Bästa matlådan: i plast, glas eller aluminium

När du väljer ut dina matlådor är både form och material viktigt. Vanligaste materialen är plast och glas men det finns även matlådor i aluminium. Alla har sina för- och nackdelar och skiljer sig vad gäller prisbild, mikrovågssäkerhet, BCP, rengöring och hygien, temperatur och hur det påverkar smaken. Läs vidare i vår guide för att hitta den typ av matlåda som passar dina behov bäst.

MikrovågsugnMatsäkerhetIsoleringFrysningAvger eller absorberar lukt/smak?Hållbarhet och livslängdPris
AluminiumNejBra HögMediumNejBraDyrast
GlasJaBra LågBraNejBraMedium
PlastJaMediumMediumBraJaMediumBilligast

Mikrovågsugn

Aluminium: går ej att använda i mirkovågsugn då materialet kan skada mirkon.


Glas: går bra att använda i mirkovågsugn. Glasbehållare är i allmänhet säkrare att använda i mikrovågsugn men de kan splittras om de värms upp ojämnt.


Plast: de flesta går att använda i mikrovågsugn. Då plast kan smälta vid för höga temperaturer är det viktigt att inte ha det i mikron alltför länge eller under alltför hög temperatur. De flesta matlådor i plast kommer med en symbol på undersidan som indikerar ifall du kan ha den i mikron eller inte.


Följ alltid instruktionerna som medföljer varje typ av behållare innan du använder dem i mikrovågsugnen.

Matsäkerhet

När det kommer till matsäkerhet, agerar aluminium, plast och glas lite annorlunda.


Aluminium: ger utmärkt värmeisolering och är icke-poröst, vilket gör det till ett utmärkt val för förvaring av varm mat.


Plast: är lätt och hållbart men kan innehålla kemikalier som kan läcka in i din mat med tiden.


Glas: är ogenomträngligt och innehåller inga giftiga ämnen men det kan vara tungt att transportera eller förvara bort när det inte används. Glas är helt oporöst vilket gör att de inte absorberar lukter eller smaker från mat som förvaras i matlådan.

Isolering

Beroende på material så kan matlådor ha väldigt olika nivåer av isolering vilket i sin tur påverkar hur väl de håller temperaturen på maten.


Aluminium: ger utmärkt isolering och är bättre på att hålla varmare temperaturer än plast- eller glasbehållare.


Glas: har dålig värmeledningsförmåga vilket innebär att värme överförs snabbt från externa källor till din mat om du använder en glasbehållare – detta gör däremot att de är perfekta för frysning eftersom det inte läcker ut kemikalier i din mat som vissa plaster gör när de utsätts för extremt kalla temperaturer


Plast: ger bra isolering också men kanske inte håller lika länge som andra typer av material under extrema förhållanden som varma eller kalla temperaturer.

Frysning

Aluminium: är lätt och tål extrema temperaturer. Däremot har aluminium ingen bra tätning så maten kan torka ut med tiden.


Plast: kan läcka ut kemikalier när de värms upp i mikro, går lätt sönder när de är frysta.


Glas: lufttät försegling som håller din mat fräsch under längre perioder.

Ekonomiska mathacks från Lidl

Spana in våra snabba mathacks som är både enkla och plånboksvänliga.

Lukt och smak

Aluminium: detta material är icke-reaktivt och läcker inte ut kemikalier till maten så det kommer inte att påverka lukten eller smaken av det du förvarar.


Glas: kommer inte heller att läcka ut några kemiska smaker i din mat, men kommer att tillåta luft att passera genom vilket kan förändra lukten och smaken


Plast: kan innehålla kemiska föreningar som potentiellt kan läcka in i livsmedel, förändra deras lukt och smak över tiden och beroende på vilken typ av plast det är kan den även ”suga åt sig” lukt från maten. Därför är det viktigt att rengöra matlådor i plast direkt efter användning.

Rengöring

Aluminium: rengör med varmt tvålvatten och en mjuk trasa eller svamp.


Glas: diska för hand eller i maskinen.


Plast: matlådor i plast är oftast säkra att stoppa i diskmaskinen men kan ibland missfärgas efter flera användningar.


Viktigt: oavsett material bör matlådor rengöras direkt efter användning av hygienskäl.

Hållbarhet och livslängd

Aluminium: lätt men ändå starkt. Dock kan detta material lätt buckla eller repa om den inte sköts ordentligt


Glas: hårt material men går sönder lätt om du tappar det – inte lika optimalt för att transportera matlådor.


Plast: kan lätt omformas av kyla eller värme. Lätt att repa.

Pris

Matlådor av aluminium, glas och plast skiljer sig naturligtvis i pris på grund av de olika typer av material som används. Matlådor i aluminium är oftast dyrast i och med att de har så pass lång hållbarhet. Matlådor i glas brukar vara någonstans i mitten och matlådor i plast är oftast de med lägst pris. Men kom ihåg att kostnaden även beror på andra faktorer så som varumärke och storlek.

Vad menas med att en matlåda i plast är BPA fri?

Matlådor gjorda av BPA-fri plast betyder att det inte innehåller Bisfenol A (BPA). Denna syntetiska kemikalie används för att tillverka vissa plaster. Dessa typer av plast kan läcka ut små mängder BPA när de utsätts för heta temperaturer eller sura vätskor, som sedan kan absorberas av mat och dryck som förvaras i lådan. För att undvika denna möjliga hälsorisk är det alltid bäst att tänka på att köpa giftfria matlådor i plast som är märkta som "BPA-fria".

Ladda ned Lidl Plus-appen!

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL