användas i många olika rätter, såsom wokrätter, soppor och sallader. Vetenudlar finns i en mängd olika former och storlekar, några exempel är Udon och de klassiska snabbnudlarna.


Bovetenudlar är en hälsosam och näringsrik nudelsort som passar bra för personer som undviker gluten. Till skillnad från andra sorters nudlar innehåller bovetenudlar en högre proteinhalt, vilket gör dem till en mer mättande måltid. Dessa nudlar kan ätas varma eller kalla, och fungerar bra i sallader, soppor och andra nudelrätter.


Risnudlar används mycket i det kinesiska, vietnamesiska och thailändska köket. Det är huvudingrediensen i den thailändska rätten Pad Thai och även i den vietnamesiska nudelsoppan Pho. Risnudlar är gjorda av risstärkelse och vatten, oftast är det gjort på vitt ris men finns även med svart ris.


Koktid för nudlar:

NudlarKoktid
Snabbnudlar2-3 minuter
Risnudlar3-5 minuter
Äggnudlar4-5 minuter
Färska Udon2-4 minuter
Torkade Udon8-12 minuter
Glasnudlar3-5 minuter
Ramennudlar4-5 minuter
Sobanudlar3-4 minuter

Konsten att koka nudlar till perfektion

Det är enkelt att laga nudlar, men det finns några bra tips som kan hjälpa dig att få dem perfekta vid varje tillfälle.

Text And Image Section

4-stegs guide för hur du kokar de godaste nudlarna:

  1. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull tillsammans med en tesked salt.
  2. Lägg i nudlarna och rör med en träslev för att separera dem från varandra.
  3. Tiden för att koka nudlarna är olika beroende på hur tjocka dem är. Läs på förpackningen för att se vilken koktid det är på dina nudlar.
  4. När nudlarna har kokat klart, skölj dem lite hastigt i kallt vatten för att stoppa tillagningen och minska risken för att nudlarna klistrar ihop sig.

10 snabblagade och enkla nudelrecept:


Snabbnudlar med stekt ägg:

Koka snabbnudlarna i 2 minuter och stek ett ägg i olja, servera ägget ovanpå nudlarna tillsammans med lite japansk soja och 1 st strimlad vårlök.


Snabbnudlar med tonfisk och rödlök:

Koka snabbnudlarna i 2 minuter och blanda med avrunnen tonfisk, hackad rödlök och en dressing gjord på 2 msk olivolja, 1 msk citronjuice och 1 tsk paprikapulver.


Snabbnudlar med grönsaker och stekt tofu:

Koka snabbnudlarna enligt förpackningen och blanda med stekt tofu, hackade valfria grönsaker och en enkel dressing av 2 msk ljus soja, 1 msk risvinäger och 1 tsk sesamolja.


Vegetariska snabbnudlar:

Koka snabbnudlarna i 2 minuter och blanda med gröna ärtor, spenat och en nudelsås gjord på 1 tsk torkad basilika, 1 msk olivolja och 1 tsk limejuice.


Äggnudlar med sojabönor:

Koka äggnudlarna enligt förpackningen och blanda dem med ångad babyspenat, sojabönor och en enkel nudelsås gjord på 1 msk mörk kinesisk soja, 1 msk limejuice och 1 tsk sesamolja.


Äggnudlar med vitlök och paprika:

Koka äggnudlarna enligt förpackningen och blanda med en finhackad vitlöksklyfta, stekta paprikastrimlor och en enkel sås gjord på 2 msk sojasås,1 tsk sesamolja och en knivsudd med rökt paprikapulver.


Äggnudlar med spenat och kyckling:

Koka äggnudlarna enligt förpackningen och blanda med hackad grillad kyckling, ångad spenat och en dressing av 2 msk Ljus soja, 1 tsk mörk soja, chiliflakes efter smak och 1 tsk risvinäger.


