Kräftskiva

Text And Image Section

Kräftskiva är en traditionell högtid i Sverige där kräftor, paj och andra smårätter serveras.


Själva namnet kräftskiva kommer från kräftornas centrala roll och det faktum att skiva är ett annat ord för fest. Bli inte förvånad om du blir inbjuden till kräftfest i stället för kräftskiva! Kräftfest är nämligen ett annat ord för kräftskiva. Högtiden är väldigt populär i Sverige och kan firas av alla, oavsett ålder.


När har man kräftskiva?

Kräftsäsongen startar vanligtvis i augusti och pågår till början av oktober. Säsongen för kräftskivor och kräftkalas följer kräftsäsongen och anordnas oftast i mitten/slutet av augusti.

Vad äter man på en kräftskiva?

På en traditionell kräftskiva äter man förstås kräftor, men det finns även en hel del tillbehör. Kräftorna serveras ofta med dill och är ibland smaksatta med öl eller snaps. Vanliga tillbehör är ljust bröd med vitlökssmör, lagrad ost, västerbottenpaj och ibland räkor eller hummer. Servera gärna kräftorna med en stor sallad som kan bryta av mot de matiga pajerna.


Vad dricker man till kräftor?

Drycken består oftast av ljus öl eller ett Riesling-vin som är lite mildare och har en sötma som fångar upp sötman i skaldjuren. Självklart kan du även dricka alkoholfria varianter av dessa alternativ. Det har blivit en tradition att dricka iskall snaps eller nubbe på kräftskivan, precis som vid många andra svenska högtider. Till snapsen sjungs det även snapsvisor för gemenskapens skull. Servera gärna också ett bra bubbelvatten till maten, det kan neutralisera smakerna mellan de olika rätterna.


Snapsvisor vid kräftskiva

Snapsvisor är en integrerad del av en kräftskiva. Det är korta, ofta roliga sånger som bidrar till feststämningen och som sjungs innan alla tar en snaps.


Så tinar du frysta kräftor

Har du köpt frysta kräftor är det viktigt att du tinar dem på rätt sätt. Börja med att lägga dina kräftor i en skål eller på ett fat och ställ dem sedan i kylen i 1-2 dygn. Det är viktigt att de inte ställs framme i rumstemperatur då det kan öka risken för bakterietillväxt. Tänk även på att kräftornas lag tinar tillsammans med kräftorna. Om du vill tina kräftorna snabbt kan du lägga dem i sitt paket i en bunke eller i diskhon och fylla på med kallt vatten, smaken kommer att avta lite men det går mycket snabbare att tina kräftorna.

Text And Image Section

Kräftskiva - tillbehör

När du bjuder in till en kräftskiva, se till att handla roliga tallrikar, strutformade hattar och haklappar till gästerna. Många väljer även att ha en plast- eller pappersduk som är enkel att dra av då det finns en stor sannolikhet att den kommer att bli kladdig. Runt om bordet brukar det hänga lyktor och girlanger som föreställer solar eller kräftor. Servetter eller hushållspapper är ett måste, även engångsservetter med citrusdoft som tar bort lite av kräftspadet.


Varför inte vika dina egna tillbehör till kräftskivan? Här hittar du roliga kräfthattar och vimplar för en lyckad kräftskiva!

För att öppna PDF-filen behöver du ha Adobe Acrobat Reader.
För att öppna PDF-filen behöver du ha Adobe Acrobat Reader.
För att öppna PDF-filen behöver du ha Adobe Acrobat Reader.
För att öppna PDF-filen behöver du ha Adobe Acrobat Reader.

Så skalar du kräftor

Att skala kräftor kan vara lite knepigt till en början, men med lite övning så kommer du att klara av det. Börja med att vrida av huvudet från kroppen med ett stadigt grepp. Om du vill vara proffsig kan du även skrapa ur kräftsmöret ur huvudet, där finns mycket smak. När huvudet är avvridet så knäcker du klorna med en nötknäppare eller bankar på dem med baksidan av en kniv. Detta görs för att köttet ska lossna från skalet och det blir enklare att lirka ut en stor bit av köttet. Nu är det dags att ta bort skalet från kräftans stjärt. Du får bort skalet genom att bryta loss skalflikarna. Glöm inte att även ta bort strängen som sitter på ovansidan av kräftans stjärt. Det finns många olika tekniker och ingen är mer rätt än någon annan.


Kräftskivans historia

Kräftskivan har sitt ursprung i Sverige på 1800-talet. Det var dock först på 1900-talet, efter att vissa regler infördes för att skydda kräftan, som kräftskivan började firas i större skala och främst i augusti. Kräftpremiären var tidigare den dag på året då kräftfisket började, nu för tiden finns inte längre något givet datum för kräftpremiär men premiären brukar man ofta förlägga till början av augusti. Kräftskivor firas även i Finland och Norge, men Sverige är helt klart ledande i traditionerna. I Louisiana finns det en tradition där man äter “Cajun Crawfish” som påminner lite om vår kräftfest.


Kräftor och miljön

För att skydda kräftbeståndet begränsades kräftfisket till augusti i Sverige under 1900-talet. Detta hjälper till att säkerställa hållbara kräftpopulationer och gör kräftskivan till en säsongsbaserad högtid. I Sverige finns det två sorters kräftor som vi äter under vår kräftskiva, det är sötvattenskräfta (signalkräfta) och havskräfta.


Att koka kräftlag

Om du vill smaksätta dina kräftor kan du göra det med en kräftlag. Du kan krydda lagen precis som du vill när du kokar den. Nedan har du ett grundrecept som du kan utgå ifrån när du kokar din egen kräftlag.


Kräftlag, grundrecept:

  • 1 kg frysta kräftor
  • 2 liter kallt vatten
  • 3 msk grovt salt
  • 2 msk farinsocker
  • 5 st dillkronor
  • 33 cl mörk öl


Häll ner allt vatten, salt, socker och öl i en kastrull och sätt värmen på max. När lagen kokat upp sänker du värmen så att det sjuder och tillsätter dillkronorna. Låt kräftlagen sjuda i 10 minuter innan den är färdig. Låt sedan kräftlagen svalna helt innan du häller den över kräftorna i en bunke. Ställ in bunken i kylen och låt kräftorna ta smak i ett dygn.

Frågor och svar om kräftor

Det kan vara svårt att räkna ut hur mycket kräftor du ska köpa till kräftskivan, räkna på att en person äter mellan 700 g - 1 kg kräftor. Det kan låta mycket, men det är mycket skal som i sin tur väger en hel del.

Det är tillåtet att fiska efter havskräfta året runt, men signalkräfta får endast fiskas mellan 1 augusti till 15 september.

Kräftor klarar sig upp till 2 år i frysen, men de kan tappa smak med tiden.

Vid en temperatur på 5 grader klarar sig kräftorna i 2-3 dagar i kylskåpet.

Det beror på kräftornas storlek, men 1 kilo är mellan 18-20 kräftor av normal storlek.