Risnudelsallad med räkor:

Koka risnudlarna enligt förpackningen och blanda med skalade räkor, en halv hackad gurka och en dressing av 2 tsk limejuice, 1 tsk fisksås och 1 msk socker.


Risnudlar med rostbiff:

Koka risnudlar enligt förpackningen och blanda med strimlad rostbiff, hackad paprika och en dressing av 1 msk hoisinsås och 1 tsk sesamolja.


Risnudlar med grönsaker i jordnötssås:

Koka risnudlarna enligt förpackningen och blanda med grönsaker efter tycke och smak. Gör en jordnötssås på 2 msk jordnötssmör, 1 msk ljus soja och 1 msk risvinäger och häll över nudlarna och grönsakerna.


Du kan alltid byta ut en nudelsort till de nudlar som du själv föredrar i våra nudelrecept.

3 recept på asiatisk sås till nudlar

Rostad sesam och sojasås

Ingredienser:

  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk japansk ljus soja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk rostade ljusa sesamfrön
  • Salt och svartpeppar efter smak


Instruktioner:

Häll i sesamolja, soja, risvinäger, honung, ingefära, vitlök och chiliflakes i en skål. Rör om till en jämn konsistens och smaka av.

Tillsätt salt och svartpeppar efter smak.

Häll såsen över kokta nudlar och blanda runt ordentligt.

Strö över lite sesamfrön och servera.


Syrlig jordnötssås

Ingredienser:

  • 1/2 dl jordnötssmör
  • 2 msk ljus soja
  • 2 msk limejuice eller citronjuice
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 tsk honung


Instruktioner:

Blanda ihop jordnötssmör, soja, limejuice, sesamolja, ingefära, vitlök och honung i en skål.

Rör ihop såsen tills det blir en jämn konsistens och smaka av ifall du behöver mer salt eller syra.

Häll såsen över en skål med kokta nudlar och vänd runt ett par varv med ätpinnar eller en gaffel.


Stark nudelsås

Ingredienser:

  • 2 msk Sriracha
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 tsk socker
  • 4 kvistar hackad koriander (valfritt)


Instruktioner:

Lägg i Sriracha, vatten, sesamolja, risvinäger och socker i en skål och rör om tills att allt socker har löst upp sig.

Lägg över dina nudlar i samma skål som såsen och blanda runt ordentligt.

Toppa nudelrätten med hackad koriander och njut!

Frågor om nudlar

Nudlar görs vanligtvis av mjöl, vatten och salt. Det kan variera vilken typ av mjöl som används och ibland tillsätts även andra ingredienser i nudlarna.


Nudlar är en populär ingrediens i många rätter och kan användas i Ramen, grytor, wok eller serveras precis som de är med en enkel sås eller buljong.

När du ska välja vilken typ av nudlar du ska använda dig av finns det vissa faktorer som du bör tänka på. Olika typer av nudlar har olika textur, form, smak och ingredienser. Ifall du ska laga en klassisk Pad Thai använder du tunna risnudlar, i en kinesisk Chow Mein använder du äggnudlar eller i en nudelsoppa har i du snabbnudlar.

Äggnudlar 60-80 gram per person, risnudlar 50-70 gram, snabbnudlar 75-90 gram, färska udon 170-200 gram, torkade udon 70-80 gram, glasnudlar 25-35 gram, ramennudlar 70-90 gram, sobanudlar 65-80 gram per person.

Ta fram en skål och blanda en sås på 1 tsk sesamolja, 2 msk soja, 3 msk hackad vårlök, 1 msk mild kinesisk chiliolja, 1 tsk socker och 1 tsk vinäger. När såsen är klar vänder du ner snabbnudlarna och vips så har du godare snabbnudlar!

Äggnudlar innehåller vetemjöl, vatten, ägg och kryddor.

Glasnudlar innehåller inte glas även om det kan uppfattas som det på namnet. Glasnudlar innehåller mungbönor och vatten.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